Verdens største konference om kvinders rettigheder gæster København 16.-19. maj. Målet med konferencen er at skabe opmærksomhed omkring Verdensmål nr. 5: At opnå lighed mellem kønnene.
I den anledning har vi talt med fem kvinder og mænd, som giver deres bud på, hvilke udfordringer vi i Danmark står overfor på ligestillingsområdet, og hvilken rolle vi bør spille i kampen for kvinders rettigheder internationalt. Vi bringer et interview om dagen løbende over konferencedagene.
I samme serie: Lisa Holmfjord , Dansk Kvindesamfund, og Tania Dethlefsen, Sex og Samfund, Rasmus Horn Langhoff, ligestillingsordfører for Socialdemokraterne og Ellen Trane Nørby, minister for børn, unge og ligestilling.
Jonas Christoffersen, direktør i Institut for Menneskerettigheder
Hvad er den største udfordring, vi har på ligestillingsområdet i Danmark i dag?
– Jeg tror i virkeligheden, at den største udfordring er, at området er ekstremt polariseret. På den ene side er der nogen, der mener, at vi har ligestilling, og at danske kvinder både reelt og formelt har de samme muligheder som mænd. Og på den anden side har man på den anden side har man dem, som ser ligestillingsproblemer af strukturel karakter overalt. De grupper har meget svært ved at forstå hinanden, og det gør, at debatter om enkeltspørgsmål bliver meget polariserede.
Nogen vil jo sige, at det forhold at mænd har kortere levetid og ringere sundhed og at drenge lærer mindre i folkeskolen end piger, bare er "sådan det er". De vil også mene, at mænd bare hellere vil arbejde og forfølge karrieremål, og derfor er det mænd, der får lederstilling. Drenge er sådan, og piger er sådan. Andre vil sige, at det er sådan det er blevet – og at vi kan ændre på de rammer. Så det er nogle helt grundlæggende forskellige syn på, hvordan det hænger sammen.
Hvordan kan vi løse det?
– Det tror jeg heller ikke, at vi kan bare sådan. Det kræver noget så gammeldags som løbende dialog og debat, hvor man får sat fingeren på nogle centrale problemer. Og at vi kan blive enige om, at her er noget, vi har et ønske om at gøre anderledes.
Hvilken rolle bør Danmark spille i kampen for kvinders rettigheder internationalt?
– Jeg mener, at Danmark spiller og fortsat skal spille en stærk og aktiv rolle i kampen for kvinders rettigheder internationalt. Og internationalt giver det nok lidt mere mening at tale specifikt om "kvinders rettigheder", hvor vi i Danmark, mener jeg, skal huske både kvinder og mænd. Man ved at kvinderettigheder har afgørende betydning for udviklingen i et samfund, så det at give kvinderne en stemme i udviklingslandende er enormt vigtigt. Og det tror jeg, at Danmark skal være med at skubbe til fortsat.
En konference som Women Deliver er jo et rigtig godt initiativ. Det handler egentlig bare om at blive ved med at tale om og for kvinders rettigheder i alle mulige sammenhænge. Og så handler det også om at bruge udviklingsbistanden. Det handler både om den enkelte kvindes rettigheder, men også om at samfund udvikler sig bedre, når kvinderne er en del af samfundsudviklingen.
LÆS OGSÅ: Verdens største ligestillingskonference kommer til København: Her er 11 events, alle kan deltage i
LÆS OGSÅ: Kronprinsesse Mary: "Vi skal lade være med at fordømme karrierekvinder"
LÆS OGSÅ: Filminstruktør: Danske kvinder kæmper ikke nogen fælles kamp for ligestilling længere
Women Deliver
- Women Deliver er verdens største konference for kvinders sundhed, rettigheder og trivsel. Målet med konferencen er at skabe opmærksomhed omkring Verdensmål nr. 5: At opnå lighed mellem kønnene.
- I år er det fjerde gang konferencen bliver afholdt. Datoerne for konferencen er 16.-19. maj.
- København er vært for årets konference, som har Kronprinsesse Mary som protektor.
- Læs mere her og følg med på #ideliver