Får du 6 hver dag? Tjek hvad der følger med i frugt- og grønsagsregnskabet
SPONSORERET indhold

Her er den skjulte vej til 6 hver dag

Måske får du endnu flere grøntsager, end du tror. Se her, hvad der også tæller med i de 600 gram frugt og grønt, som Fødevarestyrelsen anbefaler dig at spise hver dag.

Af: Jo Brand Foto: Getty Images
17. feb. 2015 | Sundhed | ALT for damerne

De tæller med
Der er flere veje, end man skulle tro, til de 600 gram frugt og grønt, som Fødevarestyrelsen anbefaler dig at spise hver dag.

1. Tørrede linser og bønner
Både de røde, sorte og hvide er også grøntsager, og så mætter de dejligt i salaten.

2. Rodfrugtchips
En rodfrugt er en rodfrugt, også når den kommer i form af chips. Men spis dig ikke mæt i dem. De indeholder meget fedt.

3. Flåede tomater
Selvom pasta med kødsovs ikke ligefrem udstråler "grøntsag", kan den indeholde en del af slagsen. Flåede tomater er nemlig "grønt", og en dåse tilfører 400 gram til retten.

4. Baked beans
Der er ikke meget grønt over dem, men baked beans kan også udgøre en del af dit grøntsagsindtag. Vær dog opmærksom på, at der følger en hel del sukker eller sirup med.

5. Tomatsovs på pizzaen
Det er sjældent de store mængder grøntsager, du finder i fastfood, men alt tæller med. Hvad enten det er tomat-sovs på pizzaen eller agurk i shawarmaen. Lidt har også ret!

6. Søde kartofler
Er en rodfrugt, der tæller med ligesom andre rodfrugter.

7. Guacamole
Ja, dippen til dine tortillachips kan også udgøre en kilde til grønt (eller rettere frugt, efter-
som avokado i princippet er en sådan en).

8. Løg
Ofte er de hakket til ukendelighed, og derfor er de nemme at glemme, men de tæller altså med.

9. Syltet frugt og grønt
Du kan også regne med rødbeden på din leverpostejmad (men husk, at den også indeholder meget sukker).

10. Frugt og grønt i kage
Banan og gulerod i kage tæller også med. Men du får jo ikke de store, afgørende mængder, så har du mere lyst til chokoladekage, så spis den, og server eventuelt en frugtsalat ved siden af.

11. Frugt og grønt på dåse
Selvom dåsemajs smager som slik, er det stadigvæk grøntsager, lige så vel som ananas på dåse er frugt. Men husk at tjekke varedeklarationen. Frugten er ofte ledsaget af en hel del sukker.

12. Kikærter
Kikærter er en bælgfrugt og tæller ligesom bønner også med i det daglige regnskab. Det betyder, at hummus også kan være en kilde til dine 600 gram om dagen. Dog er det ikke sådan, at 100 gram hummus svarer til 100 gram grøntsager. Det er nemlig kun kikærterne (og hvidløget), der tæller med, vægten af tahin, olivenolie og så videre skal trækkes fra.

De tæller ikke med
Du kan hverken regne oliven eller svampe med i de anbefalede 600 gram frugt og grønt om dagen.

1. Svampe
Rå svampe har et højt indhold af naturlige toksiner. Du bør derfor ikke spise for mange af dem, og derfor kan du heller ikke tælle dem med. Og selvom stegte og kogte svampe indeholder færre toksiner, tæller de stadig ikke med. Helt teknisk (og helt nørdet) er en svamp heller ikke en grøntsag, men har sin egen botaniske kategori.

2. Frø og kerner
Ligesom med nødder er kalorieindholdet for højt.

3. Oliven
Det er en grøntsag, men indeholder for meget fedt til, at du kan tælle den med.

4. Nødder
Nødder tæller ikke med i det samlede regnskab, da de har et meget højt kalorieindhold. Men de er stadigvæk sunde, så længe du ikke spiser dem i for store mængder (det vil sige maks. 30-50 gram om dagen).

5. Popcorn
De er godt nok lavet af tørrede majs, men indeholder alt for meget fedt og salt til, at de kan være en kilde til grønt.

6. Tørret frugt
Eftersom tørret frugt indeholder 6-7 gange flere kalorier end frisk frugt, tæller de heller ikke med. Men derfor er de med deres vitamin- og mineralindhold stadig et godt alternativ til slik.

7. Kartofler
Kartofler anses som en basisvare i vores kost, som man regner med, at vi spiser ud over de 600 gram frugt og grønt. Det betyder dog ikke, at du skal spise kartofler for at være sund. Det behøver du ikke. Men vær dog opmærksom på, at kartofler mætter mere for færre kalorier end de typiske alternativer som pasta og ris.

8. Krydderier og krydderurter
Ingen af delene kan regnes med i dit frugt- og grøntregnskab. Og dog. For bruger du tre bundter krydderurter i din salat, giver det pludselig mening at tælle dem med.

LÆS OGSÅ: Det sker i kroppen, når du drikker kaffe

LÆS OGSÅ: Find din tidstype og få mest ud af din tid

LÆS OGSÅ: Sådan får du en rund bagdel