Mor og datter tabte 56 kilo med Sense

Foto: Jens Bach ”Vi kunne ikke have gjort det uden hinanden”

Mor og datter tabte 56 kilo med Sense

Nu er det nu! Emilie Hedegaard Nielsen tog beslutningen om at tabe sig, og mor Laila fulgte efter for at støtte sin datter i at komme de overflødige kilo til livs.

Små fikse kager er linet dekorativt op på et hvidt porcelænsfad og klar til at blive pyntet med fløjlsblød flødeostecreme. 18-årige Emilie Hedegaard Nielsen fører paletkniven med forsigtig hånd, mens hun fortæller om ingredienserne.

Der er havregryn, revet gulerod, krydderier og sukrin i kagerne, remser hun op og sætter kagerne hen på spisebordet i familiens parcelhus i midtjyske Sdr. Omme. De små kager er den sunde udgave af klassisk gulerodskage med smør, mel og sukker, men det betyder ikke, at Emilie og hendes mor, Laila, bare spiser løs af eftermiddagssnacken.

"Vi udvælger vores kalorier med omhu. Og vi får heller ikke kage eller andet sødt hver dag", understreger Laila, 48. Bevidstheden om det, der ryger i munden, er blevet kraftigt skærpet det seneste års tid. For præcis den 27. november 2017 besluttede Emilie, at NU ville hun tabe sig. Og det skulle være med Sense, som hun havde læst om på Facebook. På det tidspunkt vejede Emilie 106 kilo, og det medførte mange nederlag.

"Det var ikke sjovt at købe tøj. Jeg kunne jo alligevel ikke passe noget af alt det smarte", siger Emilie. Hun er 179 centimeter høj. Håret er helt blondt, og skikkelsen slank. Derfor er det så det også svært at forestille sig, at overvægt har forfulgt hende siden tredje klasse. Hun blev ikke mobbet i skolen, men i idræt var hun altid den, der sakkede bagud og blev mest forpustet. Et forløb med læger og diætister på Sydvestjysk Sygehus hjalp ikke på Emilies taljemål. – Den var gal med Emilies motivation. Lægerne og vi forældre kunne godt sige, hvad hun skulle eller ikke skulle, men det skal komme indefra, siger Laila.

Læs også: Camilla tabte 18 kilo: Læs hele hendes vægttabshistorie her

Nej til småkager

Emilie nikker. Hun har svært ved at sætte fingeren på, hvad der præcist gjorde, at hun pludselig fandt motivationen og fra den ene dag til den anden lagde sin livsstil om. Men mor Laila kunne mærke, atEmilievarheltklarogbesluttedesigforatstøtte sindatteroggåsammevej. Og siden har mor og datter spist efter Sense-kurenssystem med håndfulde og spisekasser, hvor halvdelen af tallerkenen skal fyldes med grønt, en fjerdedel med kød og en sidste fjerdedel med kulhydrater. De har fra begyndelsen skiftet ris ud med blomkålsris, hvid pasta med den grove og brød i alle former har de skåret kraftigt ned på.

"Jeg kan stå ved bageren og tænke: Hvorfor køber folk de hvide håndværkere? Men altså, det gjorde jeg også selv før", ler Laila. Laila og Emilies første måned med Sense var december, og selv om man ikke skulle tro det, var det en fordel for dem.

"Vi tog simpelthen en kold tyrker med alt sukkeret og sagde nej til småkager og konfekt. Vi var topmotiverede, og det gik rigtig godt", fortæller Laila, mens Emilie supplerer:

"Vi havde en julekalender, hvor der var to lakridskugler i om dagen. Dem delte vi, men mere fik vi heller ikke".

Læs også: Hvor fed må maden være? Og hvilken type fedt skal du vælge?

Sund skiferie 

Den første måned smed Emilie næsten otte kilo, mens der røg fire kilo af Lailas sideben. De holdt begge øje med vægttabet ved hjælp af appen MyWeight, og de kan begge stolt fremvise en flot nedadgående vægtkurve på deres mobiltelefoner. I vinterferien 2017 skulle familien af sted på skiferie sammen med en masse andre familiemedlemmer, og før Sense ville de have købt vildt og voldsomt ind af slik til turen. Men ikke mere.

"Jeg har før været på kur og bare givet los i ferierne, hvor jeg så tog det hele på igen. Det skulle bare ikke ske denne gang", siger Laila, der ligesom Emilie klarede turen uden ekstra kilo om taljen. Og følte det som en sejr af dimensioner. Både Laila og Emilie nyder at kunne passe tøj fra modebutikkerne for første gang. Lailas øjne glimter helt, da hun siger:

"Jeg husker tydeligt den første gang, jeg kunne passe noget fra Gina Tricot. Det var virkelig en fed følelse". Emilie nikker. For hende er det slut med at gå i butikker med tøj til store piger. Nu shopper hun tøj, der passer til den teenager, hun er. Emilie har smidt hele 35 kilo, mens Laila har tabt 21 kilo. De ler lidt ved tanken om, at det faktisk er et helt menneskes vægt, de har tabt tilsammen. Og de tror heller ikke, at de havde fået et så flot resultat uden hinandens støtte og opbakning.

"Vi kunne ikke have gjort det uden hinanden". Det var ikke sket, mener Emilie, der stadig synes, det er rart at sparre med sin mor om, hvad der er godt at spise. Både mor og datter er overbeviste om, at de aldrig vil gå tilbage til tøj i størrelse 46.

"Jeg tror, at vi altid vil tænke i Sense og vælge salaten frem for burgeren". Og salat smager altså fantastisk, slår Laila fast, inden hun rejser sig for at lave dagens aftenmenu: Grove tortillas med kylling og salat.

Hvad er sense?

Sense er en slags værktøjskasse, der hjælper dig til at få struktur på dine måltider. Kort og godt handler det om at fylde tre spisekasser hver dag. En spisekasse svarer til et måltid. Spisekasserne fyldes ved hjælp af håndfulde. Fedtstoffer anvendes dog i spiseskefulde.

Ved mindst to ud af dine tre daglige hovedmåltider skal du have 1-2 håndfulde grønt, 1 håndfuld protein (f.eks. kød, fjerkræ, fisk, skalddyr, æg, mager ost eller bælgfrugter. Bemærk at forarbejdede proteiner såsom pålæg og bacon skal begrænses i mængde) og 1 håndfuld kulhydrat (f. eks. brød, pasta, ris kartofler, frugt eller lignende). Brug desuden 1-3 spiseskefulde fedtstof til hvert hovedmåltid. Kvinden bag slankekonceptet er kostvejleder, foredragsholder og forfatter Suzy Wengel.

Læs mere på sensekost.dk.

Se, hvad vi ellers skriver om: Slankekur, Vægttab og Sense kost