Hvor længe skal mor og far betale regningen?

Hvor længe skal mor og far betale regningen?

I USA sagsøgte en 18 årig kvinde for nylig sine forældre, fordi de afviste at forsørge hende og betale hendes uddannelse, efter hun var flyttet hjemmefra. Sådan en sag ser vi næppe i Danmark. Men hvor længe skal forældre forsørge deres børn?

Forældre har forsørgelsespligt overfor deres børn, til de fylder 18 år. Herfra er de voksne og må principielt klare sig selv. Reelt bor unge dog hjemme til de i snit er om-kring 21 år. Kun 35 procent af de hjemmeboende i alderen 18-29 år, betaler et beløb for at bo hjemme. Resten får kost og logi uden beregning.

Det viser en undersøgelse, som Nordea gennemførte i sensommeren. Undersøgelsen viser også, at de hjemmeboende unge, som betaler, i snit lægger 1.455 kroner om må-neden. Og det dækker slet ikke udgifterne til at fylde de unges maver, og til lys, varme og renlighed.

Forsørgelsen eller den økonomiske omsorg fra forældrene rækker videre endnu. 28 pct. af unge mellem 18-29 år får økonomiske håndsrækninger hjemmefra flere år efter, at de er flyttet. Det hænger nok sammen med, at 65 pct. af unge under uddannelse ikke mener, de kan leve af deres SU.

Vidste du i øvrigt, at når det handler om skilsmissebørn er der en vis forsørgelsesmu-lighed frem til de fylder 24 år, som ikke-skilsmissebørn ikke har. Den forælder, den unge bor hos eller senest boede sammen med, kan søge om uddannelsesbidrag til den 18–årige hos Statsforvaltningen på den unges vegne. Og hvis ”barnet” er under ud-dannelse, kan forvaltningen under visse snævre betingelser bestemme, at den ene for-ælder skal betale uddannelsesbidrag, indtil det fylder 24 år.

LÆS OGSÅ: Så meget får vores børn i lommepenge

Fakta

Ann Lehmann Erichsen, cand. jur., er forbrugerøkonom og ansat i Nordea. Hun vil jævnligt levere klummer om penge og privatøkonomi til ALTfordamerne.dk.

Hendes fokusområde er privatøkonomi. Via undersøgelser og analyser formidler hun den nyeste viden om danskernes privatøkonomi og forbrug.