Hvad bruger du dine penge på? Og vil du dele det med os?
SPONSORERET indhold

Hvad bruger du dine penge på? Og vil du dele det med os?

Vi søger kvinder i alle aldre, der vil give ALT.dk’s læsere et indblik i deres økonomi samt forbrug i løbet af en uge – alt sammen skrevet ned i en pengedagbog. Dagbogen er anonym, og den vil blive bragt på ALT.dk.

Af: Redaktionen Foto: Getty - Grafik: Ditte Breineberg
16. sep. 2020 | Livsstil | ALT.dk

Vi ønsker at sætte mere fokus på kvinder og økonomi, da det er et område, hvor kvinder er langt bagud i forhold til mænd. Ifølge en undersøgelse fra Kvinfo får kvinder i gennemsnit 15 procent mindre i løn end mænd, og kun 30 procent af kvinder i Danmark investerer deres penge.

Men hvorfor er det sådan? Og hvordan kan danske kvinder få endnu mere ud af deres økonomi? Det skal pengedagbøgerne være med til at gøre os alle sammen klogere på. Derfor vil vi gerne høre fra kvinder med vidt forskellige økonomiske baggrunde – hvad end du er på SU, modtager barselsdagpenge, arbejder som sygeplejerske, advokat, direktør eller er selvstændig.

I pengedagbogen vil du blive bedt om at notere alt det, du bruger penge på fra mandag til søndag, og her vil vi også bede dig om f.eks. at dele dine bedste sparetips og forholde dig mere generelt til dit forbrug. Er din største last take-away? Køber du udelukkende økologisk, selvom du er på SU? Bruger du penge på nyt tøj uden at blinke, eller lever du på en sten for at investere alle dine penge i aktier?

Uanset hvordan dit forbrug ser ud, vil vi gerne høre fra dig, så vi sammen kan blive klogere på vores eget og hinandens økonomiske muligheder (og mangel på samme).

Hvis det lyder som noget, du har lyst til at være med i, så send os en mail til pengedagbog@alt.dk, så fortæller vi mere.

Herunder kan du se et eksempel på en pengedagbog:

'Milles' pengedagbog

Job: Pædagog, 32 timer om ugen
Branche: Social og sundhed
Alder: 29 år
Landsdel/by: Aarhus
Gæld (SU-gæld, boliggæld, billån osv.): Afdrager 1.300 kr. hver anden måned på SU-gæld.
Boligsituation (Eje/leje/andel andet): Deler lejelejlighed med veninde.
Husleje: Betaler 7.500 kr. pr. måned inkl. el og varme.
Hvor mange beboere i husstanden: 2
Faste udgifter: Ca. 1.400 kr. (Dette inkluderer transport, institution, fitness-abonnement, Netflix osv.)
Rådighedsbeløb (Når alle udgifter er betalt): Ca. 5.900 kr.

SØNDAG:

8:30: Jeg vågner alt for tidligt i betragtning af, at jeg har fri, så jeg ligger en times tid i sengen og kigger på Instagram, inden jeg beslutter mig for at stå op. Orker ikke rigtigt, men får alligevel trukket i løbetøjet og luntet en lille tur.

10:30: Efter et hurtig bad og en kop kaffe er jeg på vej ud ad døren igen – skal møde min mor og min søster til brunch.

11:00: Jeg mødes med min mor og søster og spiser brunch. Før corona så vi hinanden et par gange om ugen, nu bliver det ikke til så meget. Vi er meget tætte og har (som altid) meget at snakke om. Jeg bestiller den store brunch og en iskaffe. Min søster er på SU, så min mor og jeg skiftes til at betale for hende. I dag er det min tur. Pris 450 kr.

13:30: Efter en hyggelig brunch og en masse snak slentrer vi en tur i byen. Jeg har for nylig besluttet mig for at stoppe med at købe så meget tøj – både af hensyn til min økonomi, men også ud fra et miljøhensyn. Men min yndlingstøjbutik holder udsalg, og den kjole, jeg forelskede mig i i forsommeren, er sat ned med 70 %. Der er kun én tilbage, og den er i min størrelse... Det må da næsten være et tegn? Jeg køber den og ved allerede nu, at den vil være perfekt til min venindes 30 års fødselsdag senere på måneden. På vejen hjem giver min mor en is. Pris 399 kroner.

