Dét sker der i kroppen, når du træner: Fra første minut til en måned
SPONSORERET indhold

Dét sker der i kroppen, når du træner: Fra 1 minut til 1 måned

Så se at komme i gang, og følg dine fremskridt fra første minut til efter en måned.

Af:: Christina Bølling Foto: Les Kaner
17. apr. 2014 | Sundhed | ALT for damerne

De første minutter
Hundredvis af fysiologiske processer kickstarter i det øjeblik, du er aktiv. Kropstemperaturen stiger, leddene smøres med ledvæske og musklerne kræver "brændstof" i form af glykose og et stof kaldet ATP. Pulsen stiger måske fra 60 slag til 160 slag per minut. Det er hårde minutter, som af løbere beskrives med ordet "iltgæld".

Efter 20 minutter
Hvis du cykler, løber eller laver anden konditionskrævende motion, der gør dig forpustet, er især dine lunger og dit stofskifte på arbejde nu. Kroppen har brug for op til 10-15 gange så meget ilt, så lungerne og hjertet knokler for at forsyne musklerne. Kroppen begynder nu at bruge fedt til at holde forbrændingen i gang.

Efter 40 minutter
"Dårligt humør? Mig?" Fysisk træning påvirker humøret både på kort sigt og i længden. Dopamin, glutamat og GABA er blandt de stoffer, der sørger for dette sammen med de velkendte endorfiner. Også stoffet serotonin, som findes i lykkepiller, ses i større doser hos mennesker, der træner regelmæssigt.

Dagen efter
Kroppen ømmer sig oven på træning – nogle gange i to dage. Se det som en slags fortjenstmedalje og et tegn på, at du rykker! Træning nedbryder muskelfibre, som skal repareres igen. Det er den reparationsproces, du kan mærke. Efter 24-48 timer er kroppen klar til en ny træningsomgang i en lidt stærkere og veltrænet udgave.

Efter en måned
Du kan se og mærke markant forskel på din kondition på en måned. Også muskelstyrke og fedtprocent vil være forbedret. Det svage punkt er ofte senerne, som er længere tid om at "tilpasse" sig. De kræver gradvis tilvænning, variation i træningen og opvarmning, hvis du skal undgå at få problemer eller skader.

LÆS OGSÅ: Sådan har min krop ændret sig af løb