Kristian Schou Hedegaard
SPONSORERET indhold

Da Kristian blev blind, udviklede han en app, der bekæmper ensomhed

Som 27-årig mistede Kristian 90% af sit syn. Det betød store forandringer i hans liv – bl.a. blev det vanskeligere for ham at dyrke motion. Men netop det kunne han gøre noget ved – sammen med en makker har han udviklet en app, der forbinder synshandicappede med frivillige hjælpere.

Af:: Lise Petersen Foto: Søren Jansby
22. sep. 2021 | Sundhed | Hjemmet

"Må jeg tage fat i din albue?"

Vi er ved en metrostation tæt på Fælledparken i København, hvor Kristian Schou Hedegaard og Lise Hansen lige har mødt hinanden for første gang. Efter en kort præsentation hvor de sikrer sig, det er den rigtige person, de står overfor, er det, at Kristian beder om at måtte holde ved Lises albue.

37-årige Kristian er næsten blind og har fundet sammen med 70-årige Lise gennem en app, hvor mennesker med nedsat syn kan søge frivillige, der vil ledsage dem på en gå eller løbetur. I dag skal Lise guide Kristian på gåtur her i Fælledparken.

"På grund af en medfødt øjensygdom har jeg selv haft så dårligt syn, at jeg brugte briller med styrke minus 20. Oveni fik jeg grå stær. Jeg er blevet opereret og kan se igen, det er jeg så taknemmelig for, at jeg gerne vil give noget igen," siger Lise.

"Statistikken siger, at mange blinde og svagtseende føler sig ensomme, derfor er det godt at komme ud og bevæge sig i fællesskab med andre," siger Kristian, der på baggrund af sine egne oplevelser har udviklet app'en, Move United.

Læs også: Anne Sofie Espersen om sklerose: "Jeg har ikke brug for pity, jeg har brug for en peptalk"

De første 27 år af Kristians liv var hans syn normalt, han læste på CBS og levede et aktivt liv med masser af sport. Da hans kæreste, Mette, i 2011 i forbindelse med sit studie skulle rejse til Etiopien, tog han med. Efter en frokost dernede blev han syg med diarré og opkast. Dens slags sker på rejser, tænkte han.

Da han dagen efter sad og kiggede ud over landskabet, opdagede han, at der var kommet grå områder i hans synsfelt. Det undrede ham, men heldigvis skulle han hjem et par dage senere, så kunne problemet sikkert klares med nogle øjendråber.

Sådan gik det ikke. Kristian beskriver, hvordan øjenlægen blev helt stille, da han kiggede ham i øjnene – og sendte ham akut videre til øjenafdelingen på Glostrup Hospital.

"Bortset fra de grå pletter havde jeg på det tidspunkt fuldt syn og havde ikke været bekymret. Nu så jeg de værste scenarier for mig," siger Kristian.

Angstprovokerende

På Glostrup Hospital konstaterede lægerne, at Kristians nyretal, blodprøver, blodtryk... alt var helt ude af kontrol. Hvad han fejlede, vidste de ikke. De følgende to måneder var han indlagt på Rigshospitalets afdeling for infektionssygdomme, hvor han blev undersøgt for alle mulige sygdomme, mens han dag for dag oplevede, at hans syn blev dårligere.

"Det var virkelig angstprovokerende," siger Kristian.

Da han blev udskrevet, havde han mistet hele sin nyrefunktion og 90 procent af sit syn.

"Den første periode efter udskrivelsen var virkelig vanvittig. Det var jo helt nyt for mig at være blind," siger Kristian, der derudover skulle i dialyse flere gange om ugen.

I slutningen af 2012 blev han nyretransplanteret med sin svigermors nyre, så kom der ro på, og Kristian fik lært at gebærde sig i sin nye verden. Han fik så meget styr på livet som svagtseende, at han fik færdiggjort sin uddannelse og fik et job. I 2016 blev han gift med Mette, og de er siden blevet forældre til to børn.

Men der manglede noget.

Før rejsen til Etiopien havde Kristan været glad for sport. Han har jo stadig 10 procent af sit syn, så han begyndte forsigtigt at løbetræne i Fælledparken. Hvis han holdt sig lige ved overgangen mellem græs og grus, kunne han godt finde vej. Men det var alligevel lidt besværligt, og da han en dag bemærkede, at mange kom løbende alene, fik han tanken, at de måske kunne løbe en tur sammen.

"Jeg havde brug for nogen, der kunne guide mig sikkert gennem løbeturen. De kunne sikkert godt bruge lidt selskab på turen," siger Kristian.

Han arbejdede videre på ideen, fik en makker med, der har forstand på det tekniske, og i begyndelsen af 2020 lancerede de appen Move United.

Kristian forklarer, at appen fungerer på den måde, at man som svagtseende opretter en forespørgsel, hvis man ønsker at gå eller løbe en tur. Så får de frivillige i ens lokalområde en besked, så de kan melde sig til. I øjeblikket er der 2.300 brugere over hele landet – heraf er de 280 blinde eller svagtseende.

Nye fællesskaber

Selv brugte han i begyndelsen appen til at finde løbemakkere.

"Jeg var f.eks. ude at løbe med en ung studerende, der skulle i gang efter en skade og brugte aftalerne med mig som motivation til at komme af sted. Jeg løb også med en kvinde fra Polen, der ønskede at skabe et netværk i Danmark," fortæller Kristian.

kristian-3.jpg
Den svagtseende får hjælp til at finde omkring ved at have en frivillig ved sin side. "Men man skal ikke underkende værdien af, at vi får snakket med mennesker, vi ellers aldrig ville have mødt. I mit tilfælde fx Lise," siger Kristian

Ud over sine egne ture følger han med i, hvad der sker på appen, og er der svagtseende, der leder efter hjælpere i et område af landet, hvor der mangler frivillige, går han ind og efterlyser frivillige i bl.a. lokale facebookgrupper.

"Jeg har f.eks. kendskab til en ældre kvinde, der har fundet en gå-veninde, hun mødes med ugentligt og har fået et fællesskab med. Jeg kender dem ikke, men jeg synes, det er så dejligt, når brugerne også får noget ud af det socialt," siger Kristian.

Han tilføjer, at man ikke binder sig for mere end en enkelt tur ved at bruge appen. Det fleste aftaler laves for én tur ad gangen.

Lige nu gælder det turen i Fælledparken med Lise. Kristian har p.t. en løbeskade, så det foregår i gang. Det har den fordel, at man får talt mere sammen. Lise fortæller, hvordan hun selv oplevede, at hendes syn langsomt blev dårligere.

"Jeg følte, at tilværelsen lukkede sig om mig. Jeg var helt høj, da jeg blev opereret for tre år siden og lægger nu endnu mere mærke til alt det, jeg ser."

Det forstår Kristian godt. Han glæder sig til turen med hende, til en god snak og til at høre, hvad hun ser i Fælledparken.

"Og så er jeg da stolt over, at det er lykkedes at udvikle en idé, jeg fik på en løbetur, til et koncept, der fungerer og gør en forskel for andre," siger han.

Læs mere Moveunited.dk

Anbefalet til dig