Drømmetydning
SPONSORERET indhold

Dét betyder dine drømme

De kan være svære at huske, men drømmene besøger vores underbevidsthed hver eneste nat. Og faktisk er det en god ide at tage dem alvorligt, for de er den direkte adgang til din mentale sundhed. Vi byder derfor velkommen i drømmeland.

Af: Louise Gade Sig Foto: Bulls
31. jan. 2013 | Livsstil | ALT for damerne

Chok! Du vågner med sved ned ad flankerne og pulsen helt oppe i halsen. En uhyggelig drøm har plantet sig i kroppen, og måske prøver din underbevidsthed at fortælle dig noget. Men de færreste af os tager vores drømme seriøst og undgår at lytte til det budskab, som faktisk ofte står bøjet i neon midt i vores nattesøvn. Med simple redskaber og et bevidst fokus kan du blive klogere på dig selv og bruge drømmene til at guide dig i livet uden om dit kritiske over-jeg.

– Du kan gå i seng og være møgtrist og vågne op og være glad. Lige som vores fysiske krop er et meget selvregulerende system, der heler, når noget er i stykker, så er drømmene et billede på, hvordan vi også psykisk, i en vis grad, heles og modnes af os selv. Drømme har det grundlæggende formål at udvikle os og sørge for, at vi har det godt mentalt eller gøre os opmærksomme på dårlige mønstre i det virkelige liv, siger Michael Rohde, som er bachelor i psykologi og har forsket i drømme og drømmepsykologi i mere end ti år.

Lige som d'herrer Freud og Jung mener Michael Rohde, at vores drømme indeholder uendelig meget information om, hvad der sker i os, om vores psykiske velvære og udvikling, og hvis vi forstår at tolke drømmenes signaler, kunne vi måske spare en hulens masse psykolog-penge.

– Der ligger en skattekiste af vigtig selverkendelse i vores drømme. De kan virkelig sætte spot på, hvad der rumsterer i dig nu og her. I den virkelige verden kan vi glemme at mærke efter og have en barriere, men drømmene er hudløst ærlige. Måske går du rundt og er ked af det, selvom du egentlig ikke burde være det: Du har et godt job, bor det rigtige sted, har den rigtige partner og nogle søde børn. Så kan dine drømme virkelig give dig et praj om, hvad der kunne gøre dig lykkelig. Ved at lytte til dine drømme kan du i højere grad komme til at leve et liv i overensstemmelse med, hvem du egentlig er, og ikke hvad omverden og samfundet forventer, siger Michael Rohde.

LÆS OGSÅ: Er han den rette? Få svaret her

Husk dine drømme
Alle mennesker drømmer. Jo, de gør. Mange påstår bare noget andet, fordi de ikke kan huske det. For det kræver fokus og en hurtig reaktion om morgenen at huske dem, for drømme er hurtigt ude af sindet, hvis du ikke giver dem opmærksomhed. Så interesser dig for drømmene og tro på, at de vil dig noget. Sig til dig selv, inden du falder i søvn, at du gerne vil huske nattens drøm, så indstiller din bevidste hjerne sig på det og forsøger at hjælpe dig. Hav en notesbog og pen klar ved natbordet. Alternativt kan du bruge en diktafon eller diktafonfunktionen på din smartphone og indtale din drøm, straks du vågner. Vær så detaljeret som muligt, når du beskriver din drøm.

Næsten alle drømme har en pointe relateret til din livssituation. Det behøver ikke at være alvorligt, nogle drømme afspejler bare virkeligheden. Men ved at mærke efter hvilken følelse, du havde i drømmen og hvilken følelse, du vågner op med, får du en fornemmelse af, hvad der er særligt vigtigt. Vågner du op med sved på panden og bankende hjerte, eller en fantastisk følelse af lykkerus, så stop op og overvej, hvad drømmen kan betyde. Vender den samme drøm tilbage til dig igen og igen, vil den sikkert også fortælle dig noget. Det kræver lidt erfaring at gennemskue, hvad din underbevidsthed forsøger at fortælle dig i drømmen, men start med at spørge dig selv: Hvorfor drømmer jeg dette lige nu? Er der noget i mit liv, mine tanker, omgivelser og livssituation, som kunne forklare, at jeg drømmer dette?

– En tolkning er kun rigtig, når den føles rigtig for dig. Når du føler dig "ramt" af tolkningen og kan se, at den er relevant for dig selv og dit liv, som det ser ud lige nu, siger Michael Rohde.

LÆS OGSÅ: Vinterdeprimeret? Her er løsningen

Løs dine problemer om natten
Vink farvel til de alenlange plus-minus-lister og spar de mange kopper kaffe, du og din veninde ellers skulle bruge på at analysere et problem, som optager dig. Som regel kender din underbevidsthed svaret, og drømmeverden giver dig direkte adgang. Bed din hjerne om at løse et problem – arbejdsmæssigt som følelsesmæssigt – inden du går i seng, og vågn op om morgenen med et rigtigt godt bud på en løsning. Fænomenet kaldes "drømmeinkubation," og er kæmpestort i USA.

