Økologi
SPONSORERET indhold

Sådan kan du leve økologisk 24/7

Drømmer du om at leve et økologisk liv, fra du vågner om morgenen, til du går i seng om aftenen? Læs med her, hvor vi guider dig til at træffe økologiske valg hele dagen igennem.

Af: Maria Præst Foto: Getty
04. sep. 2017 | Sundhed | Fit living

Kl. 7: Godmorgen

Efter en god nats søvn er du klar til at tage hul på en ny dag. Giv dig selv en god begyndelse på dagen med en lækker, økologisk morgenmad. Du kan for eksempel blande tre spiseskefulde chiagrød med to deciliter mandelmælk og lidt vanilje og stille det i køleskabet aftenen inden – så er der en lækker, kold chiagrød klar til dig, når du slår øjnene op. Er du mere til skyr, kan du skifte chiagrøden ud med en skål økologisk skyrnaturel. Uanset hvad du vælger, kan du toppe med en håndfuld økologiske blåbær, hindbær eller frugtpuré – det smager himmelsk. Nyd din morgenskål sammen med en kop dampende varm kaffe. Her kan du også hurtigt finde dine nye favoritbønner blandt det efterhånden store udvalg af økologisk kaffe.

Kl. 7.30: Gå glad i bad

Gør dit morgenbad lidt mere bæredygtigt ved at tage et hurtigt ét af slagsen. Overvej om du behøver at vaske dit hår, eller om du kan nøjes med en god tørshampoo. Hvis ikke gælder det om at vælge så rene og naturlige plejeprodukter som muligt. Det er huden og håret, vi ånder og sveder igennem, så vask dit hår med økologisk shampoo, og plej det med en god økologisk balsam bagefter. Smør dig ind i økologisk ansigtscreme og bodylotion, og vælg økologisk makeup. Benecos kombinerer for eksempel høj kvalitet med lave priser og har alt lige fra økologisk foundation og mineralpudder til økologisk mascara, eyeliner, øjenskygge og læbestifter. Inden du er klar til at hoppe i tøjet, kan du børste tænderne i en økologisk tandpasta. Urtekram står bag flere forskellige varianter med smag af eukalyptus, mint eller tea tree.

LÆS OGSÅ: Sensekosten: Dét mener eksperterne om kuren

Kl. 8: Klæd dig økologisk

Så er det tid til at vælge dagens outfit. Hvis du går og drømmer om at gøre din garderobe lidt grønnere og mere økologisk, kan du begynde inderst inde. Det danske undertøjsfirma Organic Basics tilbyder for eksempel undertøj i 100 procent økologisk og superblødt bomuld. Men de er ikke de eneste. Store modebrands som Mads Nørgaard, H&M og Gina Tricot lancerer både kollektioner og hele tøjlinjer med fine toppe, hættetrøjer, leggins og undertøj i det lækreste økologiske bomuld. Og der er fuld knald på farverne, så du behøver ikke at være bange for at gå i ét med tapetet, fordi du klæder dig økologisk.

Kl. 8.30: På vej til job

Jobbet venter, og det er tid til at kaste dig ud i morgentrafikken, men vidste du, at transporten til og fra arbejde er en af de store syndere, når det kommer til forurening og udledning af CO2? Derfor er det bedste, du kan gøre for miljøet og klimaet, at lade bilen stå i garagen. Tag i stedet cyklen, eller hop i løbetøjet, hvis dit arbejde ligger i en passende distance. På den måde får du både frisk luft, masser af motion uden at skulle sætte tid af til træning, og du passer på miljøet samtidigt. Det eneste, du behøver, er en god løberygsæk til et håndklæde og dit skiftetøj, så er du klar til at suse af sted. Er der for langt at cykle eller løbe, kan du alternativt snuppe bus, S-tog eller metro, som transporterer mange mennesker på én gang. Måske kan du endda stå af et stop eller to før din arbejdsplads og alligevel få sneget lidt motion ind.

