tantra i dit parforhold
Foto: Getty

tantra i parforhold & sexliv

Sådan spicer du dit parforhold op - også i sengen

Tantra er meget andet end 7 timers stirren ind i hinandens øjne – heldigvis. Har dit parforhold brug for at blive rusket lidt op, kan tantra gøre det meget sjovere – både i og udenfor sengen.

Der findes mange myter og forestillinger om, hvad tantra er – og vandrehistorierne er lige fra seancer, hvor du som par skal kigge hinanden i øjnene i syv timer for at opnå en form for spirituel udløsning til at orgasmerne helt er forbudt.

Men disse forestillinger vil Anne Sophie Jørgensen, der er lærer og forfatter til en række bøger om tantra, gøre op med.
”Tantra handler om at få kontakt med sig selv og sin partner omkring seksualitet, kærlighed og spiritualitet. Der er dog ingen krav om, at I skal have meditation og spiritualitet med, det kan komme, hvis I føler for det. Men i et parforhold er selv lidt sex og nærvær  bedre end ingenting - det kan man altså ikke undvære. Sex og intimitet er som med motion, hvor det er bedre at gå en tur søndag eftermiddag end ikke at gøre noget,” fortæller Anne Sophie Jørgensen.

Ideen bag tantra er at bringe dit kærlighedsliv ind i en proces, der bringer glæde, mening og samhørighed. Tantra indeholder mange forskellige elementer, der alle kan være med til at pifte dit parforhold op, og gøre livet lidt sjovere. Der er sex, intimitet og nydelse, der er en mulighed for at blive glad for sin egen såvel som sin partners krop, Og med tantra får du også en kontakt til din partner på et dybere plan, fordi I åbner op for ting, der binder Jer sammen.
”Jo flere dybe forbindelser, vi får til hinanden, jo mere vil vi have det sjovt med hinanden og glæde hinanden. Og derved får vi mere mod og indsigt til at klare de sorger og kampe, der kommer. På den måde kan tantra være med til at gøre dit forhold stærkere,” fortæller Anne Sophie Jørgensen.

SE OGSÅ: 10 ting, du skal vide om parforhold

”Når det kommer til tantrisk kærlighed skal man føle, at man får det, man har brug for, hvad enten det er tryghed, tillid, at man bliver udfordret, og at man kan rumme hinanden – også når det er svært. Kærlighed er på et dybt plan, hvor man tager vare på hinanden og hjælper hinanden. Og hvis man har modet til det, kan man virkelig rykke ved kærligheden.”

Hvordan bruger man tantra i sit parforhold?
”Tantra kan være et krydderi, en leg og en overbygning i samlivet i de perioder, hvor der er tid og lyst. I andre og mere travle perioder stiller man sig tilfreds med lidt sex i ny og næ. Men som par skal man vælge at gøre prioriteringerne, for det er klogt at bruge tid sammen. Tantra kan nemlig skærpe vores sans til at ville være sammen, fordi vi arbejder meget med, hvordan tingene fungerer, og vi snakker, om det, der rører sig i os, og sætter ord på, hvad vi har brug for nu, siger Anne Sophie Jørgensen, og fortsætter.

"Samværet behøver ikke at være at spise på dyre restauranter, tage på spaweekend eller en rejse, det vigtigste er, at I får talt sammen, og det er lige meget, hvor det foregår. Det behøver heller ikke at være mere end en halv time, hvor I snakker sammen og føler jer ind på hinanden. Jeg kalder det at tage opvasken sammen, når den står der - man skal tage tingene sammen, mens de er små, i stedet for at de får lov til at vokse sig til problemer.”

SE OGSÅ: 6 myter om sex

Udforsk din seksualitet
I tantra spiller sex en stor rolle. Og spørger man Anne Sophie Jørgensen er det vigtigt, at vi tager vare på vores seksualitet og passer på den.
”Jeg går varmt ind for sex, for det er jo skønt, det beriger forholdet og gør dig glad og levende, sund og rask. Tantra og seksualitet kan gøre noget for de fleste, for her udforsker du seksualiteten, og hvad vi tænder på.”

Selv om der ofte ikke er meget tid til sex i en travl hverdag med børn, karriere og venner, er det ikke klogt at nedprioritere det seksuelle, for det er i det seksuelle, at vi finder ind til hinanden.
"Her får vi det nærende møde sammen, hvor vi ved, at vi vil hinanden – og den sex, vi har, skal nære os, og gøre os mætte og glade. Det er ikke kun et spørgsmål om orgasme, men en grundglæde og grundmæthed. Det er lige meget, hvor meget I gør det, eller om det går lidt hurtigt, så længe den sex, I har, gør dig glad og mæt. Hvis sex fungerer godt, er det et universalmiddel til at finde hinanden, og det går faktisk meget hurtigere end en parweekend – ikke at en weekend sammen er dårligt, men sex giver et glad og harmonisk forhold, så derfor må vi holde fanen højt for at bevare et dejligt sexliv.”

SE OGSÅ: Test dig selv: Hvordan har dit sexliv det?

