Sponsoreret indhold

Katja skiftede karrierespor: Fra Christiansborgs korridorer til Vestre Fængsel

Katja skiftede karrierespor: Fra Christiansborgs korridorer til Vestre Fængsel

For under et år siden havde 38-årige Katja sin daglige gang som sekretær i Folketingets Retsudvalg, hvor hun håndterede lovforslag, ministerspørgsmål og samråd med sikker hånd. Nu har hun sin hverdag blandt varetægtsfængslede i Danmarks største arresthus.

Sponsoreret af Kriminalforsorgen

“Min karriere har taget en anderledes og på mange måder uventet drejning. Jeg håber, at min historie kan inspirere andre til at møde livet og karrierevejen med et åbent sind. Karriereplaner kan revideres, og det betaler sig at lytte til mavefornemmelsen. Jeg har opdaget, at mit kald ligger i at arbejde med mennesker som fængselsbetjent.” 

Sådan indleder Katja fortællingen om sin rejse til at blive fængselsbetjent i Vestre Fængsel i København. Med en veletableret karriere som sekretær i Folketingets Retsudvalg lå det ellers ikke i kortene, at Katja skulle skifte Christiansborg ud med Danmarks største arresthus. Men på et møde med Retsudvalget blev Katja præsenteret for fængselsbetjentenes vigtige arbejde:

”Som fængselsbetjent er det din opgave at håndhæve den dom, som en indsat er blevet idømt. Men du spiller også en afgørende rolle, når det kommer til at få den indsatte ud af kriminalitet og pejle ham eller hende i en bedre retning. Det fangede min interesse og plantede de første frø i mig om at skifte karriere,” siger Katja.

kriminalforsorgen_vester_2976_NYjpg.jpg

Efter et par måneders tilløb søgte hun ind på fængselsbetjentuddannelsen i Nordsjælland og blev optaget. Her startede Katja i oktober sidste år, hvor hun de første tre måneder gik i skole:

”Det var et stort spring at starte på uddannelsen. I årevis havde jeg jo arbejdet på den samme arbejdsplads, hvor jeg var inde i mit stof, og kollegerne kunne komme til mig, hvis de havde spørgsmål. Nu var det mig med alle spørgsmålene. Men det har været meget spændende at skifte spor, og jeg oplevede jo med det samme, at mange andre på holdet havde lavet et tilsvarende anderledes karriereskift,” fortæller Katja.

Mødet med en lukket verden

Da Katja i sin første praktikperiode trådte ind på hospitalsafdelingen i Vestre Fængsel, blev hun mødt af en virkelighed, hun kun havde kunne gøre sig forestillinger om:

”Det var selvfølgelig overvældende at skifte Christiansborg ud med Vestre Fængsel. Jeg havde aldrig før været i et fængsel, og jeg kender ikke nogen med en kriminel baggrund. Arbejdet i et fængsel foregår i en lukket verden, som du skal ind og opleve for at forstå den,” forklarer Katja og fortsætter:

“Der er en stor alsidighed i arbejdet som fængselsbetjent, og selvom jeg godt kan høre, at det lyder en smule klicheagtigt, så er det virkelig sjældent, at to dage er ens. Jeg lærte hurtigt, at arbejdet som fængselsbetjent er en balancegang mellem at være en myndighed og et menneske, der skal se mennesket bag forbrydelsen. Det er enormt spændende og alsidigt; hver dag lærer jeg noget nyt om mig selv og de mennesker, jeg arbejder iblandt.”

Om Katja

  • 38 år
  • Bor i Storkøbenhavn
  • Uddannet kontorassistent med speciale i administration
  • Arbejdede i 11 år på Christiansborg i forskellige sekretærstillinger – senest som udvalgsassistent for Retsudvalget og Epidemiudvalget
  • I 2023 blev hun optaget på fængselsbetjentuddannelsen i Nordsjælland og er nu i praktik på hospitalsafdelingen i Vestre Fængsel.
FB_Top_kriminalforsorgen_vester_121.jpg

Fordommene er langt fra virkeligheden

Katjas nye arbejdsplads ligger skjult bag høje murstensvægge og pigtrådshegn, og derfor er hverken Katja eller hendes kolleger synlige i det offentlige rum. Fordomme og negative forestillinger, som ofte udspringer af fiktionsserier og medier, præger derfor manges forestilling om, at fængselsbetjentens hverdag er barsk og konfliktfyldt.

For Katja er virkeligheden dog en helt anden, og hun ærgrer sig over, at omdømmet ligger så langt fra virkeligheden. For langt de fleste dage forløber stille og rolige og med et godt samarbejde med de indsatte, og her godt fem måneder inde i sit praktikforløb er Katja kun blevet bekræftet i, at hun er med til at gøre en reel forskel.

T2_kriminalforsorgen_vester_2188.jpg

Det kan være alt fra, at én indsat begynder på en uddannelse, til en anden starter i behandling for sit misbrug eller en, der genoptager kontakten til sin familie. Det er de øjeblikke, der giver genlyd langt ud over fængslets mure og forstærker Katjas tro på det arbejde, hun udfører. 

I skæringspunktet mellem samfundets behov for sikkerhed og ønsket om at gøre en forskel har Katja fundet et meningsfuldt kald. Det, der startede som et anderledes og uventet karriereskift, er blevet til en genopdagelse af Katjas evner og visioner og har givet hende et mere fordomsfrit og nuanceret menneskesyn.

"Jeg havde aldrig forestillet mig, at jeg skulle arbejde i et fængsel. Men livet er fyldt med nye, spændende udfordringer, hvis man tør tage springet og hoppe ud i det – og det er jeg glad for, at jeg gjorde.” 

Vejen til at blive fængselsbetjent

  • Uddannelsen til fængselsbetjent strækker sig over tre år, hvor du får løn og er sikret job efter endt uddannelse
  • Med relevant erfaring og/eller uddannelse kan du opnå merit og dermed gennemføre uddannelsen hurtigere
  • Skolerne er placeret i Birkerød og Møgelkær, og nye pop-up skoler dukker løbende op for at komme tættere på dig.

Læs mere om uddannelsen og jobbet som fængselsbetjent her.

Kriminalforsorgen_LOGO_640.png