Kl. 10.30: Formiddagssnack

Efter et par timer på arbejde begynder den lille sult ofte at melde sig. I stedet for at ty til en fedtet morgenbasse, kan du tage et både økologisk og sundt valg ved at snuppe en snackbar med et højt proteinindhold, der er med til at holde dit blodsukker stabilt. De lækre barer fra Mät indeholder for eksempel udelukkende økologiske ingredienser og har en skøn konsistens med bid og knas fra ristede boghvedekerner. Haps!

Kl. 12: Frokost

Ah, frokosttid! Hvis du er så heldig at arbejde et sted med kantine, er der en god chance for, at du kan vælge en økologisk frokost. Økologi hitter nemlig i landets kantiner og storkøkkener, der i 2015 brugte 27 procent flere økovarer end året før. Så gælder det bare om at finde alle de økologiske lækkerier og sammensætte din egen tallerken. Har du ikke kantine på dit job eller overskud til den store madpakkekreativitet, skal du ikke fortvivle. Der er heldigvis gode økologiske takeawaymuligheder. Hos Emmerys kan du for eksempel få lækre, frisksmurte sandwich på økologisk brød, og ellers kan du gå på Just-eat.dk, hvor du kan vælge både økologisk pizza, pasta og thaimad. Nemt og lækkert.

Kl. 15: Kaffe eller juice på farten

Suser du rundt i byen fra det ene møde til det andet hele dagen, kan det være rart med en lille pause for dig selv, hvor du giver dig ro til at trække vejret og samle tankerne. Gør det for eksempel over en god kop økokaffe. 7-eleven lancerede i foråret en ny kaffeoplevelse baseret på økologiske Fair Tradeespressobønner og økologisk mælk. Er du ikke i kaffehumør, kan du i stedet snuppe en økologisk, koldpresset juice, der bevarer alle vitaminerne og mineralerne i dine yndlingsfrugter-, grøntsager- og bær. Frankly Juice laver for eksempel en skøn grøn juice med agurk, æble, spinat, citron, ingefær og hvedegræs.

Kl. 17: Namaste

Få det optimale ud af din yoga i blødt og fleksibelt tøj. Vælg for eksempel en heldragt i økologisk merinould, der føles fantastisk mod huden, eller en vævet bomuldsmåtte i 100 procent økologisk bomuld til hot yoga. Dens skridsikkerhed bliver nemlig større og større, jo mere fugtig den bliver. Sluk tørsten i økologisk kokosvand undervejs. Ommmmm!

LÆS OGSÅ: Julie G. Westers sunde tips til kost & træning

Kl. 19: Økomiddag

Der kommer flere og flere caféer og restauranter med fokus på økologi. Faktisk er antallet af økologiske spisesteder i dag oppe på mere end 2.000. Det er gode nyheder, hvis du har en aftensmadsaftale med en veninde eller din kæreste, for det er ikke svært at finde et sted med masser af økologiske fristelser på menukortet. Kig efter Det Økologiske Spisemærke, der viser hvor stor en del af føde- og drikkevarerne på stedet, der er økologiske. Det findes i tre udgaver: Guld (90-100 procent), Sølv (60-90 procent) og Bronze (30-60 procent).

Kl. 22: Søde fristelser

Indimellem er det OK at forkæle sig selv med lidt slik, chokolade eller andre søde sager, men derfor behøver du jo ikke at fylde dig med kunstige farve- og tilsætningsstoffer. Vælg i stedet økologisk slik eller chokolade i rigtig god kvalitet, og nyd det i små mængder i stedet for at køre en hel pose bland selvslik ned. Forkæl for eksempel dig selv med den 100 procent økologiske og veganske Lovechock – en håndlavet chokoladebar af økologiske, rå kakaobønner fra Ecuador, der er rige på antioxidanter og kærlighedsstoffer.

Kl. 23: Zzz … Godnat

Efter en lang dag er det tid til at synke ned i bløde puder og dyner, så hvorfor ikke sætte et grønt punktum for din økologiske dag med sengetøj i nænsomt produceret økologisk bomuld. Ferm Livings økologiske Hush Sengetøj har blandt andet et smukt design i afdæmpede rosa toner med hvide gnister, der skaber en skøn stemning i soveværelset. Sweet (eco) dreams …

Anbefalet til dig