I tantra er der to slags kontakt; en gøren-kontakt, og en væren-kontakt. Gøren-kontakten er der, hvor vi taler sammen eller har sex med det formål at få orgasme. Væren-kontakten er der, hvor vi finder en kontakt i os selv og med hinanden, det kan fx være, når vi går en tur sammen uden at tale sammen, eller har en seksuel kontakt, hvor vi ligger tæt, og finder hinanden på en mere stille, men lige så dyb måde.
”Tantra kan være med til at få sat nogle ting i gang, så I kommer ud af rutinerne, hvor energiniveauet svækkes, og lysten tørrer ud. Men for at booste energien skal man have lysten til at snakke om noget, røre ved hinanden, lægge sig sammen på græsset og kigge op i himlen,” siger Anne Sophie Jørgensen.

Men hvor tit skal man så gøre det?
”Vær realistisk. Det kan være, at I aftaler hver onsdag og hver anden søndag. Så længe I laver nogle aftaler, skal I nok få gang i tingene, hvis I vil. Tiden kan I bruge på snak, sex og øvelser – det kan sagtens være at ligge og holde om hinanden og snakke sammen for at føle, at I har fat i hinanden. Hver dag er også en mulighed for at arbejde tantrisk med hinanden. Det går meget lettere hvis forholdet er i en proces, hvor vi hele tiden bevæger os,” fortæller Anne Sopie Jørgensen, og foreslår følgende øvelser:

SE OGSÅ: Hvad sker der i kroppen, når du kysser?

 Øvelser, der kan fyre op under tantra
- Sæt tidsperioder af. I kan fx beslutte, at de næste tre måneder eller 10 gange vil I i forbindelse med sex skiftes til at bestemme en stilling, en øvelse eller dyrke sex på aftalte tidpunkter, hvorefter I evaluerer.
- Undgå misforståede hensyn. Drop dem én gang for alle. Øv dig i at melde ud, så klart du formår, og hav tillid til, at din partner også er i stand til at sige til eller fra.
- Vær konkret. Et udsagn, som at ”jeg vil jo bare så gerne have, at vi har det godt sammen”, er upræcist. Hvad betyder det egentligt for dig? Og hvad betyder det for din partner. Antagelig ikke det samme.
- Gør dig umage. Beslut dig for at være mere åben, lyttende, kropslig, konsekvent, fleksibel, tålmodig – eller hvad du nu har brug for at gøre bedre.
- Vælg en eller et par ting, som I er gode til som par. Dyrk dem. Det giver lyst, samhørighed, samt mod på at overkomme de besværlige ting.
- Vælg én ting, I ikke er gode til. Øv jer sammen. Om det så gælder omgangstonen, tid til sex eller ro og afslapning. Gør det til et projekt, I skal udforske sammen.
- Hvad var den oprindelige tiltrækning? Den kan vise sig at være en ressource, hvis den får plads i den version, som er mulig i den aktuelle virkelighed. Hellere dyrke det mulige end at sukke over tabet af forelskelsen.
- Find jeres ressourcer. Hermed mener jeg udveksling, som I altid mødes om, og som kan nulstille en vanskelig situation. Det kan fx være sex, samtale, energiarbejde eller meditation.

SE OGSÅ: 4 hemmeligheder, du skal kende om sex

Øvelse, der kan booste det seksuelle nærvær
Mellem healing og kærtegn
Hvad: En dejlig og sensuel måde at hjælpe sin partner til at give slip på dagens eller månedens frustrationer samt komme til stede i seksuelt nærvær og i lysten. Det er også skønt at blive hjulpet til at slippe det, som ellers kunne stå i vejen. Healing og forspil glider sammen.
Hvornår: Efter behov
Hvem: Par

Begge er nøgne

1. Manden står bag kvindens ryg, ca. 1. meters afstand. Mærk jeres egen vejrtrækning, og mærk kontakten til hinanden.
2. Manden rykker så tæt på, han kan uden at have fysisk kontakt, og han retter sin opmærksomhed mod hende. Hun koncentrerer sig om det, hun har brug for at give slip på: tanker, emotioner, kropsligt ubehag. Hun kan give slip på lydlig udånding, hun kan mumle, hvad hun giver slip på, eller hun kan sukke og pruste, alt efter hvad der hjælper hende på vej. Det fortsætter hun med hele øvelsen igennem.
3. Manden lægger sine hænder på hendes skuldre, og begge ved, at han vil hjælpe hende til at give slip.
4. Han begynder at stryge hende ned ad kroppen overalt, og han lader sine hænder glide lidt hen ad gulvet, så tanker, emotioner og kropsligt ubehag manes i jorden. Han kan også stå ved siden af eller foran hende. Jo bedre de kan kommunikere gennem hans hænder og hendes lyd og vejrtrækning, jo mere kan han hjælpe hende til at give slip.
5. Hans berøringer ændrer sig i en glidende overgang fra healing til seksuelle berøringer – og herfra udvikler det sig, som det selv vil …

Ved en anden lejlighed bytter I roller.

SE OGSÅ: Test dig selv: Hvilken sextype er du?

SE OGSÅ: Sexolog Jakob Olrik: Han skal helst have lidt mere lyst end dig

SE OGSÅ: Vil du gerne forføre eller forføres?

EKSPERTEN

Anne Sophie Jørgensen er spirituel lærer og forfatter til en række bøger om tantra og er netop nu aktuel med bogen "Tantrisk kærlighed". Hun har vejledt mennesker spirituelt i mere end 35 år som leder af meditations- og kursuscenter Tigerens rede. Se mere på tigerensrede.dk
Se, hvad vi ellers skriver om: Sex