Stylisten, kosmetologen og den personlige rådgiver: Sådan ældes du med ynde

Foto: Getty 30 tips fra stylisten, kosmetologen og den personlige rådgiver

Stylisten, kosmetologen og den personlige rådgiver: Sådan ældes du med ynde

Her får du kosmetologens, stylistens og den personlige rådgivers bedste råd.

Stylist og personlig shopper Christina Wedel: ”Det handler ikke om at se yngre ud, men om at se lækker ud”

Christina Wedel, 49 år, personlig shopper, foredragsholder, stylist og forfatter til bogen "Se godt ud (også efter de 45)", christinawedel.dk

1 Stram op med shapewear
Shapewear er ikke kun for dig, som vejer for meget, men også godt, når huden er blevet løsere, selvom man stadig er en størrelse 36-38. Det holder på formerne, når man ikke synes, at kroppen kan holde til en stram bluse eller kjole. Når du køber shapewear, er det vigtigt at købe det i en god kvalitet, som ikke er for tykt, og at du kan bruge din egen BH sammen med det.

2 Vær velplejet 
Sørg altid for at have fine negle på hænder og fødder, velplejet hår, barberede ben (også om vinteren!) og ordentlig makeup. Det handler om at føle sig lækker, også inderst, for det gør noget ved selvtilliden. Gør det til en rutine, så det ikke bare er noget, du panikker over, når du skal ud til middag eller på café.

3 Køb tøj i god kvalitet
Køb færre, men ordentlige ting, og gå efter mærker, som har forstand på kvindekroppen som fx Ralph Lauren og Maxmara. Lad være med at købe tøj for billigt, det holder ikke pasformen og sidder sjældent ordentligt. Fald ikke for smarte og billige sko, som du alligevel aldrig får på, fordi de sidder dårligt. TIP! Det kan være svært at finde bukser, der sidder godt, særligt hvis man er plus size, men mærket Principles laver lækre, klassiske bukser i god kvalitet. Find dem i Magasin og på magasin.dk.

4 Ryd op i din garderobe 
Prøv alt dit tøj og få ryddet ud i det, du ikke bruger. Det giver dig en god ide om, hvad det er, du bliver ved med at købe forkert og hvorfor.
Del dit tøj op i følgende kategorier:

1 Tøj, du bruger i løbet af en uge (undertøj, sko, støvler, bukser etc.).
2 Tøj, du aldrig har brugt.
3 Tøj, du ikke har brugt inden for det sidste år.

Alt det tøj, du bruger i løbet af ugen, prøver du nu på, sæt for sæt. Er det hullet eller slidt? Ud med det. Sidder det for stramt, for løst, for dårligt? Ud med det. Så tager du det tøj, som du aldrig har brugt. Ser det billigt ud? Beholder du det kun, fordi det var dyrt, også selvom du ikke kan passe det? Giv det til en veninde. Brug højest to minutter på at sætte noget af det, du gerne vil beholde, sammen med det tøj, du bruger i løbet af ugen. Kan du ikke det, så giv det videre. Til sidst tager du bunken med det, du ikke har brugt det sidste år. Du gemmer brudekjolen, arvestykkerne fra mormor og jakkesættet til jobsamtalerne. Men du vil sikkert stå tilbage med fejlkøb gjort fem minutter før en fest eller på en ferie – giv det væk!

5 Klæd dig efter din kropstype 
Det er vigtigere end nogensinde før, at du finder din kropstype og klæder den pænt på i ordentlig tøj. Vi har en tendens til at skælde ud på én eller flere kropsdele, men nu er det tid til at gøre op med det på en positiv måde. Find i stedet de bedste punkter på dig selv og fremhæv dem. TIP! Hals, håndled, talje, knæ og ankler er de tyndeste steder på kroppen – gemmer du dem væk i stort og poset tøj, vil du se større ud, end du egentlig er.

6 Køb en god blazer
Danske kvinder er glade for cardigans, men hvorfor gemme sig væk i sådan en? Fremhæv din krop med en god blazer, som har stramme ærmer og er taljeret. Den kan bruges både til hverdag og festlige lejligheder.

