Kulturnatten i København 2019
Foto: Torben Eskerod Kulturnatten i København 2019 foregår d. 11. oktober.

Kulturnat 2019: 16 ting, du skal opleve til Kulturnatten i København

Kulturnatten byder i år på over 200 forskellige arrangementer rundt omkring i København. Vi har her samlet en guide med 16 af de arrangementer, vi glæder os mest til.

København omdannes endnu engang til en levende, lysende og legende by, når kendte steder og skjulte skatte åbner dørene op efter lukketid under Kulturnatten fredag den 11. oktober 2019.

Det er en aften, der med mere end 200 events får hovedstaden til at summe af liv – og ikke uden grund er gået hen og blevet den største enkeltstående kulturelle begivenhed i København, som tiltrækker mere end 80.000 mennesker årligt.

Kan du ikke overskue det store program, eller savner du blot lidt inspiration?

Så har vi her på ALT.dk udvalgt 16 arrangementer, der pirrer dine sanser, giver dig et digitalt rehab og (forhåbentlig) gør dig lidt klogere, end da du kom. 

Christiansborg er en af klassiskerne indenfor Kulturnatten. (Foto: Maria Sattrup / Sattrup & Høst).

1. Christiansborg – oplev "magtens højborg" på en ny måde

Det er lidt en Kulturnat-klassiker at besøge Christiansborg, og det forstår vi godt. Start med et besøg i Folketinget og slå et smut forbi de forskellige partiers arrangementer. Gå derefter under jorden og dyk ned i historien i ruinerne af Københavns Slot. Du får en skøn blanding af fortid og nutid. I det hele taget sker der masser af ting i og rundt omkring Christiansborg.

Tidspunkt: 18.00-00.00
Hvor: Christiansborg 1
1240 København K

2. Badet i techno

Hillerødgade Bad og Hal byder i anledningen af Kulturnatten både børn og voksne velkommen til en sanselig og musikalsk aftendukkert med arrangementet Aquasounds. Klokken 18-19 er svømmehallen dedikeret til børn mellem 5-12 år, når der spilles livemusik af Rumpistol. Men klokken 20 omdannes svømmehallen til en vaskeægte natklub med dæmpet belysning og dunkel musik, når nogle af danmarks bedste techno producerer spiller op til dans. 

Tidspunkt: 18.00-23.00
Hvor: Sandbjerggade 35
2200 København N

SUPERFLEX_It is not the end of the world_Cisternerne_FOTO Torben Eskerod.jpgI løbet af hele 2019 er Cisterne 'oversvømmet' som en del af installationen "It is not the end of the world," Foto: Torben Eskerod

3. Oversvømmelse i Cisternerne

Den underjordiske kunsthal Cisternerne på Frederiksberg er som Danmarks eneste drypstenshule en oplevelse i sig selv. Men i år har den dystopisk installation ”It is not the end of the world” omformet og – bogstavelig talt – oversvømmet den smukke drypstenshule. Oplev på egen krop, hvordan klimaforandringer kan forandre vores verden og samfund dramatisk, når hverdagsobjekter som blandt andet et toilet bliver oversvømmet. Det er det danske kunstnerkollektiv SUPERFLEX, der står bag den dystopiske udstilling, der – som titlen antyder – vil være med til at understrege, at klimaforandringer måske bliver enden på menneskeheden, men ikke nødvendigvis verdens ende. 

     Udstillingen kan kun opleves iført egne gummistøvler og kulturnatsbadge.

Tidspunkt: 18.00-00.00
Hvor: Cisternerne
Søndermarken 0, 2000 Frederiksberg

4. 5-timers meditation i Brorsons Kirke

Endnu engang afholder Brorsons Kirke fællesmeditationen ChurChill fra klokken 20-01 med ambient elektronisk musik og lys og visuel udstilling fra Obscura Vertigo. Du kan gå og komme, som du vil til meditationen, og der vil løbende være forskellige kunstnere, der skiftes til at stå for lydbilledet til meditationen.

Du kan se hele begivenhedens musik line-up på brorsons.dk.

Tidspunkt: 18.00-01.00.
Hvor: Brorsons Kirke
Rantzausgade 49, 2200 København N

beverage-citrus-closeup-cocktail-drink-food-photography-1440153-pxhere.com.jpgLær mere om, hvordan gin og tonic er blevet brugt medicinsk til Kulturnatten. Foto: Stock

5. Den historiske G&T

En G&T slår aldrig fejl og er gennem de seneste år blevet en populær drink blandt danskerne. Men før gin og tonic blev en drink, man bestilte i baren, så naturvidenskaben med stor interesse på både gin og tonicvandets gavnlige egenskaber. Blandt andet forandrede det bitre kinin, der bruges i tonicvand, verden, da det i flere århundreder blev brugt som malariamiddel. Lær mere om gin og tonicvandets historie og få også en smagsprøve, når NaturMedicinsk Museum har premiere på deres særudstilling under Kulturnatten.

