Elham Kavousi

Foto: Private Elham Kavousi om sundhed.

"Hun er Guds gave til kvinder og kvindekroppen"

For freelancejournalist og stylist Elham Kavousi har sundhed med tiden fået en anden betydning. Det handler nu i langt højere grad om ro og velvære end en flad mave. Efter at Elham er blevet mor, er især lidt alenetid en gang imellem vigtigt for hendes mentale overskud.

Hvad er sundhed for dig?

"Jo ældre jeg er blevet, jo mere prioriterer jeg sundhed. Min familie spiser delvist vegansk, og jeg vokset er op med, at kroppen skal plejes, vedligeholdes og have kærlighed hele livet igennem. Efter en meget hård graviditet, hvor jeg nærmest var sengeliggende alle ni måneder og havde samtlige graviditetsgener, bruger jeg enormt meget tid på at få plejet og genoptrænet min krop.

Jeg døjer med delte mavemuskler, en masse smerter pga. en svær bækkenløsning og hormonel ubalance her to år efter fødslen. Da efterfødselsgener er lidt et overset emne, er det utroligt svært at få hjælp til det. Efter megen søgen fandt jeg Camilla Hofman Hansen, som er fysioterapeut med speciale i kvindekroppen efter graviditet og fødsel. Camilla er Guds gave til kvinder og kvindekroppen."

Hvordan har det hjulpet dig at gå til fysioterapeut?

"Mit helbred er mere i balance efter at have været i Camillas hænder. Når man døjer med bl.a. hormonel ubalance, kan ens sind være uroligt med stress, depression og humørsvingninger. Da jeg tidligere har været ramt af arbejdsrelateret stress, ved jeg, at det er vigtigt at få hjælp til at komme ovenpå. Det er jo trods alt mig og mit indre, der skal kunne leve sammen resten af livet, og hvis mit sind ikke er med mig, så kan man bruge evigheder på den fysiske del uden at blive tilfreds."

Læs også: Heidi Frederikke Sigdal om sundhed

Har dit forhold til sundhed ændret sig gennem tiden?

"Jeg har aldrig brugt mere tid på at tænke på især mental sundhed, end jeg gør nu. Mit forhold til sundhed er gået fra ”jeg skal have en flad mave og i fitness hver dag” til ”jeg har brug for indre ro, så jeg kan pleje mit mentale helbred”."

Hvordan giver du dig selv den bedste start på dagen?

"Når jeg får 10-20 minutter for mig selv. Om det er et bad, meditation eller bare det at sidde med en kop te og trække vejret, inden dagen starter. De fleste mødre kender det med et behov for at få lidt tid for sig selv. De minutter er guld værd og giver overskud til dagen. Under disse mærkelige tider prioriterer vi herhjemme at gå 10 kilometer hver eneste dag. Det giver et kæmpe energiboost."

Læs også: Rosalinde Mynster: ”Jeg stressede over at skulle være sund på en bestemt måde”

Hvornår føler du dig allermest sund?

"Når jeg får gået mine 10 kilometer og spiser rimeligt sundt. I travle perioder har jeg en tendens til at tage noget nemt, og det er ofte lidt usundt. For mig handler det om at finde en balance, så jeg kan følge med uden at blive kvalt af tanken om, at der kun findes én skabelon for sundhed. Sundhed er individuelt, og for mig er det at være glad helt ind til knoglerne. Det må være den ypperste form for sundhed."

Elham Kavousi, 37 år

Freelancejournalist, forfatter til beautybogen ”Mørkglødet – en beautybog til mørke skønheder”, og dommer ved Danish Beauty Award samt stylist. Mor til en dreng på to.

Se, hvad vi ellers skriver om: Interview, Kroppen og Gravid