7 Lækkert fra inderst til yderst
Husk altid at tage lækkert undertøj på. Det gør noget ved din selvfølelse, og det har stor betydning for, hvordan dit tøj sidder. Book tid hos en undertøjsspecialist – de fleste lingeributikker tilbyder vejledning – hvor du kan få hjælp til at finde den rette størrelse og pasform, som løfter dine bryster og ikke giver dig fire balder på grund af for stramme elastikker.

8 Hav en plan for de grå hår  
Har du tænkt over, hvad du vil gøre med de grå hår, der måske er begyndt at pible frem? Ikke alle ser godt ud med grå hår – nogle får en sær tisgul farve, andre får en blanding af sort og grå, og andre igen får tørt og kruset gråt hår. Derfor er det vigtigt at gå til en god frisør og få en grundig vejledning. TIP! Hold op med at farve dit hår selv. Når vi bliver ældre, bliver håret mere tørt og mister glansen og muligheden for at optage nuancer. Farver du dit hår med samme farve over det hele, vil det blive mat, trist og glansløst. En god frisør vil farve dit hår i flere nuancer for netop at skabe glans.

9 Lær at lægge en god makeup 
Du kan gøre rigtig meget for at skabe glød og skjule rynker med makeup – hvis du gør det rigtigt. Hos M.A.C. i Magasin over hele landet kan du fx bestille en tid, hvor du får en gennemgang af hele ansigtet, som er gratis, hvis du efterfølgende køber produkter. Men du kan også gå på YouTube, hvor der findes tusindvis af gode makeup-tutorials .

10 Den perfekte kjole elelr buksedragt 
Enhver kvinde bør have "den lille sorte" – en enkel sort kjole med eller uden ærmer, og så kan den være kort eller lang. Er du ikke en kjolepige, kan den lille sorte være en buksedragt, som både kan bruges til hverdag og festlige lejligheder – et par høje guldstiletter og en knaldrød læbestift kan løfte buksedragten til en fin fest.

Stylistens bedste tip:
Er du i tvivl, når du står inde i prøverummet? Så skal du ikke købe. Du skal kun købe noget, hvis du er forelsket i dit spejlbillede og tænker, at du aldrig har set pænere ud. Og så skal du ikke shoppe på nettet, med mindre du kender mærket og ved, hvordan det sidder på dig.

 Læs også: 8 tips: Sådan undgår I at dræbe romantikken

Kosmetolog Anita Falslund: ”Det er aldrig for sent at begynde at pleje sin hud – men jo før, jo bedre”

Anita Falslund, 40 år, kosmetolog med egen klinik på Islands Brygge, anitafalslund.dk

1 Få nok søvn
Det er vigtigt, at vi får nok søvn – cirka otte timer hver nat. Det er nemlig om natten, alle hudens celler reparerer og fornyer sig selv. Det gælder også huden. Når vi ikke sover nok, får vi mørke rander under øjnene, og huden får en trist og grålig tone uden glød. Der er en grund til, man kalder det "skønhedssøvn". TIP! Jeg sover selv på en særlig "skønhedspude", hvor man ikke får presset huden sammen, og dermed kan undgå soverynker. Hvis du ikke vil investere i en særlig pude, kan jeg anbefale silkebetræk, da det er blødere for huden og dermed giver færre rynker.

2 Dyrk regelmæssig motion  
Når du bevæger dig, sætter du gang i blodcirkulationen, og blodet er med til at føre næringsstoffer, ilt og vitaminer rundt til de rigtige steder i kroppen. Har du dårlig blodcirkulation, kommer der bl.a. ikke nok ilt ud, og så vil du få mindre glød i huden. Træning styrker også dine muskler, så de bliver større og fylder huden ud – når de bliver mindre, som de typisk gør med alderen, falder huden derimod sammen, og det giver rynker.

3 Beskyt dig mod solen 
Brug creme med solfaktor året rundt, for solens stråler er der også, selvom det er overskyet eller køligt. Faktisk stammer 90 procent af de skader, vi har i huden, fra solen, og det starter allerede, når vi bliver født, men det er aldrig for sent at gå i gang med at beskytte sin hud. Husk at rense din hud dagligt samt eksfoliere den lidt oftere om aftenen, så du får solcremen vasket godt af, da den kan tilstoppe hudens porer. PSST! Det er ikke så vigtigt, om du bruger faktor 30 eller faktor 50 – det handler mere om, hvor meget creme du smører på. Et tyndt lag af faktor 50 er det samme som et tykt lag af faktor 30.

