Kulturnatten i København 2022
SPONSORERET indhold

Kulturnat 2022: 10 ting, du skal opleve til Kulturnatten i København

København forvandler sig til én stor kulturel oplevelse for børn og voksne, når Kulturnatten byder på over 220 særarrangementer samme aften. Men hvad skal du vælge? Se de 10 ting i årets program, som vi glæder os mest til.

Af: Susanne Baden Jensen Foto: Maria Sattrup
26. sep. 2022 | Livsstil | ALT.dk

Hvert år er der et overordnet tema for Kulturnatten i København - og i år er der mulighed for at besøge en masse forskellige tidsaldre, når du begiver dig ud i hovedstaden på denne særlige aften.

Sådan lyder løftet fra folkene bag årets program.

Kulturnatten 2022 finder sted fredag den 14. oktober fra kl. 18.00, hvor små og store kulturinstitutioner inviterer til en række arrangementer, som kun finder sted denne éne gang.

I år kan du komme forbi vikinger, opleve krigstid og modstandsfolk, møde 1970’ernes grisefester og besøge de farverige 1980’ere - og fra nutiden er der mulighed for at blive klogere på den nyeste sundhedsforskning eller dykke ned i esportens verden.

Der er masser at vælge imellem! Uanset om du er til musik, mad, dans, teater, foredrag, forsøg eller workshops.

Vi har set i programmet for Kulturnatten 2022 og udvalgt 10 favoritter:

monsterjagt i Ruinerne under Christiansborg.jpgRuinerne under Christiansborg byder på oplyste monstre på Kulturnatten. (Foto: Maria Sattrup/Sattrup & Høst).

1. Christiansborg – Oplev "magtens højborg"

Det er lidt en Kulturnatklassiker at besøge Christiansborg, og det forstår vi godt! Du får en blanding af fortid og nutid, og i det hele taget sker der masser af ting i og rundt omkring Christiansborg.

Start med et besøg i Folketinget, hvor de forskellige partier og stedet medarbejdere byder dig inden for. Gå derefter seks meter under jorden, og dyk ned i historien i ruinerne af Christiansborg Slot. Her har multikunstneren Shane Brox oveni skabt en særudstilling af fantasifulde og farverige "monstre", som lyser de mørke ruiner op under hele Kulturnatten. Du kan også tage forbi De Kongelige Stalde og slottets historiske ridebaneanlæg og opleve et stort heste- og karetshow. I år byder Finansministeriet også velkommen indenfor i deres 300 år gamle værelser. Se fx ministerens kontor, Rentekammersalen, Rigets gamle pengekasser og værelset, hvor kongens elskerinde boede... 

Tidspunkt: 18.00-00.00 (NB! Finansministeriet er til kl. 23.00)
Hvor: Christiansborg 1, 1240 København K
Læs mere her

Cisternerne Chiharu Shiota foto Malthe Ivarsson.jpgFå garn i hånden og vær med til at skabe det magiske univers i Cisternernes betonkonstruktion. (Foto: PR/Malthe Ivarsson)

2. Cisternerne – En magisk pause fra virkeligheden

Kom med under jorden i Danmarks eneste drypstenshule, når kunsthal Cisternerne på Frederiksberg holder særåbent på Kulturnatten. Her er stedets underjordiske søjlegange forvandlet til et magisk og drømmende univers af den anerkendte japanske kunstner Chiharu Shiota, som har "viklet" stedet ind i bevægelige installationer, der bedst kan beskrives som spindelvævslignende garnstrukturer i udstillingen ’Multiple realites’.

Du kan denne aften komme og selv afprøve kunstnerens spontane "vikle"-teknik, når gæsterne også får lov at bidrage til en gigantisk garninstallation i Søndermarkens oktober-mørke. Undervejs spiller en DJ stemningsskabende toner til skabelsen af værket - og nede i Cisternerne er der flere kreative aktiviteter for alle aldre, som fx at skabe et farverigt drømmespind til at tage med videre ud i natten.

Tidspunkt: 18.00-00.00
Hvor: Cisternerne, Søndermarken 0, 2000 Frederiksberg (Lige overfor Frederiksberg Slot)
Læs mere her 

Kulturnat 2021 Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet.jpgSe Mærsk Tårnet indefra og bliv klogere på sundhed og kroppen under Kulturnatten. (Foto: PR)

3. Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet – 14 ”minilabs”

Vil du teste din krops alder? Se, hvor mange bakterier er der på dine hænder under UV-lys? Eller måle hvor høj din smertetærskel er? Der er rig mulighed for at blive klogere på dig selv og din krop under Kulturnatten, når nogle af landets klogeste hoveder inden for sundhedsvidenskab åbner dørene for publikum.

Besøg hele 14 minilabs, hvor du fx kan trække DNA fra en banan, møde forsøgsmus og undersøge "et mystisk dødsfald" med retsmedicinere. Fakultetets seje forskere deler under forskellige talks også ud af den nyeste viden om bl.a. hemmeligheden bag den gode søvn, danskernes levealder og naturen som fremtidens bæredygtige apotek.

