Så meget forbrænder du på sex, løb & cykling

Foto: Getty

Så meget forbrænder du på sex, løb & cykling

Hvor meget forbrænder du på sex, løb og cykling? Få svaret på det og meget andet i vores store guide til forbrænding.

Tennis

Den engelske sport er i familie med svømning, når det gælder kalorieforbrænding. Det kræver nemlig en virkelig god teknik, hvis du skal holde spillet med bolden kørende i så lang tid, at din puls kommer så højt op, at det virkelig batter.

Sammenlignet med for eksempel løb er kalorieforbrændingen derfor i bund, og med mindre du er den nye Wozniacki in spe, kan du ikke regne med at forbrænde mere end mellem 100 og 150 kalorier på en times spil. Er du OK kørende med en ketsjer, kan du forhøje forbrændingen til mellem 250 og 350 kalorier.

Surfing og SUP

Både windsurfing, paddelsurf, kitesurf og sommerens største trend SUP board stiller krav til teknik og styrke. Du bruger både arme, ryg, mave, balder og lår, når du arbejder på at holde balancen på brættet og komme frem, og det er fin træning af balance og motorik.

Til gengæld er der ikke særlig meget at komme efter på et SUP board, når vi taler forbrænding, fordi arbejdet sjældent får din puls op. Er du virkelig sej til at windsurfe kan du, ifølge Daily Mail, komme så højt op som 500 kalorier i timen.

Sex

Der er stor uenighed blandt eksperter om, hvor mange kalorier du forbrænder under sex. Men at emnet har stor interesse, er der ingen tvivl om. Den amerikanske læge Carole Lieberman skyder på, at du forbrænder mellem 100 og 200 kalorier, hvis du har sex i en time, og det tal bakkes op af flere andre eksperter samt et studie publiceret i New England Journal of Medicine.

Dog har en hollandsk undersøgelse vist, at vi i gennemsnit blot har sex i 5,4 minutter, hvilket efterlader forbrændingen på mellem 9 og 18 kalorier. Hjemmesiden kalorieberegner.sinful.dk beregner antal forbrændte sexkalorier, og resultatet for sex i fem minutter for en kvinde på 65 kilo giver her 24 forbrændte kalorier. Godt at sex trods alt er sjovt.

Læs også: 9 effektive ben- og baldeøvelser: Vejen til faste balder og smukke stænger

Løb

Her er en af de sportsgrene, hvor du nemt kan presse konditionen og dermed få pulsen godt i vejret. Jo hurtigere og jo længere, du løber, jo mere vil du forbrænde. Er du i god form og løber i moderat tempo i 30 minutter, forbrænder du mellem 200 og 250 kalorier, hvorimod en tur på samme tid i højt tempo kan få dig op på at forbrænde mellem 300 og 350 kalorier.

Husk ikke at klæde dig for varmt på i solen, når du løber, og medbring væske hvis du løber over en time. Holder du dig på en halv times løb er det, trods varmt vejr, ikke nødvendigt med hverken drikke eller mad.

Gang

Orker du ikke helt at dyrke krævende sport i varmen, så gå en tur. Selv om du måske ikke føler, at det giver dig ret meget, er det langt bedre end at sidde stille. Prøv at gå raskt til, så du får pulsen i vejret. Går du med fem kilometer i timen, når du at gå 2,5 kilometer på en halv time, og det giver en forbrænding på cirka 160 kalorier, hvis du vejer 65 kilo.

Svømning

Hopper du i vandet for at forbrænde kalorier, kræver det god teknik, og at du bruger hele kroppen for at få pulsen så højt op, at det giver noget. Du kan både svømme lange stræk uden pause og intervalsvømning, men det kræver, at du svømmer et sted, hvor bassinet er langt nok, og hvor der ikke er for mange, der blokerer for din svømning. Giver du den gas i en halv time kan du regne med at forbrænde mellem 200 og 250 kalorier, men så skal der også saft og kraft bag dine svømmetag.

Læs også: Altid småsulten? Sådan får du styr på din sult og mæthed

Dans

Hvor meget, du kan afskrive på kaloriekortet, afhænger fuldstændig af, hvilken dans du bliver budt op til. Og hvor koordineret du er til at følge med. Hopper du ud i en dans med mange hurtige bevægelser som jitterbug eller quickstep, og vil dine ben det samme som din hjerne, kan dans være rigtig god konditionstræning, der giver dig en forbrænding på helt op til 400 til 500 kalorier på en time, hvis du kører på uden de store pauser.

Lystrer benene ikke, så du må holde mange pauser undervejs, ryger forbrændingen hurtigt ned på under 300 kalorier i timen. Heldigvis gør øvelse mester.

Cykling

Cykling er en rigtig god sportsgren til at få pulsen op og dermed forbrænde kalorier, udfordringen ligger dog i at få pulsen lige så højt op som ved for eksempel løb, som er en af de mest effektive kalorieforbrændere. Dit resultat afhænger af hvilken type cykel, du kører på, om du har medvind, om du indtager bakker, og ikke mindst om hvor kontinuerligt, hvor hårdt og hvor længe du tramper i pedalerne.

Får du ikke åndedrættet op, forbrænder du ikke noget, så skal du op og forbrænde mellem 200 og 250 kalorier på en halv time, gælder det om at lægge dig hårdt i sadlen og køre i et stabilt tempo hele vejen. Cykler du længere end 45 minutter i sommervarmen, så husk vand og en kulhydratholdig snack, så du ikke går sukkerkold.

Yoga

Yoga er afslappende og virkelig godt for din smidighed og styrke, men den store kalorieforbrænder er det ikke. Og dog. Vælger du en yogaform, hvor du virkelig giver den gas som for eksempel den intense power yoga, kan du komme op på omkring 300 forbrændte kalorier på en time. Men så skal du også lægge alle kræfter i dine yogastillinger og holde uafbrudt fokus på din teknik.

Hatha yoga, som er den mest klassiske form for yoga, der særligt fokuserer på smidighed, styrke og balance, er nede på en kalorieforbrænding på omkring 175 kalorier for en times træning.

Sådan beregner du din forbrænding

Din kalorieforbrænding afhænger af køn, vægt, højde og din form. Som en grov tommelfingerregel kan du regne med, at du ved løb forbrænder én kalorie pr. kg kropsvægt pr. km. Som udgangspunkt er din forbrænding lige høj ved alle sportsgrene, hvis du får pulsen op på samme niveau, men din teknik spiller også en rolle for, om du kan få pulsen op og dermed kalorieforbrændingen op. Vores kalorieberegning er lavet ud fra en kvinde på 65 kilo, der træner et par gange om ugen.

Kilde: Henrik Duer

Om eksperten

Henrik Duer er cand.scient. i idræt og kemi. Han er personlig træner og foredragsholder og forfatter til bøgerne Kuren til varigt vægttab , 12 kg 12 uger og Danskernes bedste vægttab . Se mere på Henrikduer.dk

Se, hvad vi ellers skriver om: Forbrænding, Løb, Sex, Gåture og Svømning