Uddryd de negative tanker!
Uddryd de negative tanker!

Smil

Sådan slipper du af med negative tanker

Jeg har besluttet mig for at løbe et halvmarathon. Én ting er, om min krop kan holde til det, en anden er, om hovedet kan, for de negative tanker vælter frem om min langsomme krop, når jeg er ude og løbe.

Jeg pruster og stønner og har ondt af mig selv. “Måske jeg bare skulle stoppe og gå,” tænker jeg, “jeg er jo alligevel så langsom.” Jeg føler mig tung i benene og er overbevidst om, at alle de forbipasserende bilister griner af mig, fordi jeg ligner en vraltende ko.

Til trods for alle de negative tanker, har jeg dog alligevel tænkt mig at løbe mit første halvmarathon i den kommende weekend. Derfor begyndte jeg at tænke over, hvor meget de positive tanker spiller ind - ikke bare når det handler om udholdenhed på løbeturen, men også når det handler om hverdagen.

LÆS OGSÅ: Dét gør dig lykkelig

Vær glad - lev længere
Jeg googler glæde og positivitet og finder frem til nogle interessante facts. Positive tanker kan forlænge dit liv, kan formindske risikoen for at få depression og stres. De kan forbedre dit immunforsvar og kan give dig mere energi og glæde. Derudover læser jeg, at der dagligt flyver 50.000-60.000 tanker igennem mit hovede!

Den viden blæser mig omkuld, og jeg funderer over, hvor mange af mine daglige tanker, er negative og nedgørende omkring mig selv. Jeg beslutter mig for, at der skal handles, så jeg kan være lidt bedre ved mit hoved og min krop. Jeg googler videre og falder over de famøse latterkurser. Det må prøves!

LÆS OGSÅ: Hother: "Dét er allersundest for mig"

Vi griner som hekse
Jeg samler en gruppe veninder og inviterer en latterdame på besøg. Nu skal glæden sparkes ind!

Hun forklarer kort, hvad det går ud på, og hvordan virkningen af et tvungent smil og en fremprovokeret latter, kan bilde kroppen ind at den rent faktisk er glad, også selvom man ikke føler sig glad.

Den næste time, griner vi som køer, grise, hekse og andet godtfolk, og vi ender med at ligge på gulvet, fuldstændig udmattede med ømme mavemuskler og øre af lykkefølelse. Eksperimentet virker og alle tager opstemte derfra.

Ommøblerer på første sal
I dagene efter prøver jeg at vende mine negative tanker til noget positivt. Jeg ser positive ting på nettet og i fjernsynet for at omstrukturere min hjerne. Jeg prøver at tænke chefens kritik af mit arbejde som noget, der kan være med til at udvikle mig i steden for at tænke, at han måske hader mig og fyrer mig i overmorgen.

På mine løbeture tænker jeg på min krop som en let fjer, og selvom det hele virker naivt og usandt, så mærker jeg en forskel. Jeg snyder min krop og jeg føler mig faktisk mere veloplagt og energirig. Ungerne får mere positiv opmærksomhed og panderynkerne bliver også mindre.

LÆS OGSÅ: 3 kvinder: Sådan lærte jeg at elske min krop

Det betaler sig altså
Rasmus Seebach er reklamesøjle for Coca Colas nyeste kampagne med sloganet "Share a little hapiness", og jeg tager hans opfordring til at dele lidt glæde mere og mere til mig og prøver at sprede lidt positivitet.

Jeg holder døren for en ældre dame og tilbyder mit sæde i bussen til en gravid. Jeg køber sågar chokolade til manden, da jeg er ude at handle og mærker det øgede antal af positive tanker.

Det betaler sig altså at smile og gøre gode ting, selvom man ikke føler, humøret er til det. Grin og smil mindst ti gange hver dag, det er med til at frigøre dopamin i hjernen, som øger følelsen af lykke.

Til mit halvmarathon skal mit mål derfor være, at smile mere på turen, at tænke på at tilskuerne nok synes, jeg er sej og ikke grim. Jeg vil prøve at tænke mig lettere og gladere og se, om jeg kan få øje på alle de positive ting på turen. Forhåbentlig kan det være med til, at dræbe min selvmedlidenhed på den lange rute og forhåbentlig kan det give mig mere overskud til at nyde livet på landevejen, selvom kroppen fortæller mig, at det hårdt.

LÆS OGSÅ: "Jeg har for travlt til at være 100 % sund"

Mine 5 bedste råd til at jage de negative tanker væk:
1. Lav en strategi for noget, du skal tænke på, hvis du tænker negativt. Tænk fx. på en glad sang eller en sætning, som skal erstatte de negative tanker, når de angriber.

2. Skriv tre linjer hver aften om dit humør, så du kan blive mere opmærksom på, hvor meget det negative eller positive styrer dig.

3. Lad være med at tænke, alt er sort/hvidt. Tænk på, at alle har op- og nedture og lad være med at sammenligne dig selv med andre.

4. Undlad at fokusere på det negative, du ser eller hører, og undlad at fokusere på det værst tænkelige. Tænk på det bedst tænkelige, og alle de muligheder du har. Vær taknemmelig.

5. Er din dag tung, så udvid din horisont ved at læse en god bog, se noget opbyggende fjernsyn eller find nogle sjove videoer på youtube. Det øger de positive tanker.

Seebach vil gerne dele lidt glæde med dig her!

Ann-Alicia Thunbo Ilskov

Ann-Alicia Thunbo Ilskov er blogger og medforfatter til bestsellerbogen "Hold da helt hus" fra 2012. Bogen er fyldt med gode og lette tips til, hvordan man får en nemmere og renere hverdag. Ann-Alicia har været husholdningsekspert på Go' Morgen Danmark og har bidraget med sin viden i mange blade, aviser, radio- og TV-programmer.

Ann-Alicia har tidligere læst almene studier i USA, har rejst meget og har arbejdet fem år i Kongehuset, som både barnepige og husholderske.

Hun er Bachelor i Medievidenskab fra Syddansk Universitet og bor et kvarter syd for Odense.

Hendes store interesser er madlavning, motion, blogging og film. Ann-Alicia er 29 år, gift på sjette år og er mor til Conrad på 4 år og Ingrid på 1 år.

Følg Ann-Alicia på bloggen: Husmoderen.dk.