Niels Olsen og Joy-Maria Frederiksen
SPONSORERET indhold

Niels Olsen og Joy-Maria Frederiksen om deres bryllup: "Det var virkelig vores fest"

Skuespillerparret Joy-Maria Frederiksen og Niels Olsen blev gift to dage efter, Danmark havde vundet EM i fodbold, og det var lige før, Niels ikke nåede at hente brudebuketten på grund af menneskemylderet på Rådhuspladsen, da landsholdet skulle hyldes. Minderne er mange, og her fortæller Joy-Maria Frederiksen om alt fra sin kjole til Niels’ frisure og en krængende teaterbåd.

Af:: Juliane Nyborg Foto: Private
09. nov. 2021 | Livsstil | ALT for damerne

For skuespillerparret Joy-Maria Frederiksen og Niels Olsen var det vigtigt at planlægge brylluppet selv for at ramme den rette ånd. Det skulle være personligt og hyggeligt. De blev viet i Kastelskirken den 28. juni 1992 og havde besluttet ikke at have en professionel fotograf med, fortæller Joy-Maria Frederiksen.

"Vi havde en aftale med nogle venner, der var med, om at de kunne fotografere lidt løbende. Vi røg begge to på det tidspunkt og var løbet tør for smøger. Så i stedet for at lave en fotosession efter vielsen ved Kastelskirken kørte vi til en kiosk på Langelinie. Jeg stod der i min brudekjole og røg en cigaret, og pludselig kom en, som jeg kendte fra år tilbage, og han begyndte bare at tale til mig, som om han slet ikke ænsede alt det udstyr, jeg var iført. Vi købte enormt mange smøger, for vi skulle have til hele natten," husker jeg.

LÆS OGSÅ: Asger Aamund friede efter to måneder: Gæsterne troede ikke på, at det ville holde

Efter det nygifte par havde hentet cigaretter, kørte de videre til Café Liva, der er et flydende teaterskib i Nyhavn, som man også kan leje til private arrangementer. Der var omkring 60 gæster med til parrets kærlighedsfest.

"Da vi kom derhen, krængede båden helt vildt. Min mor stod for bryllupskagen, og jeg kan huske, at det var sådan en i flere etager. Da vi kom, stod to tjenere og forsøgte at holde sammen på kagen, fordi skibet hældte så meget til den ene side," fortæller Joy-Maria.

"Min far spillede jazzmusik og kom med sit band, og jeg var ikke sådan supervild med det, men nænnede ikke at sige det. Så på den skæve båd stillede min fars jazz-band op og spillede så højt, at alle de andre orkestre på Nyhavn måtte pakke sammen. Det var en skør og sjov dag."

Hvordan var din kjole?

"Min mor arbejdede som kostumier. Hun er meget dygtig til at lave tøj og kostumer, så hun havde vet min kjole. Den var fyldt med perler og sten. Den var virkelig flot. Niels havde smoking på, og i den periode var han i gang med nogle optagelser, hvor han havde en rolle med lidt sjovt hår, derfor så hans frisure sådan ud til brylluppet."

Hvad med buketten?

"Den var inde fra Bering House of Flowers, og Niels havde bestilt den og skulle så hente den. Vi blev gift to dage efter, at Danmark havde vundet EM i fodbold, altså om søndagen. Fodboldlandsholdet kom hjem om lørdagen og skulle hyldes på Rådhuspladsen ved 12-tiden, og Bering lukkede omkring klokken 13. Niels skulle ind og hente buketten og fik lige lyst til at være med til at se fodboldholdet ankomme. Det endte med, at han kom for sent ind til Bering, fordi der var så mange mennesker i Indre By. Heldigvis var der stadig nogle i butikken, så han fik min brudebuket, ellers var det endt med tre mælkebøtter."

Hvad fik I at spise?

"Jeg husker ikke, hvad vi præcis fik at spise faktisk. Vi fik en eller anden fiskeforret. Vi havde en kok, som jeg kendte lidt, og han lavede maden. Jeg kan huske, at vi spiste til klokken et om natten, det var helt vildt. Vi fik så mange retter."

Festen efter middagen blev holdt i et beduintelt i Joy-Marias mors have. Der var pyntet op, og det var en dejlig sommerdag, hvilket betød, at det også var en varm nat.

Hvordan havde du haft det op til dagen?

"Jeg glædede mig virkelig til festen. Vi havde jo planlagt alting selv. Det var virkelig vores fest. Det var ikke sådan, at det var planlagt af nogen, og der var en masse overraskelser. Vi gjorde det i vores ånd og var meget enige om, at det ikke måtte blive for seriøst, for det er der ingen af os, der har det godt i. Det var også derfor, vi holdt festen i et telt i haven og ikke ville have fotograf. Det skulle være hyggeligt."

Hvordan tror du, et bryllup i 90'erne adskiller sig fra et bryllup i dag?

"Vi var til bryllup i sommeren 2020 – i den korte periode, hvor man gerne måtte være sammen, når alle var testet. Vi var cirka samme antal, som vi var til vores bryllup, og jeg registrerede, at det mindede meget om vores bryllup. Men jeg tænker, at det måske er, fordi brudeparret minder om Niels og mig som mennesker."

LÆS OGSÅ: "Hver gang jeg kigger på min ring, tænker jeg tilbage på den nat i New York"

"I 90’erne havde det i mange år ikke været så vigtigt, om man giftede sig. Det var lidt en ny bølge med, at man nu skulle gifte sig igen – og gerne i kirken. Før var det normalt, at folk bare levede sammen, hvis de havde lyst til det, eller blev gift på rådhuset, hvis de nu fik børn," siger Joy-Maria.

"Jeg har et indtryk af, at det er lidt mere højtideligt i dag, hvis man vælger at gifte sig – ud over at det også koster boksen. Jeg tror, at folk er præget af diverse bryllupsprogrammer og har meget høje forventninger til den dag. Særligt kvinderne kan have enorme forventninger, tror jeg. Det er farligt at have skruet forventningerne helt op, for risikoen for at blive skuffet er også meget høj så. Det er ærgerligt, for det er den dejligste dag. Jo mere man kan slappe af omkring, hvad dagen kommer til at indeholde, jo mere kan man nyde det og have det sjovt."

Har du et godt råd til andre, der planlægger bryllup?

"Det er vigtigt at planlægge det selv, ud fra hvordan man selv som par helst vil have det. Man skal ikke tage højde for, hvad ens mor eller veninder mener, eller hvad der er normen. Man skal gøre, som man selv vil, for det er en dag, man kommer til at huske altid."

Anbefalet til dig