8 tips: Sådan kan du være mere til stede
SPONSORERET indhold

8 tips: Sådan kan du være mere til stede

Vi vil alle sammen gerne være mere nærværende, men det er så pokkers svært, når den travle hverdag buldrer af sted. Eller er det? Måske er det mere ligetil, end du tror. Her er 8 indsigter om nærvær, som kan styrke din evne til at være til stede, hvor du er.

Af: Daisy Løvendahl Foto: Getty
01. mar. 2019 | Sundhed | ALT for damerne

1. Teknologien: Ven og fjende

Mobilen stjæler nærværet! Og ja, teknologien kan være et problem, men det handler ikke om at være for eller imod mobiltelefoner, så stop lige den sort/ hvide tankegang to minutter. Det handler tværtimod om valg. Der kan sagtens være nærvær i at chatte med en veninde eller skype med sønnike. Det må bare ikke styre dit liv. Du skal både kunne tænde og slukke. Som en af mine unge klienter sagde meget klogt: ”I 60’erne blev sex og porno frigivet, og det fik den generation til at gå helt amok, indtil hiv slog alle ud. Vi er også gået amok med telefonen, men vi er ved at lære en mere sikker tilgang.”

2. Du kan ikke multitaske nærvær

Du kan muligvis multitaske alt fra samtale med chefen til oprydning i køkkenet, men du kan ikke være nærværende og gøre noget andet samtidigt. Du er der. Eller du er der ikke. Såre simpelt. Så øv dig i at være fuldt til stede lige der, hvor du er. Måske panikker du nu og tænker: ”Jamen, så når jeg jo aldrig det, jeg skal”. Jo. Du når meget mere, når du gør det ordentligt. Og tager jeg fejl – så fuck det, du ikke når. Nærværet er vigtigere.

3. Skab øjenkontakt

Et ganske enkelt råd til at give andre følelsen af, at du er nærværende, er at skabe øjenkontakt. Der sker noget mellem to mennesker, som ser ind i hinandens øjne. Det er nærmest magi. Tag initiativ til den form for kontakt med respekt for den andens grænser. Ikke alle mennesker kan lide langvarig øjenkontakt. I så fald kan du gøre det kort flere gange.

4. Sig kærligt goddag

Når du siger hej til en, så gør det ordentligt. Det skaber nærvær med det samme. Lad være med at se forbi personen eller være et andet sted i dine tanker. Se vedkommende i øjnene. Smil, og giv hele din opmærksomhed i 30 sekunder, inden du giver et ordentligt kram eller et varmt håndtryk. Ingen halvhjertede, akavede kram eller slatne hænder her, tak.

Læs også: Hvem er du? 7 spørgsmål, der styrker dit indre kompas

5. Hvad er nærvær for dig?

Dette er det gode spørgsmål, du bør stille alle, du holder af. For nærvær opleves ikke ens. Nogle føler nærvær ved at gå ture sammen eller klare opvasken i fællesskab. Andre skal tankes op med kærlige ord og nysgerrige spørgsmål. Nogle skal have et kram eller et vrik med røven, der får latteren i gang. Spørg og mød dem, du elsker, der, hvor nærværet bor i dem.

6. Skab daglige øer af nærvær 

Der er mange ting, vi hele tiden kan blive distraheret af. Derfor er det ekstra vigtigt at skabe øer af fordybelse. Nærvær er ikke kun i forhold til andre mennesker. Det er i høj grad også med dig selv og det, du laver. Når vi hele tiden laver vores arbejde, mens vi også tjekker telefonen og følger med i vores venners liv på Insta, forsvinder nærværet og en del af glæden. Brug derfor tid hver dag, hvor du er til stede i det, du gør – og intet andet. Uanset om det er at reparere motoren på et jetfly, passe en syg på hospitalet eller undervise i fransk. Vær 100 procent nærværende i tre timer med det, du gør.

7. Vær nærværende med naturen 

Naturen er en ren genvej til mere nærvær. Læg telefonen derhjemme, tag støvlerne på og en, du holder af, under armen og af sted med dig. Ud over marken, skoven eller rundt i parken. Når du går og ser på natur, trækker vejret dybt og mærker kroppen bevæge sig, kommer du til stede. Det er så enkelt, at der ingen grund er til ikke at gøre det minimum en gang om ugen og gerne mere.

8. Sæt tempoet tre gange ned

Det er umuligt at være nærværende, når vi hele tiden er ude af os selv. Enten fordi vi stresser rundt med fokus på lange to do-lister, eller fordi vi sover dårligt og prøver at nå mere, end vi egentlig kan. Så ro på, darling. Sæt tempoet tre gange ned, og oplev, hvordan det med det samme gør nærværet større. Uanset om du går hjem gennem byen tre gange langsommere, bruger tre gange så lang tid på maden med familien eller rører din kæreste langsommere, når I siger hej med et kram.

Anbefalet til dig