kvinde sveder
SPONSORERET indhold

Hvorfor er jeg begyndt at svede mere, når jeg træner?

For nogle drypper sveden af panden, så snart pulsen stiger. Og det skal du faktisk slet ikke være ked af, lyder det fra træningsekspert Anna Bogdanova.

Af: Anna Bogdanova Foto: Getty
12. sep. 2022 | Sundhed | Fit living

Hvorfor er jeg begyndt at svede mere under træning?

Det er et godt tegn, at du sveder mere! Det er nemlig sådan, at folk der træner og er i god form, også sveder mere, fordi de har mere effektive svedkirtler og er bedre til at regulere deres temperatur end dem, der ikke træner. Vi sveder jo for at kunne komme af med overskydende varme, så sved er slet ikke en dårlig ting (selvom jeg godt ved, at det ikke ligefrem er lækkert at rende med pletter under armene og lugte!).

Folk, der ikke træner, er faktisk ikke særligt gode til at svede, og dermed heller ikke særligt gode til at komme af med varmen. Det kan gøre, at man kan få følelsen af at overophede, når man får det varmt – og kan også være én af årsagerne til, at man kan opleve modstand på fysisk anstrengelse.

Læs også: Hvorfor er du mest øm på andendagen, når du har trænet hårdt?

Tommelfingerreglen er, at jo mere veltrænet du er, des mere sveder du - så det skal du ikke gøre andet ved end at glæde dig over. Med det lille men, at hvis du også går og sveder meget, når du ikke træner, kan det være et udtryk for en høj aktivitet i den del af dit nervesystem, som iværksætter en kamp/flugt respons – og sveden kan skyldes, at systemet synes, at det, du har gang i, er for overvældende og vil have dig til at stoppe.

Jeg antager dog, at det er din træning, som du også skriver, der får dig til at svede mere. Og tillykke med det.

Anbefalet til dig