Kulturnatten i København 2021

Foto: Maria Sattrup/Sattrup & Høst Kulturnatten i København foregår i år fredag den 15. oktober.

Kulturnat 2021

Kulturnat 2021: 10 ting, du skal opleve til Kulturnatten i København

Efter en lang pause er Kulturnatten i hovedstaden tilbage med næsten 250 arrangementer på én aften. Se de 10 ting i årets program, som vi glæder os mest til.

”En helt særlig festdag for kulturlivet.”

Sådan lyder løftet fra folkene bag programmet for Kulturnatten 2021.

For det er halvandet år siden, at den traditionsrige nat i København sidst har kunnet finde sted. Sidste år måtte alt aflyses på grund af corona, og undervejs har kulturlivet kæmpet.

Men nu er Kulturnatten tilbage fredag den 15. oktober fra kl. 18.00, hvor små og store kulturinstitutioner igen kan invitere indenfor til anderledes oplevelser, mens store lysinstallationer vil lyse byen op.

Det er med andre ord: Én aften. Seks timer. Og flere hundrede events.

I mange tilfælde kan arrangementerne KUN opleves denne aften – og der er masser at vælge imellem. Uanset om du er til musik, mad, dans, teater, foredrag, forsøg eller workshops.

Vi har set i årets store program og udvalgt 10 favoritter:

Christiansborg under en tidligere Kulturnat. (Foto: Maria Sattrup/Sattrup & Høst).

1. Christiansborg – oplev "magtens højborg"

Det er lidt en Kulturnatklassiker at besøge Christiansborg, og det forstår vi godt! Du får en blanding af fortid og nutid, og i det hele taget sker der masser af ting i og rundt omkring Christiansborg.

Start med et besøg i Folketinget, og kig forbi til de forskellige partiers arrangementer. Gå derefter seks meter under jorden, og dyk ned i historien i ruinerne af Christiansborg Slot. Du kan også besøge De Kongelige Stalde og opleve Dronningens hvide heste, som får selskab af Garderhusarregimentets hesteeskadron og Kørehistorisk Selskab, når der afholdes stort heste- og karetshow på slottets 300 år gamle ridebaneanlæg.

Tidspunkt: 18.00-00.00
Hvor: Christiansborg 1, 1240 København K
Læs mere her 

Kulturnat 2021 Event Horizon Cisternerne Foto Torben Eskerod.jpgHop ned i en lille båd og sejl rundt på vandet, der siver gennem Cisternernes betonkonstruktion. (Foto Torben Eskerod)

2. Cisternerne – sejltur i kunst

Under jorden - og i Danmarks eneste drypstenshule – ligger kunsthal Cisternerne på Frederiksberg. På dette års Kulturnat har du mulighed for at sejle i stedets underjordiske søjlegange.

Mens du sidder i båden, føres du ind i det ukendte mørke, hvor der vil åbenbare sig kunstværker af den anerkendte kunstner Tomás Saraceno, som står bag udstillingen ’Event Horizon’. Men faktisk møder du allerede kunst, inden du kommer ned i kunsthallen. For ved Cisternernes indgang har kunstnerfællesskabet SIIKU skabt en lysinstallation med udgangspunkt i udstillingens tematikker.

Aftenen byder også på DJ-musik – og de mindste har mulighed for en cool edderkop-tattoo eller ansigtsmaling inspireret af udstillingen.

Tidspunkt: 18.00-00.00
Hvor: Cisternerne, Søndermarken 0, 2000 Frederiksberg (Lige overfor Frederiksberg Slot)
Læs mere her 

Kulturnat 2021 Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet.jpgSe Mærsk Tårnet indefra og bliv klogere på sundhed og kroppen under Kulturnatten. (Foto: PR)

3. Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet – 14 ”minilabs”

Vil du teste din krops alder? Prøve at tage imod en fødsel? Eller måle hvor høj din smertetærskel er? Der er rig mulighed for at blive klogere på dig selv og din krop under Kulturnatten, når nogle af landets klogeste hoveder inden for sundhedsvidenskab åbner dørene for publikum.

Besøg hele 14 minilabs, hvor du fx kan trække DNA fra en banan, løse cellegåder og undersøge "et mystisk dødsfald" med retsmedicinere. På den store på Science Stage deler fakultetets seje forskere også ud af den nyeste viden om migræne, fertilitet og psykedelisk medicin.

