Hvornår slapper kroppen bedst af?

Foto: Alamy Hvornår slapper kroppen bedst af?

Bedste afslapning

Sådan stresser du bedst af

Hvad får dig bedst ned i gear efter en travl dag? Få svaret her.

Man kan ikke sige helt præcist, hvad der virker bedst, når du vil stresse ned i en fart – tv, bøger eller digitale spil. Det afhænger nemlig af, hvad der får dig i den meditative tilstand, der giver dig den dybe og rolige vejrtrækning, som virker afstressende, fortæller psykolog og direktør i Center for Stress og Trivsel, Jeanett Bonnichsen, og forklarer, hvorfor det er så vigtigt, at du får trukket vejret helt ned i maven.

– Det er den dybe vejrtrækning, der får løst op for spændinger i muskulaturen, og som får afspændt kroppen, så du bliver mere rolig og mere fleksibel, og dermed har overskud til for eksempel at se løsningsmuligheder, når der opstår problemer, i stedet for at lade dig slå ud, siger hun.

Derfor skal du foretage dig det, der får dig til at trække vejret på den afstressende måde.

– Hvis det er at læse for dig, så læs. Hvis det er at se fjernsyn, så se fjernsyn. Dog vil jeg sige, at det at spille digitale spil sandsynligvis ikke er det bedste, da det kræver noget af dig
– enten skal du regne noget ud, eller også skal du reagere hurtigt, og det gør, at kroppen bliver "vækket", derfor vil det nok være bedre at falde hen med en god bog eller film, siger hun.

Hun pointerer dog, at ikke alle film og bøger er lige gode. Således vil gysere og krimier sandsynligvis efterlade dig mere højspændt end afspændt. Derfor råder Jeanett Bonnichsen dig til at vælge bøger og film, der virkelig får dig til at slappe af. Gør du alligevel ikke det, er der dog trøst at hente. For selv de mest stressende film, bøger eller spil kan faktisk have en afstressende effekt.

– De får tankerne væk fra det, du bøvler med, og alene det kan jo være godt, siger Jeannet Bonnichsen og fortæller, at tankemylderet desværre med al sandsynlighed vil vende tilbage efterfølgende.

Stress ned med bevægelse
Det at få trukket vejret helt ned i maven, sker ikke kun ved at ligge på sofaen eller sidde med lukkede øjne på en meditationspude. Du kan også motionere dig til den dybe, rolige vejrtrækning.

– Det handler om, at du får bevæget dig på en måde, der hjælper kroppen ind i en rytme, hvor den form for vejrtrækning automatisk opstår, siger psykolog Jeanett Bonnichsen og fremhæver yoga, gang og svømning som gode afstressende aktiviteter.

LÆS OGSÅ: Behøver jeg at løbe den tur?

LÆS OGSÅ på Fitliving: Dét sker der i kroppen, når du har travlt

LÆS OGSÅ på Eurowoman: Så lidt træning om ugen er nok