Annette Heick Lønforhandling ALT for damerne
SPONSORERET indhold

Annette Heick: "Her er mit bedste tip til lønforhandling - og det virker hver gang"

Annette Heick har fundet en måde at sikre sig, at hun får det samme i løn som sin mandlige medvært. Og så har hun fået et tip af en veninde, der har været guld værd.

Af: Sara Wilkins Foto: Ditte Capion
19. aug. 2021 | Livsstil | ALT for damerne

Hvis der er ét sted, hvor mænd og kvinder bliver forskelsbehandlet, så er det i musikbranchen – ikke mindst på lønfronten, mener sanger og entertainer Annette Heick. Derfor har hun taget særlige metoder i brug de sidste mange år, når lønnen skulle forhandles og kontrakten udformes. Særligt ét tip vil hun opfordre alle kvinder til at følge.

Musikbranchen rummer mange forskellige typer af jobs, og derfor kan lønnen være svær at sammenligne 1:1. Og så alligevel. For da Annette Heick for nogle år siden blev tilbudt at købe underholdning for en større dansk virksomhed, fik hun med egne øjne indblik i, hvad tingene kostede.

LÆS OGSÅ: Cecilie Beck: Det er skidesvært at snakke om løn - men det er vigtigt

Og de store prisforskelle på optrædener fra henholdsvis mandlige og kvindelige musikere chokerede hende:

"Jeg kunne se, at når en mandlig dansk solist i klasse AA skulle have 175-250.000 kr. for en optræden, så skulle en kvindelig ditto have mellem 50-70.000 kr. Så vildt var det. Jeg var nærmest ulykkelig, da jeg opdagede det. For hold nu op, der er stor forskel. Som i kæmpe forskel. Det er en difference på over 100.000 kr."

Hvad skal der til for at ændre det, tror du?

"En større bevidsthed om det. Hvis kvinder bliver spillet mere i radioen, så vil det tiltrække flere kvinder til branchen, og så vil der automatisk være flere kvinder, der spiller på festivaler og tjener flere penge."

Men har du selv oplevet, at du er blevet booket til et show, hvor du ved, at det mandlige modstykke har fået tilbudt mere?"

"De sidste 10 år – hvis jeg for eksempel har haft en mandlig medvært – så har jeg sagt til bookeren: "Jeg skal have det samme som ham." Og så har jeg tilføjet: "Og du skal vide, at jeg tjekker op på det." Bare lige så vi er på det rene med det. Og det er ret fedt, for det har betydet, at vi har været fuldstændig lige, og nogle gange har jeg endda sagt til min mandlige modpart: "Skal jeg lave kontrakterne for os, så de bliver ens?" Og så har han sagt ja, så han kunne slippe for den tjans, og så ved jeg, at jeg har fået det samme i løn som mine mandlige medværter til alt fra Melodi Grand Prix til nytårsshows."

Hvorfor har du været bevidst om at gøre det, tror du?

"Noget af det handler sikkert om selvtillid. Og så lærte min veninde mig engang den bedste, BEDSTE regel overhovedet, og jeg kan virkelig anbefale den til andre kvinder. Det er sådan set en simpel regel, men den kan være svær at følge: Du har et tal inde i hovedet. Det lægger du på bordet til lønsamtalen og siger: Jeg skal have X kroner – og så holder du kæft. Og så holder du kæft. Og så holder du kæft. Og det kan godt være, at luften går fuldstændig ud af lokalet og alle tænker "what the heck, hvad skete der?" men når man bare er fuldstændig stille, så virker det!"

LÆS OGSÅ: "Det betaler sig HVER gang": Er dette vejen frem til en højere løn?

"For så kan cheferne få lov at padle alt det, de vil. Tallet er sagt. Nogle ganger siger de så ja lidt for hurtigt, og så tænker man "åh, jeg skulle have sagt et højere tal," ha ha. Men reglen virker. For vi kvinder har ofte en tendens til at komme med begrundelser og sige: "Fordi sådan og sådan" – men lad være med det. Sig det tal, du vil have – og så holder du kæft. Stemningen bliver virkelig akavet, og man tænker "jeg magter det ikke", men det er verdens bedste tip, og det virker hver gang."

Tror du, at mænd generelt er bedre til ikke at komme med den type begrundelser til lønsamtalen?

"Ja, de sidder bare og eye baller den anden. Og det er det, vi kvinder skal være bedre til. Vi skal bare huske os selv på, at vi skal holde kæft, for ellers har vi lyst til at sige "jamen, det er også fordi" og "jeg har to børn derhjemme, som skal brødfødes" og "jeg har en pension" og sådan noget – men nej, du skal ikke fortælle hvorfor. Du skal bare holde kæft."

Anbefalet til dig