Ægteskab - derfor

Foto: Yves Lavallette, All over press Aldrig er så mange ægteskaber endt med skilsmisser - og alligevel bliver vi ved med at gifte os.

Ægteskab - derfor

Derfor bliver vi stadig gift

Med de højeste skilsmisserater nogensinde, hvorfor vælger folk så overhovedet at blive gift? Det er der to helt klare årsager til, mener forsker.

Hver gang to mennesker vælger at blive gift, er der 50 % sandsynlighed for, at de bliver skilt igen. Det viser tal fra Danmarks Statistik, der i 2015 meldte om de højeste skilsmisseprocenter nogensinde. Men hvorfor så overhovedet vælge at blive gift? Det er der faktisk to klare årsager til, hvis man spørger Mai Heide Ottosen, seniorforsker ved SFI, der ikke mener, at de høje skilsmissetal påvirker os, når vi skal finde ud af, om vi vil giftes.

- Folk tænker slet ikke på skilsmisser, når de skal giftes. De to ting skal man holde adskilt. Vi ved også, at man i dag ikke bliver gift for børnenes skyld, da ægteskabet ikke betyder noget i forhold til børn juridisk set. Men man kan sige, at ægteskab som institution i dag er at betragte som en gensidig forsikringsordning mellem de voksne - hvor man sikrer hinanden, hvis den ene dør.

Hun mener imidlertid også, at der er en anden og mere symbolsk årsag til, at folk bliver gift:

- I andre kulturer bliver man forlovet, gift, flytter sammen og får børn. Men i Danmark gør vi det anderledes. Her flytter man sammen, får barn nummer et, bliver gift og får barn nummer to. Vi bliver gift, fordi nu har vi fået alting på plads, og så vil vi gerne fejre forholdet. Vi vil med et bryllup gerne sige til omverdenen og hinanden, at forholdet går godt.

LÆS OGSÅ: 12 tegn på, at du er giftedesperat

Vi vil være unikke - og alligevel ikke

Folk vælger i stigende grad at blive borgerligt gift. Omkring 2/3 af alle ægteskaber er i dag borgerlige vielser. Det er en tendens, man har set helt tilbage fra forrige århundrede. Der var en lille trend i starten af nullerne til, at flere blev viet i kirken, fordi der blev holdt nogle overdådige bryllupper. Der var flere penge, og prinsessedrømmene kunne rigtig blive realiseret. Men den tendens fik finanskrisen sat en stopper for, og nu er det en generel trend, at vi holder mere igen.

Samfundets generelle sekularisering er en stor del af årsagen, men de borgerlige vielser passer også bedre til vores idé om at blive gift på en hel unik måde. Men de fleste bryllupper ender alligevel med at lægge sig tungt op af de velkendte bryllupstraditioner med taler, sange og noget blåt, nyt og lånt til bruden – og det er der en forklaring på, mener Mai Heide Ottosen:

- I bred forstand lever vi mindre traditionelt, vi har færre ydre normer, der bestemmer, hvordan vi lever. Men vi har stadig masser af traditioner, og vi er kulturelle væsener. Vi har både traditioner som jul, påske, dåb og bryllup, der ikke forandrer sig særlig meget. Folk kan gå helt bananas, hvis ritualer omkring jul forandrer sig. Vores traditioner forankrer os i en historie og et fælleskab. Man holder derfor traditionerne i hævd, men indpakningen står der individualisering på, selvom det ikke er så anderledes end alle andre bryllupper.

LÆS OGSÅ: Sådan bliver du gift med de nordiske guders velsignelse

Ægteskab holder ved

Der er også en del par, som vælger at tage et smut på rådhuset for at blive gift uden stor storhed. De vil bare have de praktiske ting i orden. Og den pragmatiske holdning til det at blive gift, har man egentlig altid haft. Tilbage i 1950'erne var børn udenfor ægteskabet ikke acceptabelt, og mange blev gift primært, fordi kvinden var blevet gravid. Gjorde man ikke det, kunne man eksempelvis ikke finde en bolig, og kvinden kunne risikere fyring fra arbejdspladsen.

Men selvom færre og færre i dag vælger at blive gift, samtidig med at skilsmissetallene stiger, mener Mai Heide Ottosen ikke, at vi opgiver at gifte os:

- Jeg tror, at folk bliver ved med at blive gift i fremtiden. Intet tyder på, at det vil blive anderledes. Man kan sige, at det er mærkeligt, vi stadig vælger at blive gift, fordi det praktisk talt ikke har en stor betydning. Men folk ønsker at have en ramme, en symbolsk manifestation af, at det er os to, der hører sammen. Vi vil have orden på det.

LÆS OGSÅ: Her er 15 grunde til, at det bedste er at blive gamle sammen

LÆS OGSÅ: Derfor friede jeg til min mand


LÆS OGSÅ:
16 bryllupsbilleder, der ikke endte helt som forventet

Ægteskab og skilsmisse

I 2014 blev 19.435 ægtepar skilt. Det er det højeste antal skilsmisser, der nogensinde har været i Danmark på et år, og det er 23 pct. flere end det gennemsnitlige antal skilsmisser de seneste ti år.

I 2012 var det 14 ud af 1.000 gifte personer, som blev skilt. I 2014 var tallet steget til 18.

Det 6. år af ægteskabet er året med den højeste skilsmissehyppighed.

Knap halvdelen af skilsmisserne sker i ægteskaber, der har varet mindre end ti år.

Mindre end hver tiende skilsmisse sker i ægtepar, der har nået at fejre sølvbryllup.

Kilde: Danmarks Statistik

Se, hvad vi ellers skriver om: Bryllup og Parforhold

610x200_woordy_dmjpg.jpg