Stress og vægttab

Foto: Getty

Spænder stress ben for dit vægttab?

Vidste du, at stress kan spænde ben for dit ønskede vægttab, selvom du føler, at du knokler løs i fitnesscenteret og spiser sundt? Her kan du blive meget klogere på, hvordan dit stressniveau påvirker din vægt.

1. DU FÅR STØRRE TRANG TIL SØDT

Når du er stresset, stiger din krops produktion af stresshormonet kortisol, og det øger som regel trangen til nydelsesmad: salt, sødt, fedt og sprødt. Hjernen bryder sig nemlig ikke om høje kortisolniveauer, som slider på organerne og immunforsvaret, og i forsøget på at sænke dem, craver den de hedonistiske fødevarer, som ofte kan ses på vægten.

2. DU FALDER I "BEKVEMMELIGHEDSFÆLDEN"

Når du er stresset, har du typisk mindre overskud til at træffe gode valg. Det kaldes "decision fatigue" – du orker ikke at bruge energi på, om det skal være kylling eller laks med salat, og så er det nemmere at snuppe en burger. Med mindre du har lavet madplan og forberedt sunde måltider på forhånd, vælger du ofte det første og bedste, som typisk giver mange kalorier og mindre mæthed, så du kommer til at spise for meget og tager på.

LÆS OGSÅ: 10 sundhedsbloggere, der er værd at følge

3. DU SOVER FOR LIDT OG SPISER FOR MEGET

Stress har ofte den effekt, at vi knokler løs og prøver at nå så meget som muligt uden at holde pauser eller sove (nok). Når du ikke sover nok, øges din appetitfornemmelse, og du kommer ofte til at spise mere. Helt op til 50 procent flere kalorier dagen efter, end du har brug for – som regel uden at være bevidst om det. Når du stresser og sover mindre, har du faktisk brug for flere kalorier, men ikke så mange, som der typisk ryger ind, så vægten ryger nemt op.

4. DU TAGER PÅ I VÆGT (ISÆR PÅ MAVEN)

Når du stresser, og produktionen af stresshormonet kortisol stiger, stiger din appetitet som regel også, og særligt trangen efter sukker, fedt og alkohol – som desværre sætter sig på maven. Du kan derfor opleve, at tallet på vægten stiger – men faktisk oplever nogle også at tabe sig, fordi de måske er typen, der mister appetitten, når de er stressede. Desværre er der stor sandsynlighed for, at du også mister muskelmasse, mens du stadig lagrer fedt på maven, og du kan derfor opleve at blive blødere, selvom du fint holder den slanke linje. De fleste oplever også at få væskeophobninger, fordi stressreaktionen får bindevævet til at spænde mere op, så gennemstrømningen i lymferne bliver dårligere – og ekstra væske kan også ses på vægten og mærkes på bukselinningen.

LÆS OGSÅ: 10 tegn på, at din krop er stresset

5. DU BLIVER SLAPPERE OG LANGSOMMERE

Du vil også kunne mærke, at du bliver mindre effektiv, når du træner. Du bliver langsommere, slappere og mere sløv – og du vil måske opleve, at fordøjelsen går i stå, og fingre og tæer bliver kolde, fordi kroppen skruer ned for stofskiftet, og det hele går langsommere. Selvom du føler, at du knokler løs i fitnesscenteret, får du måske ikke ret meget ud af det og kan opleve at tage på. Det er vigtigt at blive ved med at træne blidt, og anse det som en succes ikke at tage på, når du er ramt af stress, frem for at gå efter det store vægttab.

TIP!

Bliv ved med at bevæge dig, selvom du er stresset, bare det ikke er hård træning. Når du er utrænet, producerer du mere kortisol – stresshormon – ved selv små ting, og bliver derfor nemmere mere stresset.

Bliv klogere på stress

Hvad er stress?

 

Der er "god" stress og dårlig stress.

Du kan fx opleve akut stress, hvis du er i fare. Puls og blodtryk stiger, fordøjelsen sættes i bero, sukker og fedt frigives for at give dig energi til at flygte eller kæmpe. Du mærker det som midlertidig hjertebanken, kortvarige muskelspændinger og sommerfugle i maven. Det går hurtigt over og er ikke farligt for kroppen. Men hvis du bliver ved med at være stresset, vil du ofte kunne mærke symptomer som træthed, dårlig søvn, uro, irritabilitet og let til tårer.

Hvad sker der ved langvarig stress?

Din krop vil bruge alle resurser på at opretholde en balance, og derfor kører alle funktioner i højeste gear til at starte med. Efter nogle måneder, eller kortere, vil den være så udmattet, at den ofte vil sætte relevante, men ikke livsnødvendige, funktioner som immunforsvar, reproduktion og vækst på standby. På et tidspunkt vil kroppen ikke længere kunne opretholde en balance, og du kan risikere at blive syg eller få skader.

Kilder: Anna Bogdanova og fitnessogmad.dk

MØD EKSPERTEN

Anna Bogdanova er personlig træner, forandringscoach og forfatteren til bestsellerne Skyhøj Forbrænding og Veldrejet. Hun har haft over 6.000 kvinder – og mænd – igennem sine online træningsforløb siden 2013. Se annabogdanova.dk

Se, hvad vi ellers skriver om: Stress, Vægttab og Anna Bogdanova