#Metoo
SPONSORERET indhold

#Metoo har navngivet mændene – men hvad er der blevet af dem?

Stjerneskuespilleren Kevin Spacey er blevet smidt af House of Cards-holdet, efter flere mænd har anklaget ham for sexchikane. Men hvordan er det gået med alle de andre #Metoo-mænd? ALT.dk samler op på tidens mest omtalte hashtag.

Af: Amalie Louise Larsen Foto: Getty Images
28. nov. 2017 | Livsstil | ALT.dk

Sjældent har et hashtag været på alles læber som med #metoo.

Og det har mildest talt fået skeletterne til at vælte ud af skabet. Særligt i Hollywood, hvor flere kendte mænd er blevet anklaget for alt fra sexchikane til decideret voldtægt.

Men hvad har det fået af konsekvenser for de mænd, der angiveligt har misbrugt deres magt?

ALT.dk samler op på tidens mest omtalte hashtag - og dens følger.

Listen omfatter langt fra alle de mænd, der er blevet beskyldt for sexchikane og sexmisbrug under #Metoo, men er en udvalgt skare.

En skare, der på blot en måned er blevet udpeget af kendisser, journalister og helt almindelige kvinder verden over, der er gået sammen i forsøget på at stoppe alvorlig sexchikane, efter skuespillerinden Alyssa Milano i et Twitter-opslag opfordrede kvinder til at stå frem. 

Og en skare, der har været iblandt de ifølge CBS News 1,7 millioner #metoo-hashtags på Twitter i oktober – et tal, der i skrivende stund fortsætter med at vokse.

Scroll dig gennem listen - måske bliver du overrasket.

Kevin Spacey

Foto: Getty Images

Anklager:

Skuespilleren Anthony Rapp beskyldete i slutningen af oktober House of Cards-stjernen Kevin Spacey for at have gjort seksuelle tilnærmelser mod ham, da Rapp var blot 14 år gammel. Denne beskyldning førte en række andre anklager med sig om alt fra seksuel chikane til deciderede voldtægtsforsøg.

Flere af de mænd, der er stået frem med anklager mod skuespilleren, hævder desuden at have været mindreårige, da tilnærmelserne fandt sted.

Derudover fortæller otte ansatte på House of Cards til CNN, at sexchikane fra Spacey var hverdag under optagelserne til hit-serien

Svar: 

I et opslag på Twitter undskyldte Kevin Spacey over for Anthony Rapp, for hvad han kalder en “utrolig upassende og beruset opførsel”, inden han offentligt sprang ud som homoseksuel.

”Som dem tættest på mig ved, så har jeg i mit liv både haft forhold med mænd og kvinder. Jeg har haft romantiske møder med mænd igennem mit liv, og jeg vælger nu at leve som en homoseksuel mand”, skriver han blandt andet i opslaget, der skabte ekstrem forargelse på sociale medier.

Mange kritiserede Spacey for at kalde et seksuelt overgreb på en mindreårig for ”beruset adfærd”, mens andre kritiserer, at han bruger sin springen ud som en bevidst afledningsmanøvre.

Konsekvenser:

Alt tyder på, at Kevin Spaceys filmkarriere tager et alvorligt dyk efter anklagerne. Netflix har blandt andet meldt ud, at de ikke ønsker at være involveret i nogen form for produktion, der inkluderer Kevin Spacey. Samtidig har producenten bag hit-serien House of Cards, Media Rights Capital, offentliggjort, at de har skubbet produktionen af den sjette og sidste sæson med yderligere to uger, mens de finder ud af, hvordan serien skal leve videre uden dens hovedperson.

Netflix oplyser også, at selskabet ikke vil gå videre med filmen Gore, hvor Kevin Spacey har hovedrollen.

Derudover har den amerikanske hit-serie ”This Is Us” valgt at fjerne en kort reference til skuespilleren. Det oplyser 20th Century Fox, der producerer serien.

Louis C.K.

Foto: Getty Images

Anklager:

Fem forskellige kvinder beskyldte i starten af november i en artikel i New York Times den populære komiker Louis C.K. for gentagende seksuelt misbrug.

Beskyldningerne lyder blandt andet på, at komikeren har vist sin penis under professionelle møder, ligesom flere af kvinderne angiveligt har oplevet, at han har onaneret enten foran dem eller i en telefonsamtale.

Svar:

Efter først at have nægtet at svare, bekræftede Louis C.K. senere de fem kvinders historier i en pressemeddelelse.

”Dengang fortalte jeg mig selv, at det, jeg gjorde, var ok, fordi jeg aldrig viste en kvinde min pik uden at spørge om lov først - hvilket er sandt. Men hvad jeg lærte senere i livet – og alt for sent – er, at når du har magt over en anden person, så er det ikke et spørgsmål, når du beder dem se din pik. Det sætter dem i et dilemma”, skrev han blandt andet i meddelelsen.

Konsekvenser:

I forbindelse med New York Times-artiklen blev Louis C.K.’s nye spillefilm “I Love You, Daddy” brat aflyst af distributionsselskabet, The Orchard.