4 Drik masser af vand 
Vand er essentielt for vores krop og for alle vores celler, men du kan ikke drikke dig til en mere fugtig hud, og du kan godt have dehydreret hud, selvom du drikker masser af vand. Til gengæld er vand med til at rense kroppen for affaldsstoffer, som kan stresse din hud, så det er vigtigt at drikke vand, gerne halvanden liter om dagen.

5 Træk vejret dybt
Fokusér dagligt på at tage gode, dybe vejrtrækninger, så du får iltet din krop optimalt, og alle giftstoffer bliver transporteret ud af kroppen. De dybe vejtrækninger stimulerer også blodcirkulationen og gløden i din hud. Især er det vigtigt at trække vejret dybt, inden du lægger dig til at sove, for det får musklerne i ansigtet til at slappe af – når du sover med spændte muskler, får du hurtigere rynker.

6 Rens din hud
Det er vigtigt, at du renser din hud både morgen og aften. Makeup og forurening gør, at din hud ikke ilter optimalt og får sværere ved at regenerere sig selv. Brug et cremet renseprodukt, massér det ind i ansigtet, og fjern det med en opvredet vaskeklud. Derefter er det en god ide med en fugttoner, så du får stabiliseret hudens ph-værdi, og så slutter du af med en natserum- eller creme.

Tip! Husk at fugte dit ansigt inden for et minut efter, du har renset det, ellers når huden at dehydrere. Gnid aldrig vatrondellen hårdt mod huden for at fjerne din makeup. Læg den ind mod øjet i 20 sekunder og fjern den så forsigtigt i et enkelt tag. Huden omkring øjnene er så tynd, at den har svært ved at trække sig tilbage, hvis man hiver for meget i den.

7A-vitamin om vinteren 
Brug et plejeprodukt med Retinol – A-vitamin – om vinteren. A-vitamin går ned i huden og hæmmer enzymer, der nedbryder vores kollagen i huden – og den sørger for øget og sund celledeling, så overfladen af huden bliver finere og mere fast. Det er mest gavnligt om vinteren, da det er svært at reparere på fx solskader om sommeren.

8 Få (eller giv dig selv) regelmæssige ansigtsbehandlinger 
Hvis økonomien ikke er til behandlinger på en klinik, kan du komme langt med fx en Dermaroller og nogle gode plejeprodukter. Men i stedet for bare at hive produkter ned fra hylden, bør du gå ind på en klinik og få en faglig vurdering af din hud, så du ved hvilke produkter, der vil være bedst for netop dig at bruge.

9 Træn ansigtsmusklerne  
Latter er sundt for sjælen, og du bruger faktisk dine ansigtsmuskler på den rigtige måde, når du smiler. Men du kan desværre ikke grine rynker væk – til gengæld kan bevægelse af dine muskler i ansigtet med fx ansigtsmassage være med til at forebygge dem, fordi det træner elasticiteten i huden.

10 Husk hals og hænder 
Din hals og bryst er en del af dit ansigt – det glemmer de fleste! Huden er tynd på halsen og brystet, som er meget udsat for sol, og det nytter derfor ikke at skippe de gode anti-age rutiner her. Husk at køre både maske, creme og exfolierende produkter ned over halsen og brystet.

Tip! Hænderne er også meget udsatte for sol (og rynker!), så smør overskydende rester fra fx maske og serum rundt på dine håndrygge.

 Læs også: Sådan slipper du af med sorte rande

Personlig rådgiver Daisy Løvendahl: ”Selvkærlighed og livsglæde er med til at holde dig ung”

Daisy Løvendahl, 40 år, personlig rådgiver og forfatter til bøgerne "Lev" og "Elsk", daisylovendahl.dk

1 Dyrk dit erotiske liv 
Med alderen, og mange år i et parforhold, kan seksualiteten blive glemt. Men seksualiteten udvikler sig hele livet, og den er med til at holde dig ung. Dyrk derfor dit erotiske liv ved at blive mere bevidst om, hvad der giver dig lyst. Ved at gå på opdagelse i dine egne fantasier. Nogle har allerede mange fantasier, mens andre skal stimulere sig selv gennem erotisk litteratur og film.