Tidspunkt: 18.00-00.00.
Hvor: Mærsk Tårnet
Blegdamsvej 3 B, 2200 København N

Tantrafestival.jpgPå Kulturnatten kan du få en forsmag på Tantrafestivalen, der løber fra d. 11.-13. oktober 2019. Foto: Tantrafestival

6. Slip sanserne fri

Lyder tantriske gudinder og yogisk afspænding som noget for dig, så skal du uden tvivl kigge forbi, når Natha Yogacenter på Nørrebro åbner op for et tantrisk og sanseligt experimentarium. Under Kulturnatten vil der være drop-in-workshops, hvor du kan komme tættere på dig selv og andre gennem "bevidst berøring", gå på opdagelse i sanselabyrinten eller træd ind i Karma Sutra templet.

Tidspunkt: 18.00 - 22.00
Hvor: Nordre Fasanvej 230
2200 København N

Der er mulighed for at blive oplært i at lave gourmet-mad (foto: PR/Hotel- og Restaurantskolen).

7. Hotel- og Restaurantskolen – masser af mad

Et af de steder, hvor der er særligt fokus på mad under Kulturnatten, er på Hotel- og Restaurantskolen. For et ekstra beløb kan du købe adgang til forskellig lækre spiseoplevelser i løbet af aftenen, og i år sættes de fokus på sharefood og lokale råvarer. For børn og barnlige sjæle er der også mulighed for at være med til at opklare et mord i laboratoriet på stedets naturvidenskabelige gymnasium.

Tidspunkt: 18.00 - 22.00
Hvor: Hotel- og Restaurantskolen
Kjeldsgaardsvej 1 Ind ad porten, 2500 Valby
NB! Arrangementerne kræver tilmelding 

8. Yoga og drømmende harpespil i Kunstforeningen Gl. Strand

      Kunstforeningen Gl. Strands smukke gårdhave danner rammen om dette års kulturnat. Kom til yoga for hele familen mellem 18-19.30 eller nyd koncerten med den hyperaktuelle musiker Selma Judith, der med sit drømmende harpespil vil skabe et sanseligt lydunivers. Aftenen afsluttes med et live act af God Goes Deep, der – ligesom resten af aftenens program – er inspireret af Leonard Cohen som optakt til  Gl. Strands kommende udstilling om og med den verdenskendte musiker.

Tidspunkt: 18.00 - 00.00
Hvor: Kunstforeningen GL STRAND
Gl. Strand 48,1202 København K

Key_131_Ditlev-Blunck_Mareidt_0213NMK.jpgUdstillingen præsenterer over 40 af periodens allerstørste kunstnere, herunder Christen Købke, Christoffer Wilhelm Eckersberg og Constantin Hansen, Foto: Statens Museum for Kunst

9. Kunstskattejagt på Statens Museum for Kunst

Har du børn med til Kulturnatten, er det oplagt at tage forbi Statens Museum for Kunst, hvor den danske sangerinde og børnebogsforfatter Alberte Winding tager de små med på en eventyrlig kunstskattejagt. Jagten inkluderer guldalderinsekter, summende sølvsmede og karamelkryb og er en del af museets store efterårsudstilling om guldalderen. 

Er du interesseret i at lære mere om en af dansk kunst- og kulturlivs mest kreative perioder, vil der i løbet af aftenen også være mulighed for at få en grundig introduktion til hovedudstillingen 'Dansk Guldalder – Verdenskunst mellem to katastrofer.' Udstillingen er blevet til på utraditionel vis gennem det såkaldte 'Kaffe og Guldkorn'-koncept, hvor mussets interaktionsdesigner Louise Springborg i løbet af et halvt år har rejst rundt i Danmark for at involvere danskerne i processen i håbet om at gøre udstillingen mere relevant.

Tidspunkt: 18.00-00.00
HvorSølvgade 48-50
1307 København K

10. Bliv Røde Kors medarbejder for en aften

Kom ind bag facaden på en nødhjælpsorganisation, når Røde Kors i år sætter fokus på organisationens indsats og tilstedeværelse ved både små og store katastrofer verden over. Gennem virtual reality kan du blandt andet opleve, hvordan en maduddeling foregår i krigsramte områder, kravle ind i en krigsambulance eller teste dig selv i førstehjælp. Aktiviteterne er både for voksne og børn.

Tidspunkt: 18.00-00.00
Hvor: Røde Kors
Blegdamsvej 27, 2100 København Ø

11. Female Gaze - en feministisk liveperformance

Vær med til at skyde performanceværket "The Female Gaze" i gang, når sløret bliver løftet for liveperformancen LINE-Frame#1. Performancen er skabt af Alias Teaterproduktion og handler om Line, og hvordan hun som kvinde føler sig overset, mis-repræsenteret og fanget af andres, forstås: mænds, blik på hende. Titlen "The Female Gaze" er en reference til det såkaldte 'male gaze', der indenfor for feministisk teori handler om, hvordan verden (og kvinder) anskues ud fra et maskulint, heteroseksuelt perspektiv. 

