ALT tester: Hot yoga
Foto: Peter Nørby ALT tester: Hot yoga

Bikram-yoga, hot yoga

Hot Yoga: Så meget tabte Louise sig på 4 uger

Kan man smide 4 kg i et 40 grader varmt yogacenter? Og hvor meget kan man forandre sin krop og booste sin psyke på en måned i svedhytten? Afdelingsleder og pædagog Louise Bidstrup, 31, har testet 'the new hot': Bikram Yoga.

UGE 1
Jeg ankommer til Bikram Yoga Hellerup på min cykel og når akkurat at tjekke ind, før timen starter kl. 8.30. Selv om man er forhåndsadvaret om varmen og de 26 krævende yogastillinger i Bikram Yoga, bliver man alligevel overrasket, når døren til "the torture chamber", som den 40 grader varme yogasal bliver kaldt, åbnes. Det er en varmeovn. The new hot er kommet til mit lokalområde, så jeg glæder mig til at se, hvad det kan udrette for mig og min efterfødselskrop de næste 30 dage. Vores spanske lærer, Keila, taler holdet igennem de 26 stillinger på engelsk, mens hun står på et podie forrest i salen. Hun er iført bikini, og hendes smidige, olivenfarvede krop er tydeligt lavet på en helt anden "fabrik" end de fleste andre kroppe i salen. Hvis man kommer til at se sådan ud, bliver jeg ved...

Jeg sveder i min sorte heldragt og tror på et tidspunkt, at jeg besvimer. Samlet set føles timen som de længste (og hårdeste) 90 minutter i mit liv. Jeg overlever, og håber læreren har ret: Første time er den værste. Giver du op dér, kommer du aldrig igen! Min plan er, at hot yoga skal hjælpe mig med at smide et par efterfødselskilo og få mental ro. Jeg er tilbage efter barsel og arbejder i en skolefritidsordning, så det passer mig bedst at træne tidligt på dagen og i weekenden, to–tre gange ugentlig. Til anden yogatime giver jeg den helt bevidst mindre gas. Svimmelheden overmander mig et par gange, og jeg må sidde kortvarigt ned et par gange, men ellers er jeg faktisk med til det meste. Lille sejr.

Tredje gang sker der for alvor noget. Det er som om mit fokus har flyttet sig fra varmen og sveden (som der er meget af). I stedet holder jeg øje med mine stillinger i spejlet, sådan som vi får besked på at gøre. Spejlet er der ikke for, at du skal tjekke om du ser godt ud (det er der alligevel ingen, der gør, efter halvanden time i en svedhytte), men for at du skal holde fokus "hjemme hos dig selv". Hver eneste øvelse skal være "The Best of Your Life", kræver Keila.

Mit yogabarometer: 3 stjerner ud af 6. God udfordring.

Så meget har jeg tabt: 1 kg

Sådan har jeg det: Er stolt af mig selv, men udmattet og træt. Det er ikke energigivende endnu, men måske kommer det. Jeg kan mærke, at det er godt for min efterfødselskrop og mit kontrolgen.

LÆS OGSÅ: Yogalærer: Derfor elsker jeg bikram

UGE 2
Op af succes-stigen
Du sveder hurtigt et par liter på 90 minutters hot yoga, men det frarådes alligevel, at du render og bæller vand hele timen. Du skal drikke før og efter, men ikke imens. Og sjovt nok har man efter de første gange heller ikke lyst til at drikke ret meget i timen, bortset fra små slurke, når læreren giver lov til drikkepause. Pauserne er der tre af i det hele. Min anden yoga–uge vil jeg kalde ret succesfuld. "Det skal gøre ondt. Hvis du ikke kan mærke noget, så udfører du ikke øvelsen korrekt!", forklarer den mandlige lærer, som jeg har på morgenholdet. Tanken om, at kroppen skal lide, og at det skal gøre ondt, før det gør godt, lyder umiddelbart meget lidt som yoga, der plejer at være blidt og smidiggørende. Men Bikram Yoga, der er udviklet af Bikram Chaudry, kan heller ikke helt sammenlignes med andre former for yoga. Selv om det mentale i høj grad er en del af træningen, fylder det fysiske mest. Du skal presse din krop mest mulig ud i stillingerne for at få det fulde udbytte af varmen, der hjælper dig til at strække godt igennem. I min fjerde time klatrer jeg op på succes–stigen: Øvelserne begynder at føles sjove, og jeg er især glad for følelsen i min krop bagefter.

Jeg frygtede nok, at det ville være hårdere for mig, end det har vist sig at være. Jeg har ikke været særlig effektiv omkring motion, efter jeg har født, så jeg er faktisk stolt over, hvor god jeg er blevet på kort tid. Jeg troede, at varmen ville slå mig mere ud, men hvis du overlever første time, så er du langt.

Mit yogabarometer: 4 stjerner, især fordi jeg kan mærke "fremskridt" fra gang til gang.

Så meget har jeg tabt. 1,5 kg

Sådan har jeg det: Jeg glæder mig, til jeg skal af sted, men kommer så i tanke om, at det er 90 min. og det er stadig meget varmt. Jeg glemmer det lidt, men bliver hurtig klar over det igen, når jeg er på vej derned.