Tidspunkt: 18.00-23.00
Hvor: Mærsk Tårnet, Blegdamsvej 3 B, 2200 København N
Læs mere her

kulturnat Operaen københavn.jpgFyld dit hjerte med scenekunst under Kulturnatten med et besøg hos Det Kongelige Teater. (Foto: PR)

4. Det Kongelige Teater – Ballet, fodboldsange og kendte skuespillere

Igen i år er der masser af oplevelser at hente ved at besøge Det Kongelige Teater og deres mange særlige Kulturnat-tilbud rundt om i København:

  • Gamle Scene danses nogle af landets største ballettalenter på scenen, mens du også kan gå ruten bagom scenen og besøge livet i kulisserne. I stedets skræddersale arbejder skrædderne denne aften og viser kostumer og fortæller om deres fag.
  • I Skuespilhuset kan du se på 'Store scene' se uddrag af Ludvig Holbergs 'Den Vægelsindede' med kendte skuespillere, som Marie Bach Hansen, Nicolaj Kopernikus og Andreas Jebro, på rollelisten. Er du til fællessang, kan du bagefter tage forbi scenen 'Mellemgulvet', hvor alle kan få lov at synge med på kendte fodboldsange.
  • I Operaen kan du komme med "backstage", hvor du fx kan lære en dans af koreografen på West Side Story, møde Operaens maskører, parykmagere og kostumierer og høre musik fra Det Kongelige Kapel, Det Kongelige Operakor - og skuespillerne bag Maria og Tony i West Side Story.

Tidspunkt: 18:00 - 23:00
Hvor: Det Kongelige Teater 
- Gamle Scene, August Bournonvilles Passage 8, 1017 København K
- Skuespilhuset, Sankt Annæ Plads 36 0, 1250 København K
- Operaen, Ekvipagemestervej 10, 1438 København K
Læs mere her   

Hotel- og Restaurantskolen kulturnatten 2022.jpgFra krigsmad til grisefest. Oplev 100 års rejse gennem dansk madkultur. (Foto: PR/Hotel- og Restaurantskolen)

5. Hotel- og Restaurantskolen – 100 år med gastronomi

Alle, der er vilde med dansk mad, bør besøge Hotel- og Restaurantskolen under Kulturnatten, hvor der er særligt fokus på madkultur! I år kommer stedets gæster på en ekstraordinær tidsrejse i gastronomi og værtsskabs tegn, som tager udgangspunkt i de imponerende 100 år, som skolen har på bagen.

Spis dig eksempelvis gennem 100 års kager, prøv 1980'ernes særlige "festmad", oplev en grisefest fra 1970'erne, og smag på historisk smørrebrød eller krigstidens fantasifulde erstatningsmad. Du kan også selv lave 1970’er mad på en kokkeskole, blive klogere på sygehusmad gennem 100 år - og kom med til "landskamp" i øl fra 1980-2022. I det hele taget er der et væld af forskellige mad-arrangementer, hvor du også møder skolens mange elever. NB! Vær opmærksom på, at arrangementerne kræver tilmelding og nogle koster et ekstra beløb.

Tidspunkt: 18.00 - 23.00
Hvor: Hotel- og Restaurantskolen, Kjeldsgaardsvej 1, 2500 Valby
Læs mere her

kulturnatten 2022 Arbejdermuseet.jpg

6. Arbejdermuseet - Modstandskamp og dragshow

Modstandskamp har gennem tiden været mange ting - og det er denne kamp i mange former, som hyldes på Arbejdermuseet i år på Kulturnatten med musik, show og spændende udstillinger. Aftenens hovedtaler er ingen ringere end dragpersonligheden Mizz Privileze, der byder på "normkritik med glitter" gennem sit legendariske dragshow. Blæseorkesteret Charlies Blåhval går også på scenen, og du kan nyde satirisk fællessang rundt om flygelet.

Men und også dig selv at gå rundt på museet, hvor du kan se satiretegneren Klaus Albrectsens skarpe pen og opleve udstillingen om Anker Jørgensens liv. Børn og barnlige sjæle kan være kreative i faneværkstedet, og i baggården kan du nyde harmonikaspil og varm gullaschsuppe, mens Café & Øl-Halle severer smørrebrødsbord og stjernepilsner (husk reservering).

Tidspunkt: 18.30-00.00
Hvor: Arbejdermuseet, Rømersgade 22, 1362 København K
Læs mere her

Gl strand kulturnatten.jpgOplev Svend Sømods 'Cocktailprinteren' i gårdhaven hos Kunstforeningen GL STRAND. (Foto: PR/GL STRAND)

7. GL STRAND – Matematiske kunst og cocktails

Kan matematik være kunst? Umiddelbart tænker du måske nej, men så bør du tage forbi  Kunstforeningen GL STRAND under Kulturnatten. Du kan se Svend Sømods kunstneriske undersøgelse af matematikken i udstillingen 'Resonans & Harmoni', og som noget særligt for kulturnatten er der også et kreative værksted, hvor store og små selv kan prøve kræfter med at skabe geometriske mønsterbilleder.

