Sponsoreret indhold
Nybyg vs. renovering af gammelt hus? Få her ekspertens bedste råd
I tvivl, om I skal bygge nyt eller købe et ældre hus? Det er et klassisk dilemma, mange havner i. Læs med her, hvor byggerådgiver hos eurodan-huse, Line Strøm, fortæller om fordelene ved nybyg.
Jagten på en ny bolig er måske så småt gået ind. Men I kan være i tvivl, om I skal gå efter et ældre hus, eller om I skal kaste jer ud i at bygge nyt fra bunden. Umiddelbart kan sidstnævnte virke overvældende, for hvordan forløber processen fra første kontakt til færdigbygget hus? Hvad skal I indstille jer på, og er det overhovedet muligt at bringe sjæl ind i spritnye mursten? Alt det kan I læse mere om, når den erfarne byggerådgiver hos eurodan-huse, Line Strøm, gør jer meget klogere på projekt nybyg.
Hvilke fordele, mener du, der er ved at bygge et nyt hus frem for fx at købe et ældre og renovere?
”Først og fremmest kender I jeres udgifter lige så snart, I har fået lagt et budget. Skal I renovere et ældre hus, kan der gemme sig nogle økonomiske overraskelser. Med et nybygget hus slipper I for en masse vedligeholdelse de første mange år. I vil også opleve et bedre og sundere indeklima, fordi der er krav om installering af ventilationsanlæg i nye huse. Ligesom I vil spare en del på energifronten, da nybyggede huse skal opføres efter de nyeste energikrav.”
Hvor lang tid tager det typisk at bygge et nyt hus hos eurodan-huse?
”Hele processen, fra vi møder kunden første gang, til huset står færdigt, er typisk på 12 måneder. Selve byggeriet tager dog kun cirka 20 uger, og så har vi to uger, hvor vi får huset afleveret til kunden og rettet de småfejl, der eventuelt måtte være.”
Hvordan forløber processen fra første møde til færdigt hus?
”Ved det allerførste møde taler vi om, hvad kunden drømmer om. I vores showroom præsenterer vi dem så for de mange muligheder, der er, og derudfra kan de forme deres boligønsker. Efter første møde giver vi også kunden et økonomisk overslag på, hvad deres husprojekt kan komme til at koste. Derfra mødes jeg, eller en anden byggerådgiver, med kunden nogle gange, inden kontrakten bliver underskrevet. Herfra tager teknisk afdeling over. Der bliver lavet en jordbundsundersøgelse af grunden, og vi sørger for, der bliver søgt om byggetilladelse. Når alle de formelle ting er på plads, overgår kundens husprojekt til produktionen hvor en byggeleder bliver tilknyttet. Hver uge vil byggelederen sørge for at opdatere kunden på, hvordan husprojektet skrider frem. På den måde tager vi kunden i hånden hele vejen og sørger for, at de får alt den nødvendige information. Selvfølgelig har kunden til hver en tid mulighed for at kontakte os for yderligere rådgivning og eventuelle spørgsmål, der måtte dukke op undervejs. Efter kunden har fået nøglerne til deres nye hjem, vil der efter et år være en gennemgang af huset for at sikre, at alt endnu er helt i orden.”
Nogle frygter måske, at det kan være svært at gøre et nyt hus til ”sit eget”. Hvilke erfaringer har du i forhold til det?
”Det handler først og fremmest om de mennesker, der bor i huset – og de møbler, de indretter sig med. Det er jo det liv, der er i huset, som tillægger huset sjæl. Desuden har du som kunde et væld af muligheder i forhold til materialevalg i forbindelse med selve byggeriet, herunder valg af mursten, gulv osv. Så på den måde kan du nemt skabe et varmt og indbydende hjem, selvom der er tale om nybyg.”
Bedste tips til at sætte et personligt præg på et nybygget hus?
”I min optik er det ikke bare et hus, der skal bygges – det er et personligt hjem. Jeg plejer at sige til folk, at de skal tænke deres hverdagsbehov ind i huset: Hvad drømmer de fx om skal være nemmere, hvad kunne de godt tænke sig, som de ikke har i deres nuværende bolig. Måske er det et køkken/alrum, der skal være samlingspunkt for hele familien. På den måde forsøger jeg at lægge op til, at kunden hele tiden skal overveje livet, der skal leves i det hus, der bygges. For det har man netop muligheden for med nybyg.”
Bedste råd til folk, der overvejer at bygge nyt, men ikke helt har besluttet sig endnu?
”Det koster ingenting at ringe til os og aftale et uforpligtende møde, og har man brug for at tage et nærmere kig på, hvad vi tilbyder, har vi forskellige udstillingshuse rundt om i landet. Et andet sted at starte er at tage et møde med banken og få et overblik over, hvordan ens økonomi ser ud. Det vigtigste er bare, at man begynder det sted, der giver bedst mening for én.”
Drømmer du om at bygge nyt? Find inspiration og flere gode tips på eurodan-huse.dk.
Du kan også læse flere artikler om eurodan-huse her og her.