Hudsult
SPONSORERET indhold

Er du i underskud af kram og berøring? Så kan det være, du lider af hudsult

Savner du (også) at blive krammet, nusset og holdt om? Og oplever du, at de sidste mange måneders manglende fysiske kontakt med andre gør dig urolig, stresset og trist til mode? Det kan være et signal om, at du lider af hudsult. Bliv klogere på fænomenet her og på, hvordan du stiller din hudsult.

Af: Pernille Lewinsky Kofoed Foto: Getty Images
23. jul. 2021 | Livsstil | ALT.dk

Et kærligt kram, et varmt håndtryk eller et klap på skulderen.

I en ”normal” hverdag med socialt samvær får mange af os naturligt dækket vores behov for fysisk berøring. Derfor tænker vi typisk ikke over, hvor stor betydning kram, kys og nærhed med andre mennesker har for vores velvære og generelle trivsel.

Men i den sidste tid, hvor vi har krammet meget mindre og måske ikke har haft nogen, vi har kunnet være tæt på i hverdagen, har mange mærket hudsulten melde sig.

At kroppen simpelthen begynder at reagere negativt på manglen på berøring og hungrer efter fysisk kontakt med andre.

Men hvad er hudsult egentlig?

Hudsult er kort fortalt, når man mangler fysisk hud til hud kontakt.

Huden hungrer simpelthen, når den er i underskud af fysisk berøring og nærhed med andre mennesker. Hudsult eller omsorgsfuld berøring er dog ikke ensbetydende med sex.

Det kan også være kram, kys eller andre former for fysisk nærhed eller berøring som fx en dejlig massage.

Hvorfor er fysisk berøring vigtig?

Nærhed og jævnlig fysisk berøring er afgørende for, at vi trives og har det godt – både fysisk og psykisk.

At blive krammet og nusset forskellige steder på kroppen føles ikke blot rart her og nu.

Den tætte fysiske kontakt er faktisk også med til at kickstarte en række kemiske processer i kroppen og hjernen, som har stor betydning – ikke kun for dit velvære, men også for din generelle sundhed.

Selvom hudsult ikke er en sygdom, så peger undersøgelser på, at hudsult kan føre til et dårligere helbred over tid.

Hvad sker der i kroppen ved berøring?

Følesansen fungerer ved, at vi har en masse receptorer under huden rundt omkring på hele kroppen.

Ved berøring sender nervefibrene i huden besked til hjernen, der kickstarter udskillelsen af en lang række vigtige stoffer, herunder dopamin, serotonin, melatonin og oxytocin.

Alle er hormoner, som har en gavnlig virkning på både kroppen og sindet, og som i første omgang giver en afslappet følelse af velvære.

Men stofferne har også en dybere effekt og er blandt andet med til at reducere stresshormonerne kortisol og adrenalin i kroppen. Tilsammen gør disse hormoner dig veltilpas og glad og mindsker risikoen for bl.a. stress, angst og depression.

Hvordan påvirker fysisk berøring din sundhed?

Berøring har ikke kun en vigtig betydning for vores fysiske og psykiske trivsel. Den har også betydning for vores helbred og sundhed.

Faktisk er der undersøgelser, der viser, at mennesker, der lider af hudsult, risikerer at visne og dø.

De hormoner, der udskilles i forbindelse med fysisk berøring, har på forskellig vis en gavnlig virkning på krop og sind. Dopamin, der er kroppens naturlige smertedæmper, giver følelsen af tilfredshed, velvære og lykke.

Serotonin og melatonin fremmer begge den gode nattesøvn, og dette virker positivt på den tid, det tager at falde i søvn.

Tæt fysisk kontakt sætter også gang i produktionen af kærlighedshormonet oxytocin, der bl.a. medvirker til at sænke blodets indhold af stresshormonet kortisol og aktivere den del af nervesystemet, som har med ro og hvile at gøre.

Samtidigt får det pulsen og blodtrykket til at falde og styrker immunsystemet.

Hvem rammes af hudsult?

Alle kan rammes af hudsult, men især enlige eller mennesker, der ikke har daglig fysisk kontakt med andre, har større risiko for at blive ramt af hudsult.

Mange ældre lider af hudsult, da de ofte er i underskud af fysisk kontakt på grund af mangel på nære relationer.

Faktisk viser undersøgelser, at ældre på plejehjem liver op, når personalet aer deres kind og masserer deres nakke, og at fysisk berøring gør, at de ældre bliver gladere, venligere og slapper mere af.

Men også mennesker med demens eller nedsatte kognitive funktioner kan især være følsomme overfor manglende berøring.

Sådan undgår du hudsult

Der er intet, der kan erstatte et godt kram eller anden fysisk kontakt, men der findes en lang række ting, der kan hjælpe til at modvirke hudsult, hvis du mangler fysisk kontakt i din hverdag.

Alle former for lette tryk, strøg og varme mod huden kan være med til at aktivere anti-stresssystemet og frigivelsen af oxytocin og andre feel good hormoner.

Fx kan et varmt bad, en gang massage eller andre former for kropsbehandling skabe velvære og dække behovet for fysisk kontakt.

Og skulle du være så heldig at have et kæledyr, så kan du også bruge ekstra tid med det, så du mærker den fysiske berøring. Faktisk har flere studier vist, at hundeejere er bedre beskyttet mod hudsult.

Anbefalet til dig