Utroskab hænger ofte sammen med alkohol.
SPONSORERET indhold

Derfor hænger alkohol og utroskab sammen

Mere end hver fjerde er sin kæreste utro, og den forbudte kærlighed opstår ofte, når alkoholen flyder. Men er undskyldningen om, at man var fuld, i orden? Eller ville vi også være utro uden vin på bordet? Det kan en hjerneforsker, en rusmiddelforsker og en parterapeut svare på.

Af: Lea Holtze Foto: iStock
31. dec. 2014 | Livsstil | ALT for damerne

"Jeg var fuld, skat" er en undskyldning, de færreste køber, hvis partneren kommer hjem indhyllet i duften af sød aftershave eller med læbestift på skjortekraven.

Men hvad er det, der får sekretæren eller dansekongen til at se uimodståelig ud gennem bunden af et martiniglas? Og hvorfor er alkohol med til at lede mange ud i utroskab, selvom de fleste fortryder det så bitterligt bagefter?

Ifølge et studie fra Oregon University ligger præriemarkmus, der ellers lever i monogame forhold hele livet, inde med en del af svaret.

Forskere fra Oregon har drukket en flok præriemarkmus i faste forhold fulde, og branderten gjorde hanmusene løse på tråden. Bagefter kunne forskerne se på deres hjerne, at de havde fået en øget tæthed af fibre i det, der hedder mandelkernen i hjernen, som er det område, der håndterer frygt. Alkoholen gjorde dem altså mindre ængstelige og dermed klar til at erobre verden.

Den lille forskel
Selvom vi er meget forskellige fra præriemarkmus, kan der gemme sig interessante svar i hjernen på de små dyr, som kan gøre os klogere på mennesker, mener David Woldbye, der er lektor ved Institut for Neurovidenskab og Farmakologi ved Københavns Universitet. Inden for hjerneforskningen er mus og rotter en yndet rekvisit, fordi de faktisk har mange af de samme hjerneområder som mennesker, fortæller han.

Forsøget med markmusene viste blandt andet en interessant forskel på han- og hunmus: Mens de fulde hanmus blev mere løse på tråden, klyngede hunmusene sig endnu mere til deres partner end normalt.

– Selvom vi jo i forvejen havde en klar ide om, at alkohol kunne føre til utroskab, er det her forsøg blandt andet det første, der viser, at alkohol i hjernen påvirker de to køns adfærd forskelligt, siger David Woldbye.

Men før vi kvinder pudser glorien over den opdagelse, skal det indskydes, at undersøgelser på mennesker har vist, at mænd og kvinder i 20'erne og 30'erne er lige tilbøjelige til at være utro.

Her spiller alkohol igen ind. Man har nemlig fundet ud af, at mængden af det mandlige hormon testosteron stiger hos fulde kvinder, og gør kvinder mere seksuelt interesserede, mens det falder hos fulde mænd. David Woldbye er slet ikke i tvivl om, at alkohol er med til at føre begge parter uden for dydens smalle sti.

– Det er ikke den store hemmelighed, at der foregår en del utroskab i julefrokosttiden, og jeg er overbevist om, at alkohol spiller ind, siger han.

Fornuften forsvinder
Men hvad er det, der får hjernen til at gå ud, når alkoholen går ind?

David Woldbye forklarer, at når vi drikker – for nogles vedkommende bare en enkelt genstand – hæmmer alkoholen vores nerveceller. Især i panderegionen, som er det område, der styrer vores adfærd. Det er her, vi normalt lægger planer og lægger bånd på vores følelser. Men når området bliver sløvet af alkoholen, bliver vi løsslupne, følelsesladede og irrationelle.

Desuden kan alkohol frigøre belønningssignalstoffet dopamin i hjernen – ligesom mad og sex – hvilket giver følelsen af eufori og nydelse.

– Hvis man oven i købet drikker så meget, at man får blackout, er det klart, at man nemmere kommer til at gøre noget, man fortryder. For man kan jo ganske enkelt ikke huske, hvad man foretog sig for fem minutter siden, siger David Woldbye.

Dog skal man spejle sig i mus og rotter med en vis skepsis, tilføjer David Woldbye. De kan give os ideer om, hvordan hjernen fungerer, men menneskehjernen er trods alt noget mere kompleks.

– Utroskab skyldes flere forskellige faktorer. Alkohol gør vores handlinger mere umiddelbare. Samtidig er vi ofte mere udfordrende klædt til fester, hvilket stimulerer visuelt. Vi snakker sammen på en mere bramfri måde, hvilket stimulerer emotionelt. Så der er flere ting, der spiller ind end bare alkohol, siger han.

Og faktisk har undersøgelser vist, at alene tanken om alkohol kan få os til at smide hæmningerne, flirte og føre os frem. Vi behøver altså ikke engang tage en tår af martini-glasset for at blive ledt i uføre.