– Drømme kæmper en brav kamp for at hjælpe os videre med det, vi går og kæmper med. Om natten er der lukket ned for den bevidste tænkning og det sansemotoriske apparat, så vores mentale kræfter er 100 procent dedikeret til problemløsning, forklarer Michael Rohde.

Inkubation handler kort sagt om at "plante" et problem i hovedet for så at sove på det. Brug 15-20 minutter inden sengetid på at vende problemet med dig selv. Har du problemer med din chef, så sæt ord på det: "Han er meget ekstrovert, mens jeg er introvert.", Hans sprogbrug irriterer mig" osv. Prøv med dit intellekt at løse problemet og analyser det fra alle mulige vinkler, så fortæller du din hjerne, at det er vigtigt. Formulér til sidst et fokuseret spørgsmål. Det kan være: "Hvad er problemet i relationen mellem min chef og mig?" eller: "Hvordan løser jeg problemet med regnskabstallene på arbejdet?" Sig sætningen for dig selv i indslumringsfasen, indtil din underbevidsthed pludselig tager over.

– Og så skal du ellers bare sove igennem og være opmærksom på dine drømme. Gør du et fokuseret forarbejde, inden du går i seng, og forsøger at være så ærlig som muligt omkring dit problem, er du næsten sikker på at komme til at drømme om det. Næste morgen kan du have en klokkeklar fornemmelse af løsningen på dit problem, eller måske kræver det en grundig tolkning af din drøm, siger Michael Rohde, som selv har brugt teknikken i relationen til sin kæreste.

– Vi er ret forskellige på nogle områder og ramte i begyndelsen af vores forhold klinger. Jeg bad min underbevidsthed finde svar på spørgsmålet: "Hvordan er min kæreste og jeg forskellige?" og fik i løbet af natten pinpointet nogle områder, som vi siden hen har haft fokus på og arbejdet med. Alle kan blive gode til og få gavn af natlig problemløsning, det kræver lidt træning, men du bliver bedre med tiden.

Se de fem mest almindelige drømme på næste side.
Top-5 over de mest almindelige drømme

1. At være forfulgt
En typisk problematik: Vi skal leve op til så mange krav og forventninger, at de jager os. At være forfulgt af noget kan enten være et tegn på stress, eller det kan handle om en side hos dig selv, du ubevidst har lyst til at dyrke noget mere. Er du forfulgt af en musikant, kan det være et tegn på, at du savner at dyrke din musikalitet. Du kan også være forfulgt af en ubearbejdet krise eller problematik fra dit virkelige liv: En mor, der døde tidligt eller en svær skilsmisse. Prøv i drømmen at vend dig om for at se, hvem du er forfulgt er – ofte er det ikke så skræmmende.

2. At være i skolen/til eksamen
Skoletiden har formet vores personlighed, og når du kommer tilbage dertil i en drøm, er det ofte for at blive gjort opmærksom på en særlig adfærd, du tillagde dig dengang, og som præger dig i dag. Drømme om at være til eksamen er et tegn på det pres, du kan føle i hverdagen, både på jobbet og privat. Folk, der arbejder i meget præstationsprægede job, drømmer oftere eksamens-drømme end andre.

3. At have sex
Hver ottende af vores drømme handler om sex. I drømme handler det som regel mere om følelser end om reel sex. Har du for eksempel sex med din far i drømmen, er det et billede på nogle stærke følelser i din relation til ham (positivt som negativt) eller nogle af hans karaktertræk, som du sætter pris på. Drømmer du om sex med din eks-kæreste handler det derfor sjældent om reel lyst til ham, men mere et ønske om kontakt med de sider af dig selv, som ekskæresten repræsenterer, måske handlekraft, kreativitet osv.

4. At gentage en handling
Er et tegn på, at du i den virkelige verden er ved at gentage et dumt mønster. Drømmer du, at du slår hovedet mod en mur igen og igen, så kig ud på din virkelighed: Er du ved at gentage en fejl? Minder din nye flirt (for) meget om de mænd, der i tidens løb har såret dig? Eller takker du igen nej til en spændende udfordring i tryghedens navn?

5. At falde
Er typisk et billede på en angst for tab af status og anseende. Du kommer fra et højere udgangspunkt og ryger længere nedad. Sommetider skal faldet også opfattes positivt på den måde, at du slipper kontrollen og giver dig hen til noget, eksempelvis et forhold eller et nyt job. Du overgiver dig til dine følelser.

LÆS OGSÅ: Sådan dropper du pligtfølelsen