Dans dig glad til ALT for damernes årlige danse-event i København

Kulturnatten i København 2017
Foto: NRK / Presse Oplev en unik koncert med sangerinden Oh Land under årets Kulturnat i København.

Kulturnatten i København 2017

Guide: 17 ting, du skal opleve til Kulturnat i København

Kulturnatten byder i år på over 230 forskellige arrangementer rundt omkring i København. Vi har her samlet en guide med 17 af dem, vi glæder os mest til.

Fredag d. 13. oktober 2017 er der Kulturnat i København.

En aften, der får hele hovedstaden til at summe med liv, når kendte steder og skjulte skatte åbner dørene for alle efter lukketid. Kulturnatten er ikke uden grund gået hen og blevet den største enkeltstående kulturelle begivenhed i byen, som tiltrak mere end 82.000 mennesker sidste år.

Over 230 kulturelle institutioner afholder i år events, som kun finder sted denne ene aften om året.

Egmont Huset er et af stederne, du kan besøge under Kulturnatten (foto: Martin Lind).

Kan du ikke helt overskue programmet - eller savner du bare lidt inspiration?

Så har vi her på ALT.dk udvalgt 17 arrangementer, som er vores bedste bud til en rigtig god aften med på spændende udstillinger, musikoplevelser og alternative kulturbegivenheder:

Nanna Fabricius Øland og Eske Kath laver sammen udstillingen SKIBET (foto: Nikolaj Kunsthal/P.)

1. Nikolaj Kunsthal – koncert med Oh Land

Vi vil gerne forbi Nikolaj Kunsthal, hvor man for tiden kan opleve udstillingen SKIBET, en totalinstallation af billedkunstner Eske Kath og musiker Nanna Fabricius Øland (Oh Land). Som noget ekstraordinært til Kulturnatten kan du nemlig fra kl. 20.30-21 opleve en særlig koncert med Oh Land, der optræder fra et fyrtårn, hvor lys og scenografi er skabt af Eske Kath.

Tidspunkt: 18:00 - 00:00
Hvor: Nikolaj Kunsthal
Nikolaj Plads 10, 1067 København K

Psst: Det kreative makkerpar Eske Kath og Nanna Fabricius Øland danner privat også par – her fortæller hun til ALT for damers om deres søde første møde 

Samtaleværelset på Christiansborg bruges, når Folketinget har officielle gæster (foto: Anders Hviid).

2. Christiansborg – oplev "magtens højborg" på en ny måde

Det er lidt en Kulturnat-klassiker at besøge Christiansborg, men det er nu ikke uden grund. Det er et fantastisk udflugtsmål til kulturnatten. Start med et besøg i Folketinget og slå et smut forbi de forskellige partiers arrangementer. Gå derefter under jorden og dyk ned i historien i ruinerne af Københavns Slot. Du får en skøn blanding af fortid og nutid. I det hele taget sker der masser af ting i og rundt omkring Christiansborg, som du kan læse mere om på Kulturnattens hjemmeside.

Tidspunkt: 18.00-23.30.
Hvor: Christiansborg 1,
1240 København K

Byen lyser op under Kulturnatten (foto: Kulturnatten.dk).

3. Cisternerne - hav af levende lys og japansk street food

Det underjordiske udstillingssted Cisternerne er en oplevelse i sig selv, da det også er Danmarks eneste drypstenshule. Men på Kulturnatten er der lagt op til en ekstra særlig stemning. Den aktuelle særudstilling af den japanske arkitekt Sambuichi vil blive badet i et hav af lys og lanterner, som der er tradition for efter mørkets frembrud i Japan. Er du kreativt anlagt, er der også mulighed for at lære at lave lanterner og origami. Udenfor vil der være japansk folkekøkken med Isao Suzuki, der ejer den japanske restaurant Issa på Vesterbro. Mums!

Tidspunkt: 18:00 - 00:00
Hvor: Cisternerne
Søndermarken 0, 2000 Frederiksberg

Bille August, Geo og Thomas Skov og Micki fra Den Store Bagedyst besøger Egmont Huset under Kulturnatten (foto: Getty Images/pr-foto/GoCook).

4. Egmont Huset - mød Bille August, komikeren Geo og Micki fra Bagedysten

Vil du gerne bruge Kulturnatten på inspirerende mennesker med stærke historier, kan vi anbefale et besøg i Egmont Huset. Her interviewer tv-vært Thomas Skov sin gode ven, komikeren Geo, i en rørende og livsbekræftende snak om at overleve kræft. Filminstruktør Bille August og sønnen manuskriptforfatter Anders August fortæller om filmatiseringen af Pontoppidans klassiker "Lykke-Per". Og så kan du grine med, når Micki Cheng fra Den Store Bagedyst viser, hvordan du pynter kager som en mesterbager (og du må smage på resultatet bagefter!)

