18 tips til dig: Sommer i sund balance
SPONSORERET indhold

18 tips til dig: Sommer i sund balance

Vi har taget hul på en skøn tid med afslapning på langs og masser af nydelse. Men nydelse er ikke nødvendigvis ensbetydende med, at du skal tage hovedspring i samtlige kaloriefælder og lade din gode form fordufte. Se her, hvordan du finder den sunde sommerbalance.

Af: Maria Haarbye Foto: Getty Images
06. jul. 2021 | Sundhed | Hendes Verden

Mentalt velvære

1. Nyd det!

Sommeren byder som regel på hyggelige sociale arrangementer og sædvanligvis også på rejser. Selv om det er vigtigt, at du stadig spiser sundt og får trænet, så er det også vigtigt, at du ikke slår dig selv i hovedet, når du til sommerfesten drikker vin eller spiser den store dessert. Det handler om at finde balancen. Der skal være plads til at nyde en gang imellem uden at få dårlig samvittighed.

2. Smil, det smitter

Det er et meget simpelt, og også lidt slidt råd, men det virker: Når du smiler, gør det både dig selv og andre glade. Derudover udskiller kroppen hormoner som endorfiner, der gør dig positiv, giver energi og dæmper smerte. Så der er mange gode grunde til dyrke sommersmilet lidt ekstra.

3. Tænk positivt

Vi er gode til at bekymre os, og tankerne kører tit rundt i hovedet, især i hverdagen hvor to do-listerne er lange og tiden knap. Men det er så vigtigt at tænke positivt, for det giver energi. Den søde sommertid er den perfekte anledning til at træne din positivitetsmuskel på, så mind dig selv om, at du ikke får noget godt ud af de negative tankestrømme, og øv dig i at flytte dit fokus over på det, der giver glæde i dit liv.

4. Husk at trække vejret

Rigtig mange af os glemmer at trække vejret godt og dybt, og i stedet må vores krop tage til takke med overfladiske vejrtrækninger i brystkassen. Brug ferietiden til at tage dig tid til at trække vejret helt ned i maven. Det giver ro, afstresser krop og sjæl og føles bare rigtigt godt. Du kan både gøre det, når du vågner i sengen, er på vej til stranden, sidder på den lokale café, ligger hjemme i haven – hvor som helst, så der er faktisk ingen undskyldning for ikke at få det gjort.

5. Hvad gør dig glad?

Der er mange ting at være glad over og taknemlig for. Nogle gange misser vi det, når vi har travlt og mange ting at klare. Men prøv at lav en liste, hvor du skriver ned, hvilke ting der gør dig glad her om sommeren. Kig på den, og tag den frem igen, når du er tilbage i hverdagstrummerummen – det er en effektiv lykkepille på en grå mandag.

6. Vær god ved dig selv

Et helt enkelt, men vigtigt og godt råd er at være god ved dig selv. Selvom ferietid ofte inkluderer familie og venner, så husk også at afsætte tid til bare at være dig selv. Har du en dag, hvor du mærker, at du har brug for mig-tid, så prioriter det. Tid til dig selv er godt givet ud, fordi det gør, at du bagefter kan være social med fornyet energi.

Læs også: Her er de nye sundhedstrends: Det bliver (endnu) sjovere at være sund

Motion

7. Træn om morgenen

Sommeren er varm, og især mellem klokken 12 og 15 er solen stærk. Din krop kan oftest føles doven hen på eftermiddagen på grund af varmen, hvis solen står højt på himlen, og derfor kan det være en god idé at lægge din træning om morgenen, hvor temperaturen ikke er så høj. På den måde kan du også nyde resten af dagen med god samvittighed.

8. Ud i det fri

Netop fordi sommeren tit byder på dejligt vejr og en natur, der viser sig fra sin fineste side, så er det oplagt at rykke træningen ud i det fri. Gå en lang tur, eller find nogle gode løberuter, og udnyt, at du kan få lidt dejlig sollys og frisk luft, mens du bevæger dig. Det gør dig glad, og du får forbrændt flere kalorier, end hvis du planter dig på en bænk i parken.

