Kvinder koster samfundet dyrt
SPONSORERET indhold

Kvinder koster samfundet dyrt

-1,6 mio. kr. Det er hvad du koster det offentlige i løbet af dit liv. Din bror, kæreste eller mand bidrager til gengæld med 0,6 mio. kr. til velfærdsstaten i løbet af sit liv.Forskellen på kønnenes bidrag er derfor på hele2,2 mio. kr.

Af: Tine Brødegaard
31. jan. 2013 | Livsstil | ALT for damerne

Det viser en ny analyse, ifølge tænketanken Mandag Morgen.

Analysen er foretaget af professor Nina Smith fra Institut for Økonomi på Aarhus Universitet, som har taget udgangspunkt i beregninger fra De Økonomiske Råds sekretariat.

Nina Smith er overrasket og bekymret over den store forskel.

- Selv om danske kvinder har været flere årtier på arbejdsmarkedet, er de stadig i en økonomisk situation, hvor de er afhængige af forsørgelse. Forskellen er bare, at det ikke længere er ægtemanden og familien, der er forsørgeren, men velfærdsstaten. Der er behov for at nytænke familievenlige velfærdsordninger som barselsordninger, hvis forskellen mellem mænd og kvinder skal mindskes, og kvinder i større grad skal bidrage til at sikre finanspolitisk holdbarhed. Som velfærdsstaten er indrettet nu, spilder Danmark både talent og uddannelsesinvesteringer, siger Nina Smith til Mandag Morgen.

LÆS OGSÅ: Ny megatrend giver kvinder magten

Barsel og børns sygedage spiller ind
En af de største årsager til den markante forskel på mænds og kvinders økonomiske bidrag til staten er, at kvinder generelt får lavere løn end mænd, samt at mænd desuden er mere i beskæftigelse end kvinder og arbejder cirka seks timer mere om ugen end kvinder i snit.

Derudover tager kvinder tager kvinde langt den største del af barslen og bliver oftere hjemme og passer børnene, når de er syge.

Flere mænd bliver desuden topledere eller bestyrelsesmedlemmer, og mænd bliver også længere tid på arbejdsmarkedet end kvinder, som til gengæld levere længere, hvilket også er dyrere for samfundet, skriver Mandag Morgen.