Anne Mathias Autocamper Ferie Råd
SPONSORERET indhold

Alternativ rejse: "Friheden er uden tvivl det fedeste"

Anne og Mathias’ VW-autocamper kan ikke køre hurtigere end 85 kilometer i timen. Men det gør ikke noget, for de har ikke brug for fart. De har brug for frihed.

Af: Juliane Nyborg Foto: Privat
22. jun. 2021 | Livsstil | ALT for damerne

Der er stor forskel på camperes rejsestil, har Anne og Mathias bemærket, når de kører fra sted til sted i adstadigt tempo. For dem ligger en stor del af afslapningen i netop den lave hastighed, og i at de aldrig er forpligtet til at være et bestemt sted på et bestemt tidspunkt.

For Anne og Mathias er en autocamper fra 1984 nøglen til den bedste ferie.

Artiklen under efter videoen...

– Vores veteran kan ikke køre stærkt, så vi har god tid, når vi rejser. Tingene tager den tid, det tager. Når nogle af de nye autocampere suser forbi os med alt deres udstyr, går det stærkt. Det er som om, den lave hastighed får os til at læne os mere tilbage i sæderne, fortæller Mathias, og Anne supplerer:

– Det er en del af charmen, at den er fra 1984. Alt står originalt indeni den. Vi overvejede, om vi skulle male den, men blev enige om, at det ville være en skam, når den er så fin, som den er. Da vi fik den, skilte Mathias den ad, og den fik en grundig gennemgang af alt det mekaniske.

LÆS OGSÅ: "Kikset" og "gammeldags" ferieform hitter blandt unge: Har du også prøvet den?

AM 3.jpg

Parret har døbt autocamperen ”Ella”. Før havde de en lille varevogn, hvor der var plads til to madrasser bagi, men de begyndte at drømme om mere plads, når de rejste, og derfor gik jagten ind på en autocamper.

– Vi har haft autocamperen i et års tid, men det tog også et stykke tid, før vi fandt den, som vi endelig faldt for. Vi havde begge en forkærlighed for de gamle VW’ere, men markedet for autocampere er ret lille, det er dyrt, og man skal være hurtig. Mathias holdt et vågent øje med både det danske og tyske marked i over et år. Sidste år fandt vi så den her veteran i Tyskland og slog til med det samme, fortæller Anne.

Tidligere rejste parret typisk med fly, men den frihed og ro, det giver at køre selv, kan noget særligt. Især når man som Anne og Mathias også surfer og gerne kører efter de gode bølger.

– Tidligere tog vi på skiferie om vinteren og på surfferie til Portugal. Det har aldrig været noget for os at rejse til Mallorca og ligge på stranden i en uge. Friheden, som det giver, at kunne køre rundt uden at have en base i en lejlighed eller en bekymring om, hvor man skal sove i nat, passer rigtig godt til os. Vi er begge ret spontane og kan godt lide at bevæge os efter, hvor vejret er godt, og hvor vi gerne vil opleve ting, siger Anne og fortsætter:

– Vi har det godt med ikke at vide, hvad morgendagen bringer. Det kræver naturligvis lidt ekstra planlægning, og man skal hele tiden beslutte sig for, hvad det næste skal være. Men vi slipper for at planlægge, hvor vi skal bo, finde det billigste fly og alt det logistiske ved den mere gængse rejsestil. Vi har en iPad med og planlægger undervejs. Det er meget uforpligtende, for hvis noget ikke funger, så kan vi bare køre videre. Det er nok ikke alle, der vil kunne affinde sig med det. Men for os er det bare spændende.

AM 2.jpg

AM 6.jpg

LÆS OGSÅ: Dansk strand er blandt Europas bedste – har du været der?

Sommeren 2020 var første sommer, hvor parret kørte på sommerferie i Ella. De havde en idé om at besøge Fyn og øerne, men eftersom vejret svigtede, tog ferien en spontan drejning.

– Vi havde tre ugers ferie, og vejret var desværre ret dårligt, så da vi kunne se, at det var godt i Tyskland, kørte vi til Berlin og endte med at fortsætte til Tjekkiet, hvor vi kørte på mountainbike. Autocamperen giver os mulighed for at forfølge de indskydelser, vi får undervejs, fortæller Anne.

Men det kan være hårdt at være på farten i mange timer ad gangen, derfor er det vigtigt at tage det i et lavt tempo og indlægge pauser, forklarer Mathias:

– Nogle gange tager vi et par dage på det samme sted, hvis vi har brug for ro. Det kan også være hårdt at være på farten, for som sagt skal der planlægges meget, og man skal altid finde et sted, hvor man må parkere over natten. Man kan ikke jagte den næste oplevelse hele tiden, for det bliver rigtig meget kørsel, og det er jo også en ferie. Så vi flytter os ikke hver dag. 

AM 1.jpg

Noget af det bedste ved at køre rundt mellem sine feriedestinationer er, at rejsen bliver en del af ferien og oplevelsen, fortæller Anne.

– Vi oplever meget undervejs. Vi kommer igennem mange byer og opdager mange havne og al mulig forskellig natur, som vi ellers ikke ville have opdaget. Det er virkelig fedt.

– Ja, friheden er uden tvivl det fedeste ved at køre i autocamper. Men det er selvfølgelig altid på bekostning af noget andet. Fordi autocamperen er så gammel, følger også en del vedligeholdelse. Da vi sidste år var på tur, stod vi pludselig en morgen, hvor der kom vand ned gennem taget. Vi skal altid være beredte og have en værktøjskasse i bilen. Der er altid noget, der skal fikses, og det er vigtigt at have vejhjælp på, supplerer Mathias.

LÆS OGSÅ: 40-årige Marie: "Jeg nyder min pension allerede nu"

– Selvom det er et bump på vejen, når vi er på tur, så er det noget, jeg egentlig nyder at gå og nørkle med. Jeg har ingen uddannelse inden for mekanik, men med hjælp fra bekendte, tyske autocamperforums på nettet og Youtube har jeg formået at skille autocamperen ad i atomer og samle den igen. Jeg hygger mig utroligt meget med at vedligeholde den. Det er en fordel ved en veteran, at man kan få reservedele til det meste, fortæller Mathias, og Anne tilføjer:

– Hvis man køber en gammel autocamper, skal man være indstillet på at give den en masse kærlighed, og man må indstille sig på, at én uges ferie sjældent er nok, hvis man for eksempel vil til Sydeuropa. Vi drømmer om at få samlet tre måneder. Særligt Østeuropa drømmer vi om at opleve i vores autocamper.

AM 5.jpg

Anbefalet til dig