Tidspunkt: 18.00-23.00
Hvor: Mærsk Tårnet, Blegdamsvej 3 B, 2200 København N
Læs mere her 

kulturnat 2021 det kongelige teater.jpgFyld dit hjerte med scenekunst under Kulturnatten med et besøg hos Det Kongelige Teater. (Foto: PR)

4. Det Kongelige Teater – ballet, Bowie og Bdr. Løvehjerte

Igen i år er der masser af oplevelser at hente ved at besøge Det Kongelige Teater rundt om i København.

  • Gamle Scene danses nogle af landets største ballettalenter på scenen, mens du også kan gå ruten bagom scenen og besøge livet i kulisserne. I stedets skræddersale arbejder skrædderne denne aften og viser kostumer og fortæller om deres fag.
  • I Skuespilhuset synges der sange af David Bowie fra forestillingen Lazarus på Store Scene, mens skuespillere fra Det Kongelige Teater slipper tøjlerne og giver den fuld galop i ægte improvisations-teater med en pianist på scenen Mellemgulvet. På Lille Scene er der højtlæsning med skuespillere fra bogen Brødrene Løvehjerte.
  • I Operaen kan du komme med backstage, høre operastuderende udfolde deres talenter og få et smugkig af Adam Price og Kasper Holtens nyfortolkning af operetten Den glade enke 2.0.

Tidspunkt: 18:00 - 23:00
Hvor: Det Kongelige Teater 
- Gamle Scene, August Bournonvilles Passage 8, 1017 København K
- Skuespilhuset, Sankt Annæ Plads 36 0, 1250 København K
- Operaen, Ekvipagemestervej 10, 1438 København K
Læs mere her   

Restaurantskolen Ditte Valente.jpgDer er mulighed for at blive oplært i at lave gourmetmad. (Foto: Ditte Valente/Hotel- og Restaurantskolen)

5. Hotel- og Restaurantskolen – kræs for smagsløgene

Et af de steder, hvor der er særligt fokus på madkultur under Kulturnatten, er på Hotel- og Restaurantskolen, hvor de afholder ni spændende events – som alle vil kræse for dine smagsløg!

Du kan fx gå i kokkeskole for en aften og lave middag med skolens elever, høre om (og smag på) øl og naturvin, lave cocktails uden alkohol, eller blive klogere på ”neurogastromi” og hjernes indflydelse på smag.

Udover de mange events er der også boder med streetfood, som skolens elever står bag. 

Tidspunkt: 18.00 - 23.00
Hvor: Hotel- og Restaurantskolen, Kjeldsgaardsvej 1, 2500 Valby
Læs mere her (Vær opmærksom på, at arrangementerne kræver tilmelding)

kulturnat 2021churchill.jpg

6. Fem timers meditation i Brorsons Kirke

Savner du ro og fordybelse? Så kig forbi Brorsons Kirken til fællesmeditationen 'ChurChill'. Her skiftes forskellige kunstnere til at stå for at spille ambient elektronisk musik til meditationen samtidig med, at kirkerummet fyldes med lys og visuals på hvælvinger, gulve og vægge. Alt sammen inspireret af Vertigo-temaet ’lys og mørke’.

’ChurChill’ er åben for alle, uanset tro eller ståsted – og du kan gå og komme, som du vil under meditationen.

Tidspunkt: 20.00-01.00
Hvor: Brorsons Kirke, Rantzausgade 49, 2200 København N
Læs mere og se hele musik line-uppet her

INSECARE_Astrid Myntekær_GL STRAND_001_Photo by David Stjernholm.jpgInsekter er nogle af koldens ældste dyr, men de forsvinder lige nu med faretruende højt tempo fra jorden. (Foto: David Stjernholm)

7. GL STRAND – insekter på museet

Giv dine sanser en oplevelse med et besøg hos Kunstforeningen GL STRAND, hvor det ”kribler og krabler” under Kulturnatten.

Se Astrid Myntekærs stærke udstilling 'Insecare', hvor hun via skulpturer bøjet i kobber og belyst i neon fortolker på insekternes forunderlige verden. Værkerne hænger fra loftet og bevæger sig ved hjælp af motorer, som giver et særligt samspil mellem værkerne.