17:00: Hjemme igen – træt og glad efter en hyggelig dag. Kollapser på sofaen og ser lidt Netflix. (Det er min farmors abonnement)

19:00: Min roomie kommer hjem og foreslår, at vi bestiller en pizza. Jeg trækker fornuftskortet og varmer i stedet en rest wokmad, jeg har i køleskabet (måske er jeg også lidt mæt fra den kæmpe is, jeg spiste tidligere, men lad nu det ligge).

22:30: Jeg er dødtræt og går i seng. Skal møde tidligt i morgen, og sætter mit vækkeur til 5:30. Suk...

SØNDAGENS FORBRUG: 849 kr.

 

MANDAG:

5:30: Vækkeuret ringer, men jeg er slet ikke klar til at stå op.

5:45: Mit vækkeur ringer igen, og jeg er nødt til at tumle ud af sengen og komme i gang. Min bus går kvart over 6, og den skal jeg nå for at være på arbejde, når børnehaven åbner. Der er forældre, der er dybt afhængige af, at vi åbner til tiden, så de kan komme på arbejde. Derfor er der ikke noget med at komme for sent.

7:00: Jeg nåede det hele og kan sige godmorgen til de første børn i ro og mag. Jeg er nyuddannet pædagog, og det her er mit første ’voksen-job’. Jeg har kun været her i otte måneder, hvoraf de to var under corona. Så alting er stadig meget nyt, men ungerne er fantastiske, og mine kolleger er utroligt søde.

14:00: Mandag er min tidlige dag, så jeg vinker farvel til ungerne, og tager bussen hjem igen. Normalt plejer jeg at tage hjem og nappe en lille lur, når jeg har mødt tidligt, men i dag skal jeg mødes med en veninde, og se hendes lille datter for første gang. De har været meget påpasselige med deres lille guldklump pga. corona, men i dag skal vi mødes i parken og gå en tur. Jeg glæder mig SÅ meget. Køber en to-go kaffe til min veninde og jeg. Pris 79 kroner.

17:30: Hjemme igen – så dejligt at se min veninde og hendes lille datter. Glæder mig til at lære hende bedre at kende og se hende vokse op.

19:00: Min roomie kommer hjem, og vi bliver enige om, at det nok er en meget god ide at få købt lidt ind. Vi kører hver vores husholdningsbudget, men deles om at købe toiletpapir, rengøringsmidler, skraldeposer osv. Hun tjener en hel del mere end mig og har nogle lidt dyrere vaner, så det ville være for besværligt at lave fællesindkøb. Derudover er hun ofte hos sin kæreste, så det med at spise sammen er ikke noget, vi gør os så meget i. Vi beslutter os for et fælles raid i Netto. Jeg køber: Havregryn, minimælk, bananer, tomater, hytteost, æbler, peanutbutter, rugbrød og hummus. Jeg spiser varm mad i børnehaven hver dag, så min aftensmad er stort set altid en rugbrødsmad. Meget gerne med hummus og tomat... Pris 268 kroner.

20:00: Vi rydder lidt op i lejligheden, jeg vasker tøj, og min roomie tager hen til sin kæreste.

22:00: Jeg kan godt mærke, at jeg har været tidligt oppe, så selvom jeg gerne vil læse videre i min krimi, er jeg nødt til at slukke lyset og overgive mig til søvnen. 

MANDAGENS FORBRUG: 347 kr.

 

Kunne du også tænke dig at blive klogere på dit forbrug? Og har du mod på at skrive en pengedagbog til ALT.dk? Så vil vi meget gerne høre fra dig - skriv en mail til pengedagbog@alt.dk, så fortæller vi mere. Vi glæder os til at høre fra dig.