Sandheden om buler på baller og lår: Der findes ét middel, der holder appelsinhud væk
SPONSORERET indhold

Sandheden om buler på baller og lår: Der findes ét middel, der holder appelsinhud væk

Den folder sig både ud på tynde, gamle og unge lår, og der er kun én ting, der virker.

15. dec. 2015 | Sundhed | Eurowoman

Vejen er bulet og hullet. Uanset hvor meget vejarbejderne fylder i og glatter ud, så blomstrer ujævnhederne videre.

Det er ikke skørt, hvis landevejen minder dig om din kamp med appelsinhud på baller og lår. Et sted mellem 85 til 90 procent af alle kvinder døjer nemlig med cellulite, som vi i daglig tale kender som appelsinhud. Og de fleste har nok oplevet, hvor svære bulerne er at få bugt med. Spørgsmålet er, om der overhovedet er noget at gøre.

Ifølge bogen "100 myter om sundhed og sygdom", er der ikke meget hjælp at hente i skønhedsprodukter, der ellers lover at gøre din krop stram og glat. Der er nemlig intet videnskabeligt belæg for, at de skulle virke, fastslår Kim Bartholdy og læge og komiker Andreas Hoff, der står bag bogen.

Flere muskler, færre minibuler
Det ser dog ikke helt sort ud. Der én evidensbaseret løsning, du kan ty til: løb, løft og stræk. Ja, stærke muskler og en masse motion er vejen frem, hvis du vil have glat hud.

Årsagen er ganske simpel. Appelsinhud opstår blandt andet, hvis der er for meget fedt i laget mellem dine muskler og det øverste lag hud – i den såkaldte underhud. Når der ikke er plads til fedet, maser det på vævet, som får din hud til at bule ud og ind.

Når du træner, bruger dine muskler og krop energi fra de små fedtdepoter og på den måde forsvinder trykket fra huden.

Appelsinhud er også for de tynde og unge
Eftersom den største del af den kvindelige befolkning, og en lillebitte del af den mandlige, har appelsinhud, kan det selvsagt ikke kun være runde, formede kvinder, der løber med bulerne.

Der er ingen undersøgelser, der endnu har en forklaring på hvorfor, fastlår de to læger. Noget tyder på en genetisk sammenhæng: Nogle får det som unge ligesom deres mødre, andre meget sent, andre igen efter de har født. Men der er ingen forklaring på hvorfor.

LÆS OGSÅ: Sådan laver du en nytårsmenu, der holder dig kørende hele natten

Det amerikanske tidskrift Scientific American fremhæver også, at læger og forskere stadig efter flere års undersøgelser kradser sig i hovedbunden for at finde en forklaring og ikke mindst en løsning på skønhedsudfordringen. De tilføjer, at vi som samfund måske skal begynde at se på appelsinhud som en naturlig del af kroppen fremfor en deformitet, der skal elimineres.

Det er der muligvis noget om, for ifølge de to danskere, er der hverken bevis for at ophobning af væske, affaldsstoffer eller dårlig blodcirkulation får din hud til at bule mere eller mindre. Derfor er der heller intet belæg for at cremer, lysbehandlinger, læserstråler eller massagesten hjælper, men det er ikke ensbetydende med, at de gør nogen skade. Så brug dem, hvis du har lyst, siger de.

Appelsinhud med alderen
Én ting er dog sikkert, når det kommer til appelsinhud. Der er stor sandsynlighed for, at den dukker op, som din alder skrider frem.

Det er ikke fordi, du bliver mere voluminøs. Det er fordi, dit bindevæv trækker sig sammen, fordi det bliver stivere. Det kan få din hud til at bule mere ud i stedet for at lægge sig fladt. Og den eneste måde at forebygge og undgå det?

Svaret fra både det amerikanske tidsskrift og de danske læger er: Du må ud på vejen og på en løbetur.

LÆS OGSÅ: Top 6: Her er den sundeste kaffe, du kan drikke

LÆS OGSÅ: 9 ting du kan gøre i aften for at få det bedre i morgen