LÆS OGSÅ: Sådan får du kroppen i balance

UGE 3
Krop og håndklæde vrides
Det lykkedes mig at passe mine tre timer i sidste uge, så jeg begynder at føle mig som en "stamgæst", når jeg stiller mine sko i reolen og går ud i omklædningen. "Skofrit område" er en klassisk yogacenter-regel. Det er også blevet hverdagskost at cykle hjem med en drivvåd yogamåtte og et håndklæde, der er til at vride, og en sjæl der føles mindre stresset og lettere, end da jeg kom. Men det vigtigste er selvfølgelig, at jeg også har vænnet mig til at se min krop blive vredet i de mærkeligste stillinger og begynder så småt at synes, at tiden flyver af sted: "Gud, skal vi allerede lave mesterstillingen, Trikonasana, nu? Jeg er blevet helt ferm til at slå knude på mig selv og både arme og ben bliver viklet ind i hinanden, og kan faktisk godt lide den stilling, hvor vi skal twiste rygraden. Måske jeg godt kunne blive afhængig, men er usikker på, om det en livsstil, der passer mig.

Jeg er træt og øm på den gode måde. Det føles sundt. Jeg passer mine ugentlige timer, selv de dage, hvor vi vågner for sent i min lille familie, så jeg må drøne ud af døren med baby og ræse på cyklen ned til centeret. Det er et godt tegn, at jeg er så vedholdende, for jeg plejer normalt at give den gas i perioder og så falde af på den. Før Bikram har jeg prøvet stort set alle former for motion, men jeg har ikke været ret god til at holde det ved lige. Jeg løb et halvt år fast 5–7 km med en kollega et par gange om ugen, men stoppede igen.

Mit yogabarometer: Stadig 4 ud af 6 stjerner, for nu presser jeg mig selv lidt mere i stillingerne, og derfor er det hårdt igen.

Så meget har jeg tabt: 2 kg

Sådan har jeg det: Jeg ville egentlig gerne blive ved med at dyrke Bikram, men måske går man død på de samme stillinger hver gang?

Bonus: Jeg får lyst til kun at spise grøntsager og drikke urtete.

UGE 4
Slap af - stram op
Det slår mig, at Bikram Yoga er det eneste tidspunkt i løbet af min uge, at jeg gør noget uden at tænke og planlægge. Jeg laver bare øvelserne – to gange uden at bruge hovedet. Der er stadig nogle af stillingerne, der føles lidt "Åh, Gud!", men de er gode for min lænd. Varmen sørger for, at du ikke ødelægger noget, og man strækker igennem i alle led og muskler.

Flere af øvelserne lykkes rigtig godt, og jeg er efterhånden også blevet god til at slappe af i Dead Man Pose, Corpse Pose eller Savasana, som hvilestillingen kaldes. Første del af hot yoga–timen foregår stående, mens anden del skiftevis består af aktive stillinger og hvilestillinger. Det betyder, at vi skal ned og ligge og slappe af i Savasana på kommando – hvilket er overraskende svært. Pointen er at lære at slappe 100 procent af i det ene øjeblik og være 100 procent aktiv det næste. En slags interval–afslapning. Jeg ligger på ryggen og mærker blodet strømme igennem hele kroppen og hjertet pumpe, mens jeg forsøger at kigge på den samme plet i loftet, tømme hovedet og lade tankerne flyde væk. Det er virkelig svært, men det går bedre. Det er endnu en af fordelene ved at gå til Bikram Yoga: at træne tankerne i at passe sig selv. Det er mindst lige så svært som de fysiske stillinger, men med fuldtidsjob, indkøb, rengøring, barn og kæreste har jeg brug for at give tankerne fri.

Mit yogabarometer: 5 stjerner. For mig trækker det ned, at øvelserne er de samme. Om seks måneder kunne det være skønt med nogle nye stillinger, så man blev udfordret på nye måder.

Så meget har jeg tabt: 3 kg

Sådan har jeg det: Jeg føler mig let og mere bevægelig efter fire ugers Bikram Yoga. Det er en virkelig dejlig form for motion, som er hård og effektiv. Det foregår i et roligt tempo, men med styrke og det er en kærkommen pause fra hverdagens stress.


GODT FOR DIG
Der dyrker en anden form for sport
Der kan lide varme
Der kan lide aktivitet
Der gerne vil forbrænde kalorier

KNAP SÅ GODT
Hvis du er hypermobil
Ved knæproblemer (flere stillinger belaster knæet)
For dig, der er konkurrencebetonet
Ved hjerteproblemer
Hvis du har svært ved at svede

Hvorfor skal det være så varmt?
Varmen smidiggør led og sener og gør din krop fleksibel
Øger blodgennemstrømningen i kroppen
Stimulerer svedmekanismen


LÆS OGSÅ: 10 grunde til at dyrke yoga

BIKRAM

40 graders varme
26 stillinger (halvdelen stående, halvdelen liggende)
90 minutters træning
500 kalorier pr. træningsomgang
Se, hvad vi ellers skriver om: Bikram yoga og Vægttab