Efter performancen vil der være en talk om kvinder i kunsten, hvordan the female gaze "ser" ud, og hvordan kvinden ville blive portrætteret i kunsten, hvis det blev set gennem et female gaze – et kvindeligt blik.

Tidspunkt: 18.00-00.00
HvorSkjolds Plads 2
2200 København N

12. Besøg en flygtningelejr og lær om kvinders sundhed i FN Byen

70 millioner mennesker lever i dag på flugt fra krig og sult. I FN Byen kan du lære mere om FN's arbejde, lære forskellen på en flygtning og en migrant og besøge en flygtninglejr gennem Virtual Reality-briller. Du kan også høre mere om FN's arbejde med at nedbringe sult i verdens fattigste lande og sikre kønsligestilling og seksuel og reproduktiv sundhed blandt kvinder. 

Tidspunkt: 18.00-22.00
Hvor: Marmorvej 51
2100 København Ø

13. Udforsk lyset og mørket på Frederiksberg Bibliotek

Frederiksberg Bibliotek bliver omdannet til et rent sanselaboratorium, når biblioteket udforsker lyset og mørket. Under Kulturnatten kan du blandt andet opleve, hvordan lyskunstner Anna Rosa med UV-lys, tekstil og lyd iscenesætter bibliotekets facade ud mod Solbjerg Plads eller undersøge, om litteratur kan spises. For de små byder biblioteket også på flere aktiviteter i løbet af aftenen, blandt andet kan de gå på jagt efter lysende stjerner med uv-lommelygter. 

Tidspunkt: 18:00-00:00
Hvor: Frederiksberg Hovedbibliotek
Falkonér Plads 3, 2000 Frederiksberg

14. Få et fodbad og leg med sæbeskum i Sofiebadet

Den gamle badeanstalt Sofiebadet byder indenfor til god gammeldags forkælelse med alt, hvad det indebærer af sæbeuld og lud. Det betyder, at de besøgende kan få et kølende fodbad til deres trætte kulturnat-fødder eller tage en tur i hamam.

Der vil desuden være livemusik og forfriskninger i caféen.

Tidspunkt: 18.00-23.00
Hvor: Sofiebadet
Sofiegade 15 A-B, 1418 København K

Der er masser af oplevelser for børn i ALLE aldre (foto: Kulturnatten Presse).

15. Besøg dyrene efter lukketid i Zoo 

Vi elsker den særlige stemning, der kan være, når man besøger dyrene i zoologisk have efter lukketid. Foruden de mange, smukke dyr, vil Københavns Zoo i år også være fyldt med lækre food-trucks, der præsenterer mad fra mange af verdens køkkener, og efterfølgende kan du opleve det storslåede, nye Pandaanlæg tegnet af Bjarke Ingels Group og Schønherr Landskabsarkitekter. 

Tidspunkt: 18.00-00.00
Hvor: Zoologisk Have
Roskildevej 32, 2000 Frederiksberg

Få et indblik i ballettens verden på Det Kongelige Teater (foto: Astrid Maria B. Rasmussen / Sattrup & Høst)

16. Ballet på første række i Det Kongelige Teater

Igen i år er der masser af oplevelser at hente ved at besøge Det Kongelige Teater. Her er det oplagt at tage børnene med på Gamle Scene til en lang række aktiviteter både i foyeren og på scenen.

De kan få lov at prøve kostumer, besøge skrædderne og blive klogere på, hvordan det er at gå på Det Kongelige Teaters Balletskole. Scenen indtages af de yngste og de ældste elever på Balletskolen, som aftenen igennem giver et indblik i deres verden og fortæller, hvordan det er at danse ballet.

Det trækker bestemt heller ikke ned, at August B holder åbent med diverse lækkerier.

Tidspunkt: 18:00 - 22:00
Hvor: Det Kongelige Teater - Gamle Scene
August Bournonvilles Passage 8, 1017 København K

Byen summer af liv under Kulturnatten - og hvis man ikke er til det ene, er det let at rykke videre til noget andet (foto: Kulturnatten Presse).

Vi har hentet beskrivelser af arrangementerne fra kulturnatten.dk. Her kan du også læse mere om alt det andet, der sker i forbindelse med Kulturnatten 2019 i København.

KULTURNATTEN I KØBENHAVN

Kulturpas og fri transport

Kulturnattens arrangementer kræver Kulturpas for alle over 12 år. Et Kulturpas koster 95 kr. og kan købes i alle 7-Eleven butikker i Hovedstadsområdet samt på biblioteker og museer i København og på Frederiksberg fra og med den 30. september 2019.

Kulturpasset giver samtidig adgang til fri transport med bus, tog og metro i Hovedstadsområdet zone 1-99 fra kl. 17 til 05. To børn til og med 11 år kører gratis sammen med en voksen, der har Kulturpas.

Se, hvad vi ellers skriver om: Kultur og København