Øvelse:
Find 5 forskellige erotiske udtryk, fx billeder, grafiske fortællinger, film – og kig på dem. Hvad appellerer til din fantasi? Det kan gøre dig klogere på, hvordan du kan vække seksualiteten til live igen.

2 Forny dit parforhold  
Ofte har man haft et fælles "projekt" om familie og karriere i 30'erne og 40'erne, men på et tidspunkt vil børnene begynde at fylde mindre. Så er det vigtigt at stoppe op og finde ud af, hvad det fælles projekt – eller drømmen – nu skal være. Spørg dig selv: Er vi det rigtige sted? Hvad vil vi med hinanden? Sæt jer sammen, tal sammen, lær hinanden at kende på ny. 3 VÆR MODIG Det er vigtigt, at vi bliver ved med at være modige hele livet. Livet har ikke samme præmisser nu, som da man var 25 år og hele verden lå åben, men det værste, vi kan gøre med alderen, er at tro, at livet snart er slut. Omfavn de nye præmisser og vær ikke bange for at udforske nye muligheder.

4 Drøm stort
Når man er ung, er det nemt at drømme stort. Det kan voksne lære meget af. Måske har du en drøm i dig, men du tænker, at det kan ikke lade sig gøre nu. Lyt til den drøm alligevel. Hvis du først begynder at male, når du er 50 år, når du måske ikke på Statens Museum for Kunst, men måske får du en masse glæde ud af det og udstiller i din lokale kunstklub? TIP! Læg en strategi for, hvordan du gerne vil nå din drøm, for ét år ad gangen. Brug så det næste år på at tage en masse små skridt, som bringer dig nærmere målet.

5 Vov at være kompromisløs  
Alt for mange kvinder er alt for gode til at på kompromis. Og det kan også være nødvendigt, når vi har små børn, men det er vigtigt, at vi husker at være kompromisløse med de ting, som er vigtige for os, når børnene bliver større. Det kan fx være at insistere på nogle bestemte oplevelser, at rejse eller lægge flere timer i karrieren.

6 Vær taknemmelig  
Husker du at være til stedet i nuet og nyde det, du har? Det er vigtigt at stå op hver dag og tænke over, hvad man gerne vil med dagen, og hvad man er taknemmelig for. Sæt dig fx ned og skriv tre ting, som du er taknemmelig for, i en bog. Det kan være små ting som en god kop kaffe eller et dejligt kys.

7 Gå til verden i dit eget tempo
Der ligger en gave i at blive ældre og få mere livserfaring: at du ved, hvad du har brug for. Hvor meget søvn skal du have, hvornår har du mest lyst til sex, hvor ofte har du brug for at ses med dine veninder? Acceptér også, at det er den måde, du går til verden på, i stedet for at kæmpe med at leve op til andres forventninger eller tempo – det giver kun stress.

Tip! Øv dig i at sortere din kalender. Måske kan du slette nogle aftaler? Eller måske kan du forny dit engagement ved at tænke over, hvorfor du valgte at lave aftalen, og hvad du gerne vil med den?

8 Skab et stærkt forhold til dine børn
Hvis du vil være sådan en farmor eller mormor, som tager på ferie eller nyder oplevelser med dine børn (og børnebørn), er det vigtigt at skabe traditionerne tidligt. Tænk over, hvilken relation du gerne vil have til dine børn, når de er voksne, og bliv ved med at skabe fælles oplevelser med dem, som du kan holde fast i, når de flyver fra reden.

9 Lad ikke din alder definere dig 
Helt enkelt: Du må aldrig lade din alder definere dig. Har du lyst til at flytte til udlandet i et år for at skrive på en bog, så gør det. Eller, lad i hvert fald ikke din alder stå i vejen for det. Det er aldrig for sent at begynde at gå efter en drøm eller skifte spor i livet.

10. En god øvelse: 
Hav en notesbog i tasken, hvor du kan skrive tanker, ideer og følelser ned. Tænk på det som en slags ”hemmelighedsbog”, hvor du kan skrive om fantasier, lyster og drømme. Når du skriver det ned, begynder det nemlig automatisk at fylde mere og mere i dit liv.

Se, hvad vi ellers skriver om: Velvære, Selvværd, Skønhed, Hud, Kropstype, Søvn, Træning og Parforhold