Mie Moltke: Yoga hev mig ud af konkurrencen om at være tyndest, flottest og klogest
SPONSORERET indhold

Mie Moltke: Yoga hev mig ud af konkurrencen om at være tyndest, flottest og klogest

Det var på en yogalejr, det gik op for Mie Moltke, at hun kunne melde sig ud af konkurrencen om at være flottest, tyndest og klogest. Hver dag øver hun sig i at rumme sin egen usikkerhed, så hun bedre kan rumme andres.

Af:: Julie Dorthea Bøge Foto: Klaus Bo Christensen/Her & Nu
07. mar. 2019 | Sundhed | ALT for damerne

Vi kvinder kan have tendens til at ville fikse hinanden, mener Mie Moltke. Når vi sidder over en kop kaffe, og frustrationerne vælder ud, vil vi ofte forsøge at finde en løsning på vores venindes vegne, og det mener Mie kan blive et problem.

"Det er nok et grundlæggende omsorgsgen, der er i spil, men jeg oplever, at det kan være rigtig vigtigt at lade sin egen vurdering og holdning stå i baggrunden, for at vi stedet kan lytte. Vi skal lytte og give plads til de følelser, der er, uden at ville fikse. Og så skal vi lade hinanden vide og ikke mindst opleve, at vi er der for hinanden."

"Jeg støder ofte ind i, at vi ikke kan rumme, hvis en veninde har fremgang og succes, fordi vi bliver ramt af misundelse og jalousi. Vi skal hylde hinanden for at turde stå ved vores følelser. Selv om det kan føles kaotisk og farligt og ude af vores kontrol. Vi burde stille større krav til at være ærlige. Det har i hvert fald hjulpet mig og mine veninder helt vildt. Hvorfor ikke bare være ærlig og sige det, hvis man har en dårlig dag? Det er fysisk umuligt at være ovenpå hele tiden."

Læs også: Hella Joof: ”Vi får mere ros for vægttab af andre kvinder, end vi får for en Ph.d.”

Selvværdskompleks

Mie har siden barnsben været målt og vejet på sit udseende som professionel danser. Det har sat sit præg på hendes opfattelse af sig selv. Miljøet har ikke været den eneste faktor, for generelt har vi kvinder et behov for at bedømme hinanden og os selv, mener hun.

"Jeg er med alderen blevet langt mere opmærksom på, at kvinder og piger kan være vanvittigt hårde ved hinanden, og det tror jeg i bund og grund kommer af, at vi også er meget hårde ved os selv."

Men hvad er grunden til at vi er så kritiske over for hinanden? Ifølge Mie handler det grundlæggende om, at vi er angste for ikke at være gode nok.

"Når jeg bliver jaloux på en anden kvinde, så er det, fordi jeg er bange for, at hun er tyndere end mig, klogere end mig, mere vellidt. Og det peger tilbage på en grundlæggende frygt hos mig for, at jeg ikke er god nok. Det er nemmere at rumme andre, hvis vi også kan rumme os selv, og det sker, når vi lærer, at vi er gode nok, som vi er."

Hvornår tvivler du på dig selv?

"Jeg øver mig i ikke at tvivle på mig selv hver eneste dag. Det er en konstant proces. Jeg bliver tricket, når jeg ikke tillader mig selv at udtrykke, hvordan jeg egentlig har det. Min krop bliver lettere, når jeg giver plads til det, som er inde i mig. Vi kvinder ødelægger så meget for os selv ved at tro, at man skal undgå sine følelser, for dermed fjerner vi os fra os selv."

Læs også: Ole Henriksen om alkoholmisbrug

Slip kontrollen

For Mie har det handlet om at slippe kontrollen, danse rundt på bare tæer og ikke tænke på den næste slankekur, men det har været svært at forene med spray-tan og satin-sko. I 2008 tog hendes eksmand, Lai, hende med på en yogalejr, der skulle åbne Mies øjne for kvindefællesskabet.

"Det var fuldstændig banebrydende for mig. For første gang i mit liv var jeg sammen med en gruppe kvinder, som roste, beundrede og anerkendte hinanden for alt – også for at have taget på. Jeg kan huske, at jeg tænkte: Wow, slap af, det er hippie-agtigt det her. Men efter kort tid overgav jeg mig til det. Og dér mødte jeg fornemmelsen af søsterskab, og det satte sig virkelig dybt i mig."

Hvad ændrede sig?

"Det gik op for mig, at det ikke længere var en konkurrence om, hvem der er flottest, tyndest og klogest. Jo mere jeg skinner, jo mere føler andre kvinder omkring mig, at de kan skinne – det blev en ren domino-effekt, hvor vi fik løftet hinanden. Jeg synes, det er det smukkeste i verden, når vi kvinder går sammen og støtter hinanden."

Læs også: Bente Klarlund: Derfor skal du gå

Med omvendt fortegn

Når Mie støder ind i en kvinde, der vækker hendes jalousi, vælger hun bevidst at vende det om til noget konstruktivt. Det, som provokerer hende eller gør hende usikker, bliver samtidig en kilde til inspiration og læring.

"Det hjælper mig at vende den om og sige: ”Tak, fordi du lærer mig, at jeg også kan fylde, eller du lærer mig, at jeg bliver sindssygt provokeret af det her”, for det er der nok en grund til. Tag det til dig, og lær af hende. Gør det, hun gør, for det er ikke det samme som at hoppe ud af sig selv og kopiere, men lade sig inspirere og opdage nye sider af sig selv."

Selvsamme mindset har Mie valgt at tage i brug, når hun kigger på sin venindegruppe.

"De mennesker, du har omkring dig, skal være med til at støtte, skubbe, inspirere og være ærlige i dit nærvær. Ikke holde dig nede, fordi de synes, du fylder for meget."

Hvordan løfter du dine egne veninder?

"Jeg er så ærlig, jeg kan være. Og så er det vigtigt for mig at se dem så meget, jeg nu kan. Jeg er ret meget en ”quote-pige”, så ser jeg et eller andet godt citat på Facebook eller Instagram, sender jeg det videre til en veninde som motivation. Mine veninder og jeg er helt vildt gode til at støtte hinanden og være ærlige over for hinanden. Det er en kæmpe del af min hverdag."

Selvom Mie kan komme i tvivl om, hvorvidt hun er god nok eller lige burde tabe 5 kilo, så vinder fornuften. Som hun selv siger, går der ikke mere end maksimalt 5 minutter, før hun minder sig selv om, at det er en gammel vane at tænke sådan – det handler som regel om usikkerhed.

"Jeg kan være dårlig til at anerkende mig selv, så det er vildt rørende, når jeg får positiv feedback fra forskellige kvinder. Det er ekstremt overvældende, fordi det føles større end mig. Jeg bliver sindssygt inspireret af de andre kvinder på mine kurser og glemmer nok at se, hvor stor en forskel jeg gør, fordi det er min hverdag."

Usikkerheden kommer også til udtryk, når vi higer efter anerkendelse. Mie peger her på en tendens i tiden til at sætte sig selv i fokus og dermed glemme de gode værdier i fællesskabet.

"Vi kan ikke holde til at være så adskilte, og derfor bør vi skifte fokus for ikke at knække. Jeg ser søstersind som en modreaktion på mange års selvstændighed – vi har brug for at mærke et fællesskab. Men vi kan jo starte med at åbne sindet og være ærlige over for hinanden. Tag ansvar for dine følelser i dit liv og det, du har lyst til. Tillad andre at se dig, og husk at se dem, for hvad de er."

Anbefalet til dig