De mindste kan møde søde Rasmus Klump, som giver en ballon og en pixibog - og der er også mulighed for en eksklusiv tur oppe i passagen med det ikoniske Egmont-ur og en imponerende udsigt ud over byen.

Tidspunkt:
Kl. 17-18: Mød Rasmus Klump, og hør Pixitrolden synge kendte børnesange
Kl. 18.00-19.30: Micki Cheng
Kl. 18.15-18.45: Geo og Thomas Skov
Kl. 19.30-20.30: Bille August og Anders August
Kl. 18-22: Kom bagom Egmont-uret (tre ture per time (00, 20, 40) i grupper à 10 personer)

Hvor: Egmont Huset
Vognmagergade 11, 1148 København K

Kom i den rette SKAM-ånd under Kulturnatten (foto: NRK Presse).

5. Norsk Kulturnat – SKAM-quiz i Nordens Hus

Savner du - som os - tv-serien SKAM, er der mulighed for at lappe lidt på såret med et ordentligt skud Norge lige ind i hovedpulsåren under Kulturnatten. Nordisk Kulturfond, Nordisk Ministerråd og Nordisk Råd inviterer nemlig til norsk fest. Til de sultne vil der være norske smagsoplevelser i form af lækker fiskesuppe og ægte norske vafler, man kan opleve den norske artist Moddi, høre samisk musik og sang, se et modeshow – og ikke mindst vil der for de konkurrencelystne være fede præmier at vinde i en SKAM-quiz.

Tidspunkt: 18:00 - 22:15
Hvor: Nordisk Ministerråd/Nordisk Råd/Nordisk Kulturfond
Ved Stranden 18, 1061 København K

Kulturnatten er også en mulighed for at blive lukket ind steder, du normalt ikke kommer (foto: Kulturnatten.dk).

6. Copenhagen Transfashion Show – populært modeshow

Hvis du ikke allerede har besøgt denne event under tidligere Kulturnætter, så und dig selv at kigge forbi Copenhagen Transfashion Show. Det er en glamourøs, sjov og farverig oplevelse, og så er det et lille indblik i nogle af transpersonerne i Danmarks hverdag og fest. Her møder du transvestitter, transkønnede og mennesker, der ikke kan placeres i nogen af kasserne, som viser deres flotteste tøj frem. Showet er en del af Husets tema omkring transformation.

Tidspunkt: 18:00 - 00:00
4 shows á ca. 35 min. varighed:
Kl. 19.00
Kl. 20.15
Kl. 21.30
Kl. 23.00
NB! Kom tidligt, hvis du vil have de bedste pladser.
Hvor: Transpersoner i Danmark (TiD)
Rådhusstræde 13 5, 1466 København K

Der er mulighed for at blive oplært i at lave gourmet-mad (foto: PR/Hotel- og Restaurantskolen).

7. Hotel- og Restaurantskolen – masser af mad

Et sted til Kulturnatten, hvor der er særlig fokus på mad, er Hotel- og Restaurantskolen, hvilket plejer at været et ret stort hit. For et ekstra beløb kan du købe adgang til forskellig lækre spiseoplevelser i løbet af aftenen, som dækker alt fra folkekøkken, kokkeskole med øl-menu, street food, insekter i maden og et kæmpe kagebord. For børn og barnlige sjæle er der også mulighed for at være med til at opklare et mord i laboratoriet på stedets naturvidenskabelige gymnasium – helt i ånd med datoen "fredag d. 13.".

Tidspunkt: 18:00 - 22:00
Hvor: Hotel- og Restaurantskolen
Kjeldsgaardsvej 1 Ind ad porten, 2500 Valby
NB! Arrangementerne kræver tilmelding 

Jack Nicholson og Stanley Kubrick (Foto: Warner Bros. Entertainment). 

8. Kunstforeningen GL STRAND – Kubrick-udstillingen på en ny måde

Kan du lide filmmesteren Stanley Kubricks univers, er det oplagt at benytte Kulturnatten til at besøge den meget omtalte udstilling "Stanley Kubrick – The Exhibition" hos Kunstforeningen GL STRAND. Aftenens program byder på lysprojektioner og installationer inspireret af Kubricks Sci-Fi film, en kreativ workshop, hvor du kan lave filmmagi med zoetroper, musik fra fortidens fremtid, varme anretninger og kolde drinks.