Måden, man drikker på
Den måde, hvorpå alkohol påvirker vores handlinger, kommer også meget an på, hvorfor vi drikker alkohol, påpeger rusmiddelforsker Jakob Demant, der er lektor ved Sociologisk Institut på Københavns Universitet og skal i gang med et forskningsprojekt om køn og beruselse.

Man kan drikke alkohol for at smage og nyde den. Man kan søge den afslappende virkning, når man tager et glas vin og læner sig tilbage i sofaen efter en lang arbejdsdag. Og så kan man drikke alkohol for bevidst at gå efter at miste kon-trollen.

– Tidligere har mange – især unge – haft en traditionelt maskulin måde at drikke på, hvor man drak med henblik på at tabe kontrollen over kroppen, og hvor drikkekonkurrencer var centrale. Man kalder det heroisk drikning, og den drikkekultur ser vi stadigvæk. Især hos mænd, men også hos kvinder, siger han.

Men der kan også være tale om en legende form for druk, forklarer Jakob Demant, hvor man drikker for at kunne eksperimentere med sin identitet og med sin måde at være sammen med andre på.

– Her drikker man for at flirte og turde tale med andre, indgå i nye sociale relationer og for at danse, hvis det ikke er noget, man normalt gør. Og man bruger altså stadig alkohol som et instrument til at tabe kontrol. Både mænd og kvinder, siger han.

Flugt fra virkeligheden
Og netop når det kommer til utroskab, er der ikke nogen tvivl om, at alkohol er centralt i forhold til vores seksuelle spil i nattelivet, mener Jakob Demant.

– Ved at drikke viser man, at man giver slip, og at man er med på noget, samtidig med at man bruger alkohol til fysisk at turde noget. Og ved hjælp af alkohol påvirker vi normerne for, hvordan man agerer, når man er i et stabilt parforhold eller ægteskab, siger Jakob Demant, der dog ikke mener, at det er alkoholens fysiske påvirkning af hjernen, der er det centrale, men den måde, alkoholen indgår i vores kultur på.

– Så snart vi skruer proppen af en flaske rom og moser i nogle gamle grøntsager for at lave drinks, sætter vi os allerede op til noget, inden vi har smagt på det. Vi begynder at lave en fortælling om, hvad det er, der skal til at ske. Og derigennem former vi en stemning, siger han og fortsætter:

– Der er formentlig ingen, der vil drikke sig stiv alene derhjemme for derefter at gå ud i byen alene og være sin partner utro. Nej, man er til en begivenhed, og derigennem bruger man alkoholen til at give sig hen til den begivenhed. Man n

år hen til en anden virkelighed, hvor rusen opløser grænser, og hvor det centrale er festen og ikke normerne for parforholdet, som vi normalt lever efter.

Ligesom David Woldbye vurderer Jakob Demant dog også, at nogle stadig ville ende under dynerne med en anden end partneren, selvom der ikke var vin på bordet. Der er nemlig alle mulige bagvedliggende årsager til, at alkohol bliver et værktøj til at være utro.

Problemer bag promillen
De årsager møder Rikke Thuesen, når hun som sexolog og parterapeut taler med danskere, der har knas i forholdet.

Utro mænd har typisk gået rundt med en følelse af, at deres partner tager dem for givet, skælder dem ud og afviser dem, når de nærmer sig seksuelt, fortæller hun. Derfor begynder de bevidst eller ubevidst at søge efter en kvinde, der beundrer dem. Og det er der, at sekretæren kommer ind i billedet.

For den utro kvinde handler utroskab sjældent bare om sex. Hun søger snarere følelsesmæssig kontakt, fordi hun føler sig alene og svigtet, forklarer Rikke Thuesen.

Men selvom hele forklaringen på utroskab ikke ligger gemt under vinproppen, er det med god grund, at mange frygter julefrokostsæsonen, vurderer Rikke Thuesen. Netop fordi vinen på bordet gør det nemmere at overskride de moralske grænser, som Jakob Demant forklarede.

– Til julefrokosten drikker folk mere end normalt, der er en forestilling om, at man er løssluppen og virkelig giver den gas, og man er typisk frækt pyntet. Hvis utroskaben ikke bare handler om sex, men også forførelse, kan det have luret under overfladen på arbejdspladsen i noget tid, siger hun og fortsætter:

– Man tænker "fuck det", for man er træt af alle de problemer, der har hobet sig op derhjemme, og man er ligeglad med dagen i morgen. Og netop den indstilling sikrer alkoholen. Den bedøver vores rationelle fornuft, siger hun.

Selvom utroskab ikke ville forsvinde, hvis vi lod flasken stå, er der derfor ingen tvivl om, at mange par ville undgå smuttere, mener Rikke Thuesen.

– Mange af de der julefrokostepisoder ville forsvinde. Men der ville stadig være utroskab. Derfor skal vi også snarere tage os af de problemer, der ligger bag den flugt, som alkohol giver os mulighed for, siger hun.

LÆS OGSÅ: Jeg har været utro, hvad gør jeg?

LÆS OGSÅ: Derfor er vi utro

LÆS OGSÅ: Så ofte har vi sex