Derudover har HBO annonceret, at kanalen vil fjerne alt Louis C.K.-indhold fra deres on demand-tjenester, omend der i skrivende stund fortsat ligger flere C.K.-serier på HBO Nordic. Netflix har desuden meldt ud, at de dropper deres kommende Louis C.K.-standup special.

Samtidig har komikerens produktionsselskab, FX, annonceret, at de ikke længere arbejder med C.K. “Han vil ikke længere fungere som producent på eller modtage kompensation fra nogle af de fire serier, vi har produceret med ham – Better Things, Baskets, One Mississippi og The Cops”, lød det blandt andet fra produktionsselskabet.

Dagen efter de fem kvinder stod frem i The New York Times, annoncerede C.K.'s pressechef, Lewis Kay, ligeledes i et tweet, at han ikke længere repræsenterer komikeren.

Ed Westwick

Foto: Getty Images

Anklager:

Gossip Girl-stjernen Ed Westwick er af to tidligere kollegaer blevet beskyldt for voldtægt. I begge sager skulle kvinderne være faldet i søvn i et gæsteværelse til en fest, hvorefter de hævder at være blevet voldtaget af skuespilleren.

En tredje kvinde beskylder desuden skuespilleren for seksuelle overgreb.

Svar:

I et Twitter-opslag benægter Ed Westwick kategorisk alle anklager.

Her skriver han blandt andet, at ”det er nedslående og trist for mig, at to ubekræftede og tilsyneladende usande opslag på sociale medier hævder, at jeg har haft noget at gøre med en så forfærdelig adfærd. Det har jeg absolut ikke, og jeg samarbejder med myndighederne, så de kan rydde mit navn hurtigst muligt.”

Konsekvenser:

LAPD (politiet i LA, red.) er angiveligt i gang med at efterforske sagerne om voldtægt. Imens er BBC-dramaet “Agatha Christie's Ordeal by Innocence”, der har skuespilleren i en bærende rolle, blevet fjernet fra jule-sendefladen – i første omgang indtil sagen er løst. 

Ed Westwick har desuden taget en pause fra indspilningerne af BBC-serien ”White Gold”. 

Peter 'Ålen' Aalbæk Jensen

Foto: DR2 / Screendump

Anklager:

Det er ikke kun i det (knap så) glamourøse Hollywood, at #Metoo-kampagnen har skabt røre. Herhjemme er filmproducenten Peter Aalbæk Jensen også blevet beskyldt for en lang række upassende møder med det modsatte køn.

Blandt andet siger en tidligere Zentropa-medarbejder om Ålen til Politiken, at ”mange har taget imod smæk for ikke at blive fyret. Nogle skrev også til mig dengang og sagde: ’Bare få det overstået’. Han giver smæk i numsen som straf.”

Derudover skulle Peter Aalbæk ifølge Information havde uddelegeret ”afstrafning” af unge fyre til en homoseksuel, fastansat mand, hvis medarbejderne ikke gjorde deres opgaver som efterspurgt. Noget, Peter Aalbæk bekræfter over for mediet.

Svar:

Filmproducenten har ikke været sen til at få gravet sig dybere ned i fedtefadet.

Blandt andet har han sagt til TV 2, at det er ”en udfordring for dem, der sidder på magten at have den seksuelle dragning, som magt jo er”. Derudover har han i forbindelse med en anklage fra en tidligere medarbejder sagt, at hun burde søge hjælp:

”Jeg aner ikke, hvem hun er før for to døgn siden. Åbenbart har jeg for 15-20 år siden givet hende et klask i røven og tørret noget øl af hendes bryster. Hvis det er et problem for Nanna Frank Rasmussen i dag, så tror jeg, at hun skal snakke med en om det”, lød det ifølge TV 2 fra Ålen.

Konsekvenser:

Siden anklagerne er Peter Aalbæk Jensen blevet kraftigt degraderet hos Zentropa. Således må han ikke længere udtale sig om filmselskabet, ligesom han ikke må have med Zentropas elever at gøre. Sådan lyder det angiveligt i et internt brev til medarbejderne, som Politiken er kommet i besiddelse af.

Harvey Weinstein

Foto: Getty Images

Anklager:

Mere end 60 kvinder er stået frem i den første – og hidtil største – sag under hashtagget Metoo. Sagen omhandler filmproduceren Harvey Weinstein, der anklages for kategorisk at have chikaneret, misbrugt og voldtaget flere kvinder siden 80’erne.

En række kvinder beskriver blandt andet, hvordan filmproducenten optrådte nøgen foran dem, bad dem om at overvære ham bade eller gentagende bad om massage.

I en langt mere alvorlig boldgade har skuespillerinden Paz de la Huerta anklaget Weinstein for to særskilte voldtægter. I det ene tilfælde beskriver hun, hvordan filmproducenten forgreb sig på hende, efter at han havde krævet at komme med op i hendes lejlighed til drinks.

”Han begyndte at kysse mig med det samme, vi kom indenfor, og jeg skubbede ham væk. Derefter skubbede han mig ned på sengen og hev hans bukser ned og løftede min nederdel. Jeg var bange… Jeg havde ikke givet mit samtykke… Det gik meget hurtigt… Han stak sig selv ind i mig…”, har hun sagt til Vanity Fair.

