Ulykkelig kvinde
SPONSORERET indhold

Parforhold: Føler du dig taget for givet?

Hvad gør man, hvis ens partner opfører sig, som om man bare er der? Er det et tegn på, at forholdet er ovre? Og er det muligt at gå fra overset til værdsat? Her er 5 vinkler på det sted i parforholdet, som mange kender, og alle hader.

Af: Daisy Løvendahl Foto: Getty
15. feb. 2019 | Sundhed | ALT for damerne

1. Insister på intimitet

Alle parforhold bliver på et tidspunkt hverdag. Det er lidt ligesom at elske thaimad, glæde sig til rejsen til eksotiske strande og næsten ikke kunne vente med at spise rød karry, stærk chili og frisk frugt. Kun for tre uger senere at længes efter ymer og rugbrød. Vi bliver mætte af selv det bedste. Når mætheden kommer i parforholdet, så begynder mange at fjerne deres opmærksomhed. Ikke fordi kærligheden er væk, men fordi vi har en Disney-forestilling om, at den bare blomstrer af sig selv, mens vi smider alle vågne timer på arbejdet, støtter børnene i skolen og ordner haven i weekenden. Men kærligheden vokser ikke uden opmærksomhed. Så når du føler dig overset, handler det ikke nødvendigvis om, at der er noget dybere galt. Det handler om, at I ikke fokuserer på hinanden. Så streg lige alle weekendens planer, brug tid sammen hver dag, og insister på intimitet.

Læs også: De 5 kærlighedssprog: Hvilket kærlighedssprog taler du?

2. Hvor kommer følelsen fra?

Vores parforhold er vildt vigtigt for vores lykke, så nogle gange tillægger vi det også al betydning. Så her er et tjek-spørgsmål. Den følelse du har af at være taget for givet: Hvor kommer den fra? Det kan sagtens være dit forhold, men det kan også trække tråde til din barndom, ungdom og alt hvad du har med dig. Når jeg beder dig stille ind, så er det fordi, du skal vide, om der skal arbejdes mest på dit forhold, eller om du også trænger til lidt kærlig opmærksomhed og en dybere følelse af, at du gerne må fylde i verden helt generelt.

3. Vær besværlig

Rigtigt mange (kvinder – ja, undskyld kære medsøstre, men vi er generelt verdensmestre til det her) i parforhold jonglerer mellem to yderpunkter. ”Jeg vil have mere nærvær, lidenskab og stor kærlighed” versus ”Undskyld, at jeg er her. Jeg vil ikke forstyrre.” Problemet er bare, at de to yderpunkter på hver sin måde er umulige at få ret meget godt ud af. For længslen der ikke handles på, men som bare er en indre sammenligning mellem Hr Kedelig og Mister Fantasy, bliver nemt til en stille bebrejdelse mod ham, der efter bedste evne prøver at være en fandens karl i forklæde. Ligesom hende der trækker sig og ikke vil være krævende ofte bare glider længere og længere væk. Så drop yderpunkterne, og stå ved din ret til at være både besværlig, følelsesbetonet og humørsyg. Vær med andre ord hele dig. Og jeg lover dig, at når du folder registeret ud, som du indeholder, så kan din kæreste reagere på virkeligt mange måder, men han kommer ikke til at overse dig, for en kvinde, der viser, hvem hun er, er umulig at komme udenom.

Læs også: 4 veje til et bedre parforhold

4. Del, hvordan du har det

Jeg vil godt vædde en flaske barolo på, at du ville foretrække, at din kæreste bare så, hvordan du har det, men desværre kan vi ikke læse andres tanker. Heller ikke hos dem vi elsker. Så der er ingen vej udenom at få børnene passet en nat, invitere på et måltid mad og få sat ord på. Det virker måske helt uoverskueligt, men sig med dine egne ord: ”Jeg føler mig taget for givet”. Når du siger den slags ting, så vil jeg råde til, at du også tilføjer: ”Jeg bebrejder ikke dig noget”, så din kæreste ved, at du ikke er vred og synes, han er en klaphat. Ligesom jeg vil råde dig til at være meget konkret med, hvad du savner, som for eksempel: ”Jeg savner, at vi kysser godnat og ringer sammen i løbet af dagen”. For det er tusind gange nemmere at reagere konstruktivt på et konkret ønske end at skulle gætte sig til, hvad andre savner.

5. Tæl et år tilbage

Prøv at gå et år tilbage i jeres fælles historie. Hvad er der sket det seneste år? Har din kæreste været ramt af stress? Arbejdet på højtryk? Har I været meget uenige om barn nummer tre, rejsen til Toscana eller tid med svigermor? Nogle gange er der konkrete grunde til, at vi ikke kan nå hinanden, og de skal gives heling. Svære følelser forsvinder ikke bare, fordi vi dropper at tale om dem eller fandt en løsning på det konkrete problem. Undersøg, om der er noget mellem jer, som skaber denne afstand fra din kæreste til dig. Og hvis der ikke er en grund, så tænk over hvordan denne følelse af at være taget for givet opstod i dig. Der er ingen lov om, at du skal blive i et forhold, som du ikke trives i. Men før du kan gå eller finde glæden, er det en god idé at forstå, hvornår og hvordan afstanden opstod.

Læs også: Parforhold: Sådan tager I de svære samtaler

Anbefalet til dig