Træning
SPONSORERET indhold

Sig farvel til fedtet: 10 gode grunde til at styrketræne

Ønsker du også større styrke, mere overskud og godt humør? Så skal du læse videre her, for det er noget, som styrketræning kan give dig.

Af: Else Marie Lehman Foto: Bulls
19. jan. 2015 | Sundhed | Fit living

Og nej. Du kommer ikke til at ligne en bodybuilder af at styrketræne. Tværtimod. Din krop bliver tonet, trimmet, toplækker og sund og stærk af vægttræning.

1. Bliv stærkere
Styrketræning gør først og fremmest dine muskler stærkere. Og det gode er, at kvinder ikke får store bodybuildermuskler af styrketræning på samme måde, som mænd kan gøre det. Vores hormoner er skruet anderledes sammen, så i stedet for at vokse voldsomt vil vores muskler blive lange, slanke og flot markerede at se på. Til gengæld kan vi udvikle vores muskelstyrke lige så hurtigt som mændene − og selv moderat vægttræning kan gøre os 30-50 procent stærkere, end vi er i forvejen. Hvis du sørger for at træne regelmæssigt et par gange eller mere om ugen, vil du relativt hurtigt kunne løfte mere. Og så får du nemmere ved at bære indkøbsposer, børnene og kufferten. Hverdagen bliver simpelthen meget lettere.

2. Hold til det hele
Større styrke og kraft i musklerne giver dig mere udholdenhed. Den ekstra power betyder, at du kan klare mere og i længere tid, inden du bliver træt. Både, når det gælder hverdagens gøremål og din træning. Også den, der ikke specifikt har med vægte at gøre. Efter nogle måneders styrketræning vil du formentlig pludselig opdage, at du løber stærkere, at du kan klare nogle ekstra kilometer, eller at du kommer hurtigere frem på cyklen.

3. Træning giver færre skader
Det er ikke kun dine muskler, der bliver stærkere af styrketræningen. Den styrker også bindevævet og stabiliserer derved dine led. Det gør dig mindre udsat for skader, fordi kroppen kan holde til meget mere. Hvis du allerede har en skade eller skavank, kan du i mange tilfælde træne den væk ved hjælp af målrettet, tilpasset styrketræning. Rygproblemer kan f.eks. lindres eller helt forsvinde ved, at du styrker din rygmuskulatur med noget vægttræning.

4. Den flotteste holdning
I takt med, at du får flere muskler, og din krop bliver stærkere både oppe, nede samt omkring maven og rygsøjlen, får du en bedre holdning. Det bliver lettere og mere ubesværet for dig at holde kroppen rank og oprejst hele dagen − og du bliver langt mindre tilbøjelig til at falde sammen eller sidde og hænge med krum ryg og foroverbøjede skuldre.

5. Sig farvel til fedtet
Styrketræner du regelmæssigt to-tre gange om ugen, vil du allerede efter ganske få måneder have fået noget ekstra muskelmasse. Det er slet ikke usandsynligt, at du samtidig har tabt langt mere fedt. Og det er en skøn spiral, der bare fortsætter. For musklerne er en fedtforbrænder, der arbejder lystigt døgnet rundt. De gør dit basalstofskifte højere. Hver eneste gram ekstra muskel, som styrketræningen sætter på din krop, arbejder 24-7 for dig i den gode slankesags tjeneste. Også, når du sidder på café, foran fjernsynet, eller når du ligger og sover. Øget muskelmasse er helt enkelt en af de ganske få ting, der reelt kan øge din forbrænding, så det virkelig batter, og smelte fedtet af din krop.

6. Pas på knoglerne
Dine knogler bliver markant sundere og stærkere af at styrketræne. Forklaringen er bl.a., at motionen gør din krop bedre til at optage kalcium. Det er med til at forhindre, at knoglerne bliver skøre og sarte af mineralmangel. Og det beskytter dig mod knogleskørhed og knoglebrud senere i livet.

7. Ned med blodtrykket
Dit blodtryk bliver lavere af regelmæssig styrketræning. Dit gode kolesterol − HDL − bliver højere. Dit dårlige kolesterol − LDL − reduceres. Alt sammen noget, der nedbryder og forhindrer forkalkninger i årerne og hjertet og altså er med til at holde dit hjerte i topform. Krydrer du indsatsen med konditionstræning, hvor du udfordrer pulsen, får du en endnu større effekt ud af det.

8. Hold diabetes fra døren
Styrketræning forbedrer kroppens evne til at omsætte sukker. Og den større muskelmasse, du får ud af træningen, giver dig en større motor at forbrænde den med. Ifølge forskere kan kroppen efter blot fire måneders styrketræning blive hele 23 procent bedre til at håndtere glukose. Derfor er styrketræningen et meget effektivt middel til at holde diabetes fra døren både her og nu og på længere sigt.

9. Kom i topform på øverste etage
Undersøgelser har vist, at når kvinder oppe i alderen styrketræner bare en eller to gange om ugen, bliver deres hjerne skarpere. De bliver bedre til at planlægge og fokusere, og de har lettere ved at løse konflikter og træffe beslutninger. Vægttræning holder med andre ord ikke bare kroppen, men også den øverste etage i topform.

10. Overskud og godt humør
Dit humør vil stige indtil flere grader over dit nye, sprøde udseende og dit generelle velbefindende. Du får helt nye kræfter og ekstra overskud til at smile i hverdagen. Faktisk viser forskning, at styrketræning kan reducere depression allerede efter bare 10 uger. Og i mange tilfælde endda mere effektivt end f.eks. samtaleterapi kan. Som indehaver af en stærkere, mere spændstig og tonet krop kan det i det hele taget være svært at få armene ned, når du ser dig selv i et spejl. Dit nye flotte og sunde spejlbillede giver både selvtilliden og selvværdet et power boost.

Husk også at spise rigtigt
Hvis du vil opbygge muskelmasse, er det vigtigt også at spise ordentligt og systematisk. Det duer ikke lige at hapse et stykke toastbrød som morgenmad. Du skal spise minimum tre „rigtige” måltider i løbet af en dag, og de skal være fordelt jævnt ud over døgnet, ligesom proteinindtaget skal være fordelt over måltiderne.

Derfor virker styrketræning
- Når du styrketræner, udsætter du musklerne for en større belastning, end de er vant til. Træningen nedbryder i første omgang musklerne en smule − og ja, det både kan og må godt gøre ondt i dem. Både under træningen og bagefter.
- Som belønning vil kroppens forsvar ruste sig til kamp, når du lægger vægtene for at restituere. Det gør den ved at genopbygge musklerne i en endnu stærkere udgave af sig selv. Så for hver seance kommer du styrket ud og har mere modstand og power i ærmet til næste omgang.

Hvor meget skal du træne?
Ønsker du at få den maksimale effekt og resultater, der rykker, skal du styrketræne mindst to-tre gange om ugen. Gør du det oftere, bør du planlægge din træning, så du ikke træner de samme muskelgrupper flere dage i træk. Kroppen skal have tid til at restituere for at blive stærkere.

Styrketræning giver dig:
Stærke muskler - Bedre udholdenhed - Færre skader - Rank ryg - Fedttab - Knoglestyrke - Sænket blodtryk - Mindre risiko for diabetes - Skarpere hjerne - Mere overskud

SE OGSÅ: 5 øvelser, der giver sexede og smukke arme

SE OGSÅ: 5 øvelser til en stærk krop

SE OGSÅ: Spis og træn dig til en flot bagdel