Blandt de mange kvinder, der står frem, er flere skuespillerinder, som også fortæller, at de er blevet betalt for ikke at sige noget om overgrebene.

Svar:

I lang tid benægter Harvey Weinstein alle anklager, inden han den 5. oktober udsender en meddelelse til The New York Times, hvori han undskylder og fortæller, at han søger hjælp.

Meddelelsen har dog modtaget kraftig kritik – blandt andet fordi han sammenligner sin opførsel og undskyldning med Jay Z’s undskyldning til Beyoncé efter at have været utro.

Konsekvenser:

Listen over konsekvenser er (heldigvis) lang, når det kommer til sagen om Weinstein. Filmproduceren fyres hurtigt afThe Weinstein Company, som han er medstifter af, og i samme omgang siger hans advokat, Lisa Bloom, op. Kort efter forlader også hans kone, Georgina Chapman, mediemogulen, ligesom en tredjedel af The Weinstein Companys bestyrelse – der kun består af mænd – forlader deres arbejde. Det politiske parti The Democrats vælger også at betale de penge tilbage, som de har fået af Harvey Weinstein til udvalgte kvindegrupper. 

Harvey Weinstein fratages også en masse priser, medlemskaber og poster, som han længe har besiddet. Herunder hans medlemskab i Bafta (The British Academy of Film and Television Arts, red.) og akademiet bag Oscar-uddelingen.

Fire forskellige politi-afdelinger er desuden i gang med at efterforske sagerne yderligere. Det drejer sig om New York politi, London politi, Los Angeles politi og Beverly Hills politi. 

James Franco

Foto: Getty Images

Anklager:

Den amerikanske skuespiller James Franco er af flere kvinder blevet beskyldt for upassende, seksuel adfærd. Herunder skulle skuespilleren have krævet, at nogle af kvinderne tog deres bluser af, mens han også er blevet beskyldt for at have fjernet de såkaldte modesty-pads, der dækker skuespilleres underliv, mens han under sexscener skulle foregive at give oralsex.

Det fortæller fem kvinder, der i starten af januar stod frem med deres historie i Los Angeles Times. Fire var elever på hans skuespillerskole, Studio 4, mens den sidste siger, at Franco var hendes mentor.

Efter at skuespilleren bar en ”Time’s Up”-stift til dette års Golden Globes-uddeling, begyndte beskyldningerne dog at blusse op igen. Her stod flere nemlig frem med anklager, herunder skuespiller-kollegaen, Violet Paley.

Senest har skuespiller Scarlett Johansson også holdt en tale til dette års "Women's March", hvori hun beskylder Franco for at misbruge sin magt til at begå seksuelle tilnærmelser.

- Hvordan kan en person offentligt støtte en organisation, der yder hjælp til ofre for seksuelle overgreb, og samtidig jagte personer, som ingen magt har, spurgte hun retorisk i sin tale til dette års Womans March og tilføjede så:

- Jeg vil have min stift tilbage, i øvrigt.

En talsmand for Johansson bekræftede efterfølgende, at skuespilleren refererede til James Franco.

Svar:

James Francos advokat, Michael Plonsker, har kategorisk afvist alle anklager og desuden henvist til en kommentar fra Franco under et interview i “The Late Show With Stephen Colbert”.

Her afviste skuespilleren selv, at der skulle være hold i beskyldningerne.

- Jeg sætter en ære i at tage ansvar for de ting, jeg har gjort. Det bliver jeg nødt til for at kunne vedligeholde mit velvære. De ting, jeg har hørt skulle være beskrevet på Twitter, er ikke korrekte. Men jeg støtter fuldt ud dem, der står frem, og som bruger deres stemmer, fordi de ikke har haft en stemme i så lang tid. Jeg vil på ingen måde lukke munden på dem, sagde han og tilføjede så:

- Hvis jeg har gjort noget galt, så fikser jeg det. Det bliver jeg nødt til.

Ved dette års SAG Awards erklærede Francos svigerinde, skuespiller Alison Brie, desuden sin støtte til den 39-årige skuespiller. Det skriver CBS News.

- Frem for alt synes jeg, at det er vigtigt, at enhver, der bliver et offer, har ret til at tale sin sag og stå frem. Men ikke alt, der er kommet frem (i sagen, red.) er helt nøjagtigt, lød det fra Brie. 

Konsekvenser:

Anklagerne mod den succesfulde skuespiller har i skrivende stund ikke fået alvorlige konsekvenser, ligesom det heller ikke er blevet bekræftet, hvorvidt der er hold i anklagerne. 

Dog har The New York Times aflyst en TimesTalk med Franco, der skulle omhandle hans nye film, "The Disaster Artist".

- Eventet var tænk til at skulle være en diskussion om, hvordan filmen er blevet til. Men med udgangspunkt i kontroverserne omkring de seneste anklager, er vi ikke længere komfortable med at fortsætte ad det spor, har en talsmand for Times sagt til The Hollywood Reporter.  

Anbefalet til dig