Smukke øjne
Foto: Getty

Sådan slipper du for tørre øjne

Tør luft, dårligt indeklima, varme og træk er med til at tørre dine øjne ud, og mange timer foran computeren gør det ikke bedre – tværtimod. Se, hvordan du kommer generne til livs.

Normalt blinker du mellem 16 og 20 gange i minuttet, og hver gang du blinker med øjnene, fordeles tårefilm af væske, salte og fedtstoffer over øjnenes hornhinde og slimhinde og er på den måde med til at smøre dine øjne og forhindre, at de ikke tørrer ud og beskytter desuden mod infektion. Men opstår der en ubalance i tårevæskens sammensætning, således at den beskyttende hinde af tårer udtørrer, vil øjnene føles irriterede. Langt de fleste mennesker kan med mellemrum opleve, at øjnene i en kort periode bliver mere eller mindre tørre, mens ca. 10-15 % er meget generet af det.

Læs også: 11 skønhedsvaner du skal stoppe med nu!

Tørre øjne giver sviende, brændende eller kløende fornemmelser eller en følelse af, at man har grus eller sand i øjnene. Mange mennesker kan også opleve, at deres syn bliver sløret, eller at de bliver følsomme overfor lys. Nogle kan endda opleve, at øjnene begynder at løbe i vand, selvom de er tørre, hvilket skyldes, at slimhinderne i øjnene er irriterede, og derfor forsvarer øjnene sig mod tørheden ved at producere ekstra tårer.

Dannelsen af forskellige stoffer i tårevæsken er afhængig af mange ting. Blandt andet spiller luftfugtighed, indeklima og sol, vind og vejr en rolle, men også overdreven brug af fjernsyn og computer kan virke generende på øjnene. Trætte og tørre øjne ved skærmarbejde kan afhjælpes ved, at man jævnligt kigger væk fra skærmen og på den måde giver øjnene mulighed for at slappe af, og er det ikke nok, kan såkaldte skærmbriller være en løsning.

Læs også: Stor mascara-test: Smukkeserer du dig med usunde kemikalier?

Tørre øjne kan også hænge sammen med alder. Efter 40-års alderen begynder tårekirtlerne at nedsætte tåreproduktionen, og i takt med at man bliver ældre, bliver musklerne i øjnene desuden stivere og har derfor sværere ved at ændre fokus. Mange kvinder kan også opleve problemer med tørre øjne i forbindelse med overgangsalderen, hvilket skyldes, at hormonproduktionen ændres. Undersøgelser tyder faktisk på, at kvinder, der kommer tidligt i overgangsalderen, har større sandsynlighed for at få øjengener som følge af tørre øjne end andre kvinder.

Læs også: Essentielle fødevarer: Sådan smører du dig selv indefra

Kilder: Astma-Allergi Forbundet, netdoktor. dk, apoteket.dk og sundhed.dk

SÅDAN UNDGÅR DU IRRITATION AF ØJNENE

 1. Sørg for et behageligt indeklima. Luftfugtigheden i rummet bør være 40-60 % og temperaturen under 23 grader.
 2. Hvis du bruger meget tid foran computeren, så husk indimellem at give øjnene en pause på ½-1 minuts varighed. Kombiner pauserne med blinkeøvelser.
 3. Vælg en øjenmakeup af god kvalitet, så den ikke drysser ned i øjnene.
 4. Hold øjenlåget rent, og massér det med rene fingre. Undgå at gnide i øjet.
 5. Bruger du kontaktlinser, bør du være omhyggelig med at rense linserne og undlade at sove med dem. Vælg linser, der har en høj iltgennemtrængelighed, eller brug briller indimellem.
 6. Øjendråber kan mindske eller afhjælpe tørre øjne. Brug tyndtflydende øjendråber om dagen, da de hurtigt fordeler sig i øjet, og en mere tyktflydende gel til natten. Undgå kunstige tårevæsker med konserveringsmidler.
 7. Spis rigeligt med madvarer, der indeholder omega-3-fedtsyrer, f.eks. fede fisk, nødder og avocado, eller tag evt. et kosttilskud i form af fiskeolie. Omega-fedtsyrer virker irritationshæmmende og har en gavnlig effekt på tørhed i øjnene.
 8. Sørg for at drikke rigeligt med væske for at forhindre udtørring generelt, og begræns mængden af kaffe og te, da det virker vanddrivendel.

DERFOR FÅR DU TØRRE ØJNE

Årsagen til tørre øjne er som regel livsstilsbetinget og skyldes, at man blinker mindre, men følgende kan også være med til at irritere øjnene:

 • Nedsat blinkerefleks ved langvarig stirren på f.eks. computerskærm eller fjernsyn
 • Øjet udsættes for irriterende stoffer i luften som f.eks. røg og aircondition
 • Ophold i tørt indeklima. F.eks. i fly og opvarmede huse om vinteren
 • Dårlige lysforhold
 • Bivirkninger af medicin
 • Graviditet
 • Hormonbehandling
 • Allergi
 • Vitaminmangel
 • Brug af kontaktlinser
 • Sygdom i bl.a. kirtlerne i øjenlågene eller hudsygdomme omkring øjet
Se, hvad vi ellers skriver om: Skønhed og Velvære