9. Start dagen med udstrækning

Det er ofte telefonen eller kaffen, som er det første, du rækker ud efter, når vækkeuret ringer, ikke sandt? Men prøv at starte din morgen med lidt bevægelse, inden dagen går i gang. Det kan være lidt udstrækning, maveøvelser på en måtte eller nogle hop på stedet. Din krop får det godt, hvis du bevæger den, så snart du er stået ud af sengen.

10. Variér din træning

Det er nemmest at få trænet, når det er sjovt, giver dig energi og god samvittighed. Derfor er det også vigtigt, at det ikke bliver en sur pligt. Varier din træning, så du ikke går kold i det. Du kan sagtens kombinere en yogatime med en løbetur eller hjemmetræning med øvelser på måtten. Du kan også se sommeren som en mulighed for at afprøve nye sportsgrene på vandet som stand up paddling eller svømmeture i et af åbent-vand-bassinerne nær dig.

11. Find en makker

Det kan være svært at holde motivationen oppe, men mind dig selv om, at det betyder rigtig meget for din nuværende form, at du vedligeholder den på ferien. Det kan være supermotiverende at træne sammen med en ven, veninde eller et familiemedlem, så I kan holde hinanden i ørerne. Sørg for at få skrevet jeres træningsaftaler i kalenderen, og planlæg flere ud i fremtiden. 

12. Inspiration på de sociale medier

Hvis du mangler inspiration til, hvad eller hvordan du skal træne, så er der meget inspiration at hente på de sociale medier. Her kan du både finde øvelser, som du kan lave i sommerhuset, løbeprogrammer eller challenges, som kan holde dig motiveret. Måske opdager du en helt ny træningsform, som gør sommertræningen til en ny, sjov oplevelse?

Læs også: Test dig selv: Er du stærkere end din alder?

Kost

13. Fokus på det grønne

En af de bedste ting ved sommeren er, at alting spirer. Naturen er smuk, frodig og ikke mindst grøn. Sørg for at spise varieret som altid, men hav ekstra fokus på alt det grønne. Lav lækre salater, og smid broccoli, spidskål og asparges, der alle er i sæson, på grillen. Kom også lidt ekstra grønt i din smoothie. Det mætter og giver dig et vitaminboost.

14. Frugt til dessert

Der skal være plads til at køle kroppen ned med en stor flødeis på en varm julidag. Men i stedet for at fylde fryseren op med en tag-selv-buffet af supermarkedets isvafler, så tank op på lækre frugter og bær. Lav eksempelvis en portion jordbær, udskift fløden med skummetmælk, og væn dig til at spise frugt som dessert.

15. Stil skarpt på alkoholen

For mange af os hører et glas bobler eller en kold øl sig til i den lune tid, og i begrænsede mængder er det ikke noget, der vælter sundhedslæsset. Men vi kan ikke komme uden om, at sommerdrinken er lig med flydende kalorier, og derfor kan du med fordel gå efter princippet ”lidt, men godt” ved at skrue op for kvaliteten og ned for mængden af det, du indtager. En anden måde at begrænse kalorieindtaget på er indimellem at skifte roséen ud med et glas danskvand med is og lidt citron, agurk, mynte eller bær.

16. Hold væskebalancen

Sol og varme er dejligt, men det betyder også, at du skal huske at drikke ekstra meget vand. Din krop vil altid være mere i balance, hvis den får nok væske. Derfor er det en rigtig god idé altid at have en flaske på dig, når du er på tur eller ligger på stranden. Sørg for at få den fyldt op et par gange i løbet af dagen.

17. Tag sunde snacks med

Du møder mange fristelser i sommerlandet, så forbered dig, inden du eksempelvis tager på stranden. Hav altid et par sunde snacks i tasken – det kan være snackgulerødder, små agurker, ærter, kirsebær, melon eller ferskner. Når sulten så melder sig, så undgår du nemmere at falde i fastfood-fælden eller en anden usund løsning.

18. Protein er din ven

Det er ingen hemmelighed, at det især er de mange usunde snacks og mellemmåltider, der koster på kaloriekontoen. Derfor er det vigtigt, at du spiser proteinrigt til alle dine måltider, så du holder dig mæt i længere tid og dermed undgår at stille sulten hos hver eneste isbod, du spotter i sommervarmen.

Anbefalet til dig