Der rundvisninger i udstillingerne, som også tæller Lee Lozanos humoristiske og provokerende 1960’er-kunst. Ude i GL STRANDs hyggelige gårdhave er der - udover mad og drikke - også koncert med DJ Sexy Laser, og så du opleve et andet af Svend Sømods værker: 'Cocktailprinteren'. En printer, der betjenes af publikum, men hvor maskinen ud fra en algoritme udformer den endelige drink ud fra 5.000 cocktailopskrifter. Og når drinken severes, spiller matematikken også en rolle i det særligt udformede glas. Med andre ord: Bliv klogere på kunst, matematik - og lidt læskende til ganen!

Tidspunkt: 18.00 - 00.00
Hvor: Kunstforeningen GL STRAND, Gl. Strand 48, 1202 København K
Læs mere her 

kulturnatten sofiebadet.jpgPrøv et "midnatsbad" med DJ-musik under Kulturnatten. (Foto: PR/Sofiebadet)

8. Sofiebadet – "drop in"-fodbad og dyp ved midnat

Det kan være hårdt at gå rundt under Kulturnatten, så måske dine fødder vil takke dig for et besøg i Sofiebadet på Christianshavn? Den gamle badeanstalt fra 1909 tilbyder nemlig intet mindre end "drop in-fodbad" på denne aften. Men der er nu grund til at blive længere end det. Stedets rundvisere står også klar til at fortælle om de sjove hemmeligheder, som de gamle marmorvægge gemmer på.

Du kan i løbet af aftenen desuden lege med sæbeskum i stedets hamam – og når mørket rigtig falder på, bydes der velkommen til ”midnatsbad” i kurbadet til tonerne fra DJ Lasse Aagaard. I Sofiebadets øko-café kan du købe tapas og nyde vine fra Husted Vin

Tidspunkt: 18.00-00.00
Hvor: Sofiebadet, Sofiegade 15 A-B, 1418 København K
Læs mere her 

kulturnat zoo flagermus.jpgDans med dyrene og lær at holde af de "uhyggelige" dyr under Kulturnatten i ZOO. (Foto: Getty Images)

9. ZOO – Silent disco og halloween

Vi elsker den særlige stemning, der er, når man besøger dyrene i Zoologisk Have efter lukketid. Under Kulturnatten kan du oveni se fodring af rovdyr og hilse på de dyr, der aktive om natten, mens du selv stiller sulten i street food eller særmenuer i ZOOs spisesteder. Har du ikke prøvet det, er det bestemt anbefalingen værd for dyreelskere i alle aldre.

I år er der (u)hygge på programmet, da ZOO er i halloween-stemning. Få luftet danseskoene sammen med dyrene til 'silent disco' på pladsen ved den røde panda. Lån en "flagermuse-brille" og gå gennem dyrets mystiske grotte. Du kan også komme til oplæg og se, røre(!) og høre om, hvorfor vi er bange for kryb og kravl - og der er mulighed for at lave en monstersprællemand i Monsterværkstedet.

Tidspunkt: 18.00-00.00
Hvor: Zoologisk Have, Roskildevej 32, 2000 Frederiksberg
Læs mere her

NB! Entré til Kulturnat i ZOO kræver kulturpas og kan kun købes i ZOOs indgang og Kulturnattens hjemmeside fra 1. oktober. Haven lukker kl. 17.00 for alm. gæster, og åbner igen kl. 18.00 for gæster med kulturpas. 

kulturnatten SMK blomster 2022 foto Malthe Ivarsson x.jpgOplev blomsterdesigner Thilde Maria Haukohl Kristensen fra Poppykalas frie fortolkning af Matisse’s blomsterhave på Statens Museum for Kunst. (Foto: PR SMK/Malthe Folke Ivarsson)

10. SMK – Matisse og blomsterhav i forhallen

Statens Museum for Kunst holder også åbent på Kulturnatten, hvor de går all in på et blomsterunivers. Der er nemlig i år fokus på den franske mestermaler Henri Matisse med særudstillingen "Matisse: Det røde atelier". Som noget helt særligt for Kulturnatten har blomsterdesigner Thilde Mariara fra Poppykalas til denne aftenen oveni skabt en fri fortolkning af Matisse’s egen blomsterhave, som du kan opleve i SMK’s forhal.

Du kan også komme til en 'Artist talk' med netop Thilde Mariara, tage på en 'Art talk' med kunstformidler Eik Elnes, være med på en workshop med en mestermaler og holde en pause i Fortællehjørnet, hvor du kan høre om Henri Matisse og meget mere.

Tidspunkt: 18.00-00.00
Hvor: Statens Museum for Kunst, Sølvgade 48-50, 1307 København K
Læs mere her

Byen summer af liv under Kulturnatten - og hvis du ikke er til det ene, er det let at rykke videre til noget andet. (Foto: Kulturnatten Presse).

Du kan finde det fulde program med beskrivelser af de over 220 arrangementer i forbindelse med Kulturnatten 2022 i København lige her. 

Anbefalet til dig