Tidspunkt: 18:00 - 00:00
Hvor: Kunstforeningen GL STRAND
Gl. Strand 48,1202 København K

Smuk installation fra en tidligere Kulturnat (foto: Kulturnatten.dk).

9. Designmuseum Danmark - smukke modekreationer, catwalk og lysshow

Til alle modeinteresserede er der mulighed for at træde ind et haute couture-inspireret univers med alt, hvad det indebærer, hos Design Museum Danmark. Udover at de for tiden har en stor udstilling om den mest anerkendte danske modeskaber Erik Mortensen og hans eventyrlige kreationer, laver de under Kulturnatten som noget særligt deres forgård om til en modearena med smukke modekreationer, catwalk og lysshow. Du kan også opleve spændende talks - og til den søde tand kan du riste skumfiduser over et bål i gården.

Tidspunkt: 18:00 - 23:00
Hvor: Designmuseum Danmark
Bredgade 68, 1260 København K

Vær med, når 1950'erne genoplives for en aften (foto: Getty Images).

10. Arbejdermuseet – live band og 50'er-bal

Du kan også bruge Kulturnatten til at blive ført tilbage til en svunden tid, og her vil vi virkelig anbefale Arbejdermuseet, hvor de går all in på at afholde et ægte 50'er-bal - i skyggen af den kolde krig. Ellers som de selv formulerer det: "Dans, før krigen kommer!" Aftenen byder på danseundervisning i (datidens) jive og stroll, og i festsalen er der modeshow med strutskørter og torpedo-bh'er – mens dansegulvet kan erobres til tonerne af live pigtrådsmusik med Morten Wittrock Band og special guest star. Udenfor er der en stor lysinstallation på museets facade, og inde i baggården under tørresnoren lyder lirekassemusik – og så kan du også få varm, ungarsk gullaschsuppe for en flad 50'er. Er du med på at feste til det sidste, kan du opleve en eksklusiv midnatsoplæsning, mens du nyder en flyversjus. Vi tænker, at det kan blive en ret sjov aften.

Tidspunkt: 18:00 - 00:00
Hvor: Arbejdermuseet
Rømersgade 22,1362 København K

Oplev mellemøstlig stemning midt i København (foto: Davids Samling/Kulturnatten.dk).

11. Davids Samling – smuthul med østens mystik

Hverdagen er rigeligt fuld af regn og blæst fra det danske efterår, og derfor synes vi også, at det frister med et smut forbi Davids Samling på Kulturnatten. Her lokker en slags "Aladdins-hule" med live musik med mellemøstlige toner, marokkanske delikatesser og myntete i teltet i gården. Er du klar til at tage den et ekstra skridt, kan du få en hennatatovering med eksotiske mønstre og få inspiration fra et etnisk modeshow i den islamiske samling. Det hele foregår blandt museets mange unikke kunstværker.

Tidspunkt: 18:00 - 00:00
Hvor: Davids Samling
Kronprinsessegade 30,1306 København K

Tycho Brahe Planetarium (foto: Getty Images).

12. Tycho Brahe Planetarium – pub-quiz og rumrejser

Kulturnatten er også en mulighed for at drømme sig helt op til stjernerne... Efter kl. 21 kan vi anbefale at slå et smut forbi Tycho Brahe Planetarium. Her kan man opleve talks og sjove indslag for voksne om den aktuelle stjernehimmel, nyt fra rummet, og du kan deltage i en pub-quiz. Er du der i god tid, er der også mulighed for at komme ud på en "rumrejse" ud til Solsystemets planeter i den store kuppelsal.

Tidspunkt: 18:00 - 00:00
Hvor: Tycho Brahe Planetarium
Gammel Kongevej 10, 1610 København V

Koret Gospel Factor lover at synge, så "taget letter" (foto: Gospel-factor.dk).

13. Frelsens Hær – koncert med Gospel Factor

"Oh happy day!" Skal der synges igennem, og er du til gospelmusik, må det blive en oplevelse at kigge forbi Frelsens Hær og bare lade sig blæse igennem af deres gospelkor, der i omtalen lover, at de vil synge, så taget letter, og give dig et brag af en Kulturnat! Sangene kommer til at spænde fra old school spirituals til ny funky gospel med alt fra Kirk Franklin, Alvin Slaughter og Trey Mclauglin, men også lidt U2, lover de.

