Løb

Løb: Jo langsommere, jo bedre – what?!

I sidste uge skrev vi om interval-løbetrenden 10-20-30, men at løbe langt og langsomthar også mange fordele.

Hvis bare man venter længe nok, kommer ens gamle tøj på mode igen, så det er dumt at smide det til storskrald. Det bliver hot om lidt. Det samme gør sig åbenbart også gældende indenfor løbetrends, og lige nu er jeg én af de heldige, der er på mode, fordi jeg hader intervaller og elsker at løbe langt og langsomt. Så hvis du i virkeligheden ligesom jeg også bedre kan lide at cruise stille og roligt i stedet for at løbe med tungen ud af halsen, så er det tid til at få dit livs bedste halvmaratonløb.

Langt og langsomt er også godt

Ifølge cheftræner Claus Hechmann er ’langt og langsomt’ den helt rigtige og mest holdbare løbestrategi til f.eks. halvmaratondistancen. Dels undgår man at udmatte kroppen, som man gør ved at løbe all out og mange korte ture i højt tempo, dels slipper man for skader. Han har trænet nogle af landets bedste langdistanceløbere på den måde og resultatet er overraskende: De løber susende hurtigt på selve konkurrencedagen, fordi de langsomme løbeture bygger formen langt bedre op end korte ture.

Hvorfor? Forklaringen er ikke videre logisk – men den er fysiologisk.  Når du løber, bruger kroppen to slags benzin – sukker og fedt.  Til langdistance er den rigtige benzin fedt, mener Hechmann og mange andre eksperter med ham. Normalt består kroppens benzin under løb også af en del sukkerforbrænding, men den er ikke så ’økonomisk’ som fedtforbrænding (der er tre gange så meget energi i fedt som i sukker). Undersøgelser har vist, at hurtige løbere kan have en rigtig dårlig fedtomsætning, selv om de er superhurtige.

Sæt tempoet ned per kilometer

Måden at forbedre deres løbetider er faktisk at gøre dem bedre til at omsætte fedt, og metoden er sætte deres løbetempo gevaldigt ned. Op til et par minutter pr. kilometer. Hvis du i dag løber 10 km/t, kan f.eks. være gavnligt at sætte tempoet ned, så du f.eks. løber 8,5 km/t. Hvis du løber 13 km/t, skal du ned omkring 11 km/t i måske en måned eller to, indtil du har opbygget den virkeligt gode grundform, hvor du fedtforbrænder som en ’ren’ motor. Derefter er det godt at supplere de lange, langsomme ture med intervaller og bakketræning, som booster iltoptagelsen, dvs. din kondition. Først skal du bygge løbemotoren, og bagefter skal den toptunes. Det er ikke sundt for kroppen at træne for meget anaerobt.

P.S. Ifølge Hechmann kan man dog også godt løbe for langsomt, så hvis du mistænker, at du er en af dem, kan det være nyttigt at få målt din løbeøkonomi. Det koster 1300 kr. Så får du et testresultat og en guide til træning i tre måneder, hvorefter du skal re-testes (og den test er billigere end den første). Læs mere om test af din energiomsætning/løbeøkonomi på hechmannsport.dk.