træningsskader
SPONSORERET indhold

4 råd til at undgå skader, når du styrketræner

Fitnessskader er blandt de mest almindelige idrætsskader kun overgået af håndbold, fodbold og løb. 17 % af danskere, der dyrker styrketræning og crossfit, har i de seneste 12 måneder haft en skade, viser helt nye tal fra Idrættens Analyseinstitut.

Foto: Getty
11. jul. 2017 | Sundhed | ALT for damerne

Mange af disse skader opstår i skulderområdet. Få fysioterapeutens råd til at opnå et godt træningsresultat uden smerter i især skuldrene.

1. Varm grundigt op. Det øger din ydelsesevne markant, og du aktiverer nervebanerne i musklerne, hvilket øger blodgennemstrømningen og stofskiftet, samtidig med at leddet frigiver ledvæske, som smører leddet. Det kan være en god idé er at bruge en crosstrainer eller romaskine i opvarmningen, fordi det specifikt aktiverer dine arme og skuldre.

2. Lær den rette teknik. Mange pådrager sig skader ved at bruge maskinerne i fitnesscentret forkert – specielt med skulderen, da den er så bevægelig. Få derfor altid en træner eller fysioterapeut til at gennemgå alle øvelserne, inden du går i gang med at træne.

LÆS OGSÅ: Undgå disse 3 klassiske fejl, når du træner

3. Få styr på din holdning. Hold skulderen i den rigtige position, når du udfører øvelserne. En holdningskorrigerende trøje kan være en god måde at opnå den rette holdning på.

4. Tag det roligt. Er du netop begyndt at styrketræne? Så træn op stille og roligt med forholdsvis lav belastning, og lad dig ikke friste til at smide flere kilo på i de første otte uger. Mens musklerne hurtigt bliver stærke, kræver ledbåndene i skuldrene nemlig længere tid for at opnå samme styrke.

Kilde: Chalotte Kronow, fysioterapeut og indehaver af Kronow Klinik og Dansk Sportsmedicin.

Anbefalet til dig