Tidspunkt: 18:00 - 22:00
Hvor: Gospel Factor, Frelsens Hær
Frederiksberg allé 9, 1621 København V

Fra udstillingen "Kaldet - landskab for myter" (foto: Sofie Amalie Klougart).

14. Fotografisk Center – lydkunst til Sofie Amalie Klougarts smukke udstilling

Vi vil også gerne forbi Fotografisk Center for at opleve den danske fotograf og billedkunstner Sofie Amalie Klougarts samarbejde med den elektro-akustiske komponist Mads Kjeldgaard Nielsen. Under Kulturnatten vil hendes udstilling "Kaldet - landskab for myter" som noget særligt ændre karakter. Lyset vil blive forvrænget, og billederne får lyd under uropførelsen af komponistens helt nye værk. Et lydværk, der er baseret på reallydsoptagelser indsamlet af Sofie Amalie Klougart under hendes rejser i Israel og Palæstina.

Tidspunkt: 18:00 - 22:00
Hvor: Fotografisk Center
Staldgade 16, 1699 København V

Der er også masser for børn i ALLE aldre (foto: Kulturnatten.dk).

3 bud på arrangementer, som har ekstra fokus på sjov til børn og barnlige sjæle:

15. Zoologisk Have – oplev fredag d. 13 med dyrene

Vi elsker den særlige stemning, der kan være, når man besøger dyrene i en zoologisk have efter lukketid. I år vil Københavns Zoo være pyntet op med halmballer, græskar, majsstængler, efterårsbeplantning og en særlig lyssætning til at skabe den helt rette efterårsstemning i løbet af aftenen. Der vil blive spillet på begrebet 'fredag den 13.', og der vil også være mulighed for at blive klogere på nogle af de mange dyr, der er forbundet med myter om uhygge, bl.a. ulve.

Tidspunkt: 18:00 - 00:00
Hvor: Zoologisk Have
Roskildevej 32, 2000 Frederiksberg

16. Uddannelses- og Forskningsministeriet – smag på fremtiden

Uddannelses- og Forskningsministeriet åbner dørene og giver smagsprøver på fremtidens madpakker og insekt-snacks – hvor de voksne kan skylle det ned med bæredygtig øl. Udover mad og drikke er der også mulighed for et indblik i fremtidens teknologi, hvor børn og barnlige sjæle kan flyve med droner, prøve en førerløs bil, rejse ind i en virtuel verden – og se Store Nørds eksplosive kemishow.

Tidspunkt: 18:00 - 00:00
Hvor: Uddannelses- og Forskningsministeriet
Bredgade 40, 1260 København K

17. Det Kongelige Teater – ballet på første række

Igen i år er der masser af oplevelser at hente ved at besøge Det Kongelige Teater. Her er det oplagt at tage børnene med på Gamle Scene til en lang række aktiviteter både i foyeren og på scenen. De kan få lov at prøve kostumer, blive sminket og blive klogere på, hvordan det er at gå på Det Kongelige Teaters Balletskole. Scenen indtages af de yngste og de ældste elever på Balletskolen, som aftenen igennem giver et indblik i deres verden og fortæller, hvordan det er at danse ballet. Det trækker bestemt heller ikke ned, at Meyers køkken og bar holder åbent med diverse lækkerier.

Tidspunkt: 18:00 - 22:00
Hvor: Det Kongelige Teater - Gamle Scene
August Bournonvilles Passage 8, 1017 København K

Byen summer af liv under Kulturnatten - og hvis man ikke er til det ene, er det let at rykke videre til noget andet (foto: Kulturnatten.dk).

Vi har hentet beskrivelser af arrangementerne fra kulturnatten.dk. Her kan du også læse mere om alt det andet, der sker i forbindelse med Kulturnatten 2017 i København.

KULTURNATTEN I KØBENHAVN

Kulturpas og fri transport

Alle arrangementer i Kulturnattens program kræver Kulturpas for dem, der er fyldt 12 år. Et Kulturpas koster 95 kr., og det kan købes i alle 7-Eleven butikker i hele Hovedstadsområdet samt på biblioteker og museer i København og på Frederiksberg fra og med den 2. oktober 2017.

Kulturpasset giver samtidig adgang til fri transport med bus, tog og metro i Hovedstadsområdet zone 1-99 fra kl. 17 til 05. To børn til og med 11 år kører gratis sammen med en voksen, der har Kulturpas.

Se, hvad vi ellers skriver om: Kultur og København