Chefer fravælger overvægtige kvinder
SPONSORERET indhold

Chefer fravælger overvægtige kvinder

Hvis vægten viser for meget, risikerer du at være i farezonen på dit job, ifølge nye tal fra fagforeningen HK.

Af: Tine Brødegaard Foto: Bulls
20. mar. 2013 | Livsstil | ALT for damerne

Du er for tyk til at chefen kan holde ud at se på dig. Nogenlunde sådan lød beskeden til en receptionist, som blev fyret efter tre dage i jobbet. Det udløste en erstatning for usaglig fyring, men eksemplet er ikke enestående oplyser HK, som har noteret sig en stigning i antallet af sager om fyring på grund af diskrimination i de senere år (se faktaboksen). Det skriver Avisen.dk.

Stigningen skyldes ikke økonomi, men chefernes forestillinger om, hvordan en effektiv medarbejder skal se ud, mener Jeannet Hahnemann, der er jurist i HK med ansvar for mange af diskriminationssagerne.

"Det her er ikke et spørgsmål om, at de (medarbejderne, red.) er ekstremt overvægtige. Der er et indtryk af, at tyk er lig med usund, og en usund medarbejder er ikke effektiv og har sikkert mange sygedage," siger Jeanette Hahnemann til Avisen.dk.

Hos arbejdsgiverne i Dansk Erhverv ser man dog anderledes på udviklingen. Fagbevægelsen kører nemlig sager "om revl og krat", mener man her.

Tynde får hurtigere job end tykke
En britisk undersøgelse offentliggjort i Journal of Obesity viser dog også, at arbejdsgivere er mere tilbøjelige til at vælge den tyndeste jobansøger i en ansættelsesproces – til trods for, at kandidaternes CV er ens. Det fremgår af denne uges udgave af ALT for damerne.

Og den tendens findes ikke kun i Storbritannien. En dansk undersøgelse foretaget af interesseorganisationen Lederne afslørede, at hver sjette leder ville fravælge en markant overvægtig kandidat, selvom vedkommende havde de rette kvalifikationer.

En del af forklaringen bunder tilsyneladende i fordomme om kvinder, der vejer mere end gennemsnittet.

– I vores samfund hersker der en forestilling om, at tykke kvinder er grådige, dovne og uintelligente, mens den slanke kvinde bliver betragtet som en person, der har kontrol over sig selv og sit madforbrug, lyder det fra Birgit Petersson, som er lektor på Institut for Folkesundhedsvidenskab ved Københavns Universitet, hvor hun blandt andet forsker i kønsforskelle og deres betydning for sygdom og sundhed.

Kvinder bliver tilsyneladende i højere grad end mænd bedømt på deres udseende, og det er ifølge en gruppe engelske forskere en del af forklaringen på, hvorfor der ikke er flere kvinder i hjørnekontorerne og bestyrelseslokalerne.

Læs mere om lønforskellene på overvægtige mænd og kvinder, samt hvordan nogle kvinder føler sig presset til at holde vægten på grund af deres job i denne uges ALT for damerne nr. 12/2013.