I anledningen af Kulturnatten kan du også teste dine smagsløg (og dit mod!) i Bugging Denmarks workshop med insektprøvesmagning, og du kan komme helt tæt på insekters anatomi i stedets kreative værksted.

Ude i GL STRANDs hyggelige gårdhave kan du møde bandet Mana Pool og VJ-gruppen LUCY, som skaber musik og visuals dedikeret til de små væsner.

Tidspunkt: 18.00 - 00.00
Hvor: Kunstforeningen GL STRAND, Gl. Strand 48, 1202 København K
Læs mere her 

8. Sofiebadet – hemmeligheder og sæbeskum

Er du til midnatsbad og fortællinger fra fortiden, er det Sofiebadet på Christianshavn, du skal besøge på Kulturnatten. Den gamle badeanstalt fra 1909 har sørget for rundvisere, som vil fortælle nogle af de sjove hemmeligheder, som de gamle marmorvægge gemmer på.

I løbet af aftenen er der leg med sæbeskum i stedets hamam – og så er der også saunagus og ”midnatsbad” i kurbadet med live musik af pianist Mathias Holm. I Sofiebadets øko-café kan du købe snacks og nyde vine fra Husted Vin

Tidspunkt: 18.00-23.00
Hvor: Sofiebadet, Sofiegade 15 A-B, 1418 København K
Læs mere her 

kulturnat 2021 zoo panda .jpg

9. Zoo – besøg dyrene efter lukketid

Vi elsker den særlige stemning, der er, når man besøger dyrene i zoologisk have efter lukketid. Under Kulturnatten i år har Zoo lærerige aktiviteter for de mindste i ’Zoolab’, hvor de kan komme tæt på husmusen og blive ansigtsmalet som dyr. Hos ’Naturbasen’ fortæller de om, hvordan flagermus og ugler jager i mørket. Og du kan se fodring af rovdyr og hilse på de dyr, som er mest aktive om natten.

På dette års Kulturnat er der fokus er på lys, lyd og opdagelser, og du kan fx opleve Pandaanlægget tegnet af Bjarke Ingels Group og Schønherr Landskabsarkitekter efter mørkets frembrud. Bliver du sulten, er der alt fra asiatiske food-trucks til overdådig skaldyrsmiddag med udsigt til pandaen.

Tidspunkt: 18.00-00.00
Hvor: Zoologisk Have, Roskildevej 32, 2000 Frederiksberg

NB! Entré til Kulturnat i ZOO kræver kulturpas og kan kun købes i ZOOs indgang og Kulturnattens hjemmeside fra 1. oktober. Haven lukker kl. 17.00 for alm. gæster, og åbner igen kl. 18.00 for gæster med kulturpas. 

kulturnat 2021 statens museum for kunst.jpgUdstillingen præsenterer over 40 af periodens allerstørste kunstnere, herunder Christen Købke, Christoffer Wilhelm Eckersberg og Constantin Hansen, (Foto: Statens Museum for Kunst)

10. SMK – art talks, kor og 700 års kunst

Også Statens Museum for Kunst holder åben på Kulturnatten, hvor der er mulighed for at se den anmelderroste udstilling 'Efter stilheden – kunstens kvinder tager ordet'. Her kan du opleve 700 års kunst omsat til lyd, kreative workshops, korkoncerter, art talks, filmvisninger og meget mere.

Tidspunkt: 18.00-00.00
Hvor: Statens Museum for Kunst, Sølvgade 48-50, 1307 København K

Byen summer af liv under Kulturnatten - og hvis du ikke er til det ene, er det let at rykke videre til noget andet. (Foto: Kulturnatten Presse).

Du kan finde det fulde program med beskrivelser af de næsten 250 arrangementer i forbindelse med Kulturnatten 2021 i København lige her. 

KULTURNATTEN I KØBENHAVN

Kulturpas og fri transport

Kulturnattens arrangementer kræver Kulturpas for alle over 12 år. Et Kulturpas koster 95 kroner og kan købes i alle 7-Eleven butikker i Hovedstadsområdet, på kulturnatten.dk og på flere af byens museer og biblioteker fra 1. oktober. 

Kulturpasset giver samtidig fri transport i med bus, tog og Metro i hovedstadsområdet fra kl. 16.00-04.00.

Se, hvad vi ellers skriver om: Kultur, København, Lister og Guide

610x200_woordy_knap2.jpeg