Træn dig til mere selvværd
SPONSORERET indhold

Se øvelserne, der giver dig mere selvværd

Personlig træner Kristina Trolle boksede i mange år med dårligt selvværd i en smuk, veltrænet krop. Hun har udviklet træningsprogrammet "transformU", der virker som terapi – og ja, kan give dig mere tillid og selvtillid.

Af: Christina Bølling Foto: Fra bogen Silikonesjæl
27. maj. 2015 | Sundhed | ALT for damerne

Det hjælper ikke spor, at du er smuk udenpå, hvis din indre dialog handler om selvbebrejdelser og selvhad. Det nytter heller ikke, at du bruger timer hos en terapeut på at tale om alting, men samtidig ikke viser din krop kærlighed og omsorg, eller hvis du som udgangspunkt er utilfreds med dig selv.

LÆS OGSÅ: Boost dit selvværd med eksperternes bedste råd

– I øvrigt synes jeg, at træning skal føles rart, så du har det dejligt med dig – ikke bare bagefter, fordi det er overstået – men imens, understreger personlig træner KristinaTrolle, der er aktuel med bogen "Silikonesjæl" (People's Press), som handler om, hvordan hun selv har kæmpet sig ud af depressioner og dårligt selvværd og har lært at bruge motion som en positiv kraft i sit liv i stedet for til at svinge piske over sig selv.

– Da jeg havde det allerværst og var ved at opgive nogensinde at blive rask igen, gav min terapeut mig et værktøj, som jeg i starten ikke havde meget til overs for. Jeg skulle sige tre sætninger "Jeg er rask, jeg er lykkelig og jeg er dyrebar" højt eller inde i hovedet, hver gang jeg blev bange, og angsten var ved at overtage min krop. Efter 14 dage kunne jeg mærke angsten forsvinde, og jeg opdagede, at jeg kunne lave andre remser, som handlede om alt muligt andet, siger Kristina Trolle, der har brugt teknikken og sat det sammen med nogle træningsøvelser i det, hun kalder "TransformU".

Kristina Trolles træning består af enkle øvelser, der fungerer som moving meditation, hvor du bygger dit selvværd op ved at gentage positive sætninger, samtidig med, at du bevæger kroppen.

– Resultatet er, at du både får brugt dine muskler og dit hoved. Du føler dig glad og koncentreret bagefter, ligesom hvis du har mediteret. Der er seks forskellige øvelsesserier, som tager udgangspunkt i en følelse f.eks. "jeg er stærk" eller "jeg er rask", siger Kristina Trolle.

– Du skaber forbindelse imellem krop, sind, hjerte og tanke. Det er en måde at omprogrammere dit sind på, så du kan leve et liv i en krop og et sind, du elsker at være i, forklarer hun og tilføjer:

– Det kræver, at du tager træningen lige så alvorligt, som hvis du skulle meditere. Det tager ca. ti minutter, men det gør virkelig en stor forskel, hvis du får skabt fokus og regelmæssighed i din træning. Selv en enkelt øvelse en gang imellem kan "vende" humøret, hvis du er ved at ryge ind i en negativ spiral, understreger Kristina Trolle.


Start med din udgangsposition
Stil dig med samlede fødder, armene ned langs siden med let spredte fingre og håndfladerne fremad. Spænd op i maven, og træk skuldrene let bagud, og åbn brystet. Tag et bevidst valg om at være til stede med hele dig, det her er noget, du gør for dig selv. Luk øjnene, og mærk jordforbindelsen igennem dine fodsåler, og træk så vejret fem gange helt ned i bunden af maven.


Selvaccept

Ord:"Jeg slutter fred med min krop"
Start i din udgangsposition. Tip overkroppen frem, og løft det højre ben, samtidig med at du strækker dine arme ud til siden. Bøj lidt i det højre ben,
og spænd i maven.
Styrke og mod
Ord: "Jeg har kraften inden i mig"
Start i udgangspostition. Træd ud til siden på højre ben, læg hænderne på låret.Ord: "Jeg gør mit bedste"
Træk højre fod ind, åbn armene ud til siden med håndfladerne fremad.Ord: "Jeg kan godt"
Træd tilbage på venstre ben, og sænk knæet mod gulvet, knyt hænderne, bøj armene, og ræk dem frem foran kroppen.
LÆS OGSÅ: Ekspert: Derfor er ros problematisk

Sygdomsangst

Ord: "Jeg er rask"
Løft højre knæ, før armene over hovedet og skab længde ud til fingerspidserne.Ord:"Jeg er stærk"
Træd ud til højre side og synk ned i knæ. Stræk armene og fles hænderne.Ord:"Jeg har tillid"
Træk højre fod ind og saml håndfladerne foran hjertet.Selvkærlighed
Ord: "Jeg er nok"
Løft højre ben og støt storetåen på benet, løft armene med kraft lige op over hovedet. Gentag til begge sider.Forandring og handling
Ord: "Jeg slipper det gamle"
Træd tilbage med højre fod, sænk knæet mod gulvet, sæt højre hånd i gulvet og venstre hånd på venstre lår. Lad overkroppen falde over benet.Ord:"Jeg vælger det nye"
Løft højre knæ og stræk armene i et V. Sænk derpå højre ben og træk armene mod vandret.
At give slip
Ord:"Jeg slipper kontrollen"
Løft op på tæer, ræk armene over hovedet, spænd i maven og sving overkroppen forover.


LÆS OGSÅ: Sådan lærer du at tale pænt til dig selv i spejlet

LÆS OGSÅ PÅ FITLIVING.DK: Kan du komme i mental balance på 3 uger?

LÆS OGSÅ PÅ FITLIVING.DK: Mød 3 sunde afhoppere: Farvel ekstreme sundhed