Podcast om psykisk vold scroll-down

Ny podcast om vold: ”Jeg var et espeløv til sidst og kunne ikke tænke to sammenhængende tanker”

Hvad er psykisk vold, og hvad kan vi gøre ved den? Det kan du blive meget klogere på i podcasten ”Vi taler højt om vold”, som er lavet i samarbejde med Danner, og som du kan lytte til i Apple Podcasts fra 8. marts 2021.

Af: Redaktionen Foto: Peter Nørby
08. mar. 2021 | Livsstil | ALT.dk

”Jeg tror, at det er enormt svært at forstå for folk, der ikke har været i det; hvordan man bliver helt pillet fra hinanden. Jeg var jo et espeløv til sidst og kunne ikke tænke to sammenhængende tanker.”

Ordene er ”Annes”, og hun beskriver, hvordan det føles langsomt at miste sig selv i et dybt kontrollerende parforhold. Hun ønsker, at vi alle bliver bedre til at tale højt om psykisk vold, så vi som samfund bliver bedre til at se den og forstå den – og ikke mindst aftabuisere den:

”Jeg tror virkelig, det handler om at turde sige det højt. Jeg kunne jo ikke. Jeg var så skamfuld over det. Og det er noget af det, vi skal have fjernet. Fjernet skammen og fjernet tabuet. For jeg tror, at det foregår meget mere, end vi tror, det gør.”

Du kan høre meget mere til ”Anne”, der er anonym, i podcasten ”Vi taler højt om vold”, som er lavet i samarbejde med Danner i forbindelse med Kvindernes Internationale Kampdag.

Om podcasten ”Vi taler højt om vold”:

”Anne” levede i et dybt kontrollerende parforhold, hvor hun langsomt mistede sig selv, fordi hendes eks ville styre alt fra hendes madvaner til hendes omgangskreds. Til sidst blev hun så nedbrudt, at hun ikke længere vidste, hvem hun selv var, og i dag ville hun ønske, at hun havde haft et sprog for det, der foregik bag hjemmets fire vægge, så hun kunne forstå mekanismerne og søge hjælp tidligere. I podcasten Vi taler højt om vold kan du blive klogere på psykisk vold og de alvorlige konsekvenser, den kan have for både individet og samfundet. Målet er, at vi i fællesskab kan komme både volden og skammen til livs ved at tale højt om den – og ikke mindst handle, når vi opdager den.

Vi taler højt om vold. Podcasten kan lyttes til i Apple Podcasts fra den 8. marts 2021. Podcasten er lavet i samarbejde med Danner.

#talhøjtomvold

Podcasten er lavet som led i kampagnen #vitalerhøjtomvold, som opfordrer til at bryde tabuet om vold. Danners erfaringer viser nemlig, at jo flere, der taler om vold, jo mere kan vi komme volden til livs – eksempelvis ved at der kommer mere fokus på underskriftindsamlinger, som kan få politikerne til at handle, eller mere fokus på, hvor man kan søge hjælp, hvis man har behov for det.

FN råder også til, at man ”starter en samtale”, hvis man skal være med til at komme volden til livs under en global pandemi, hvor volden kan være endnu sværere at opdage og sætte en stopper for.

Hvad er psykisk vold?

Psykisk vold er, når en person mere end en gang nedgør, ydmyger, krænker, dominerer, manipulerer, truer eller isolerer en anden person.

Volden ligger i gentagelsen og betyder, at den voldsudsattes selvværd bliver nedbrudt. Psykisk vold har til formål at kontrollere eller begrænse den anden persons livsudfoldelse, og den kan være mere eller mindre planlagt fra udøverens side.

Et kønnet problem

I podcasten peger Danners direktør Lisbeth Jessen bl.a. på, at vi skal turde tale højt om, at vold i høj grad også er et kønnet problem: 

”Det synes jeg er så vigtigt. For det er som om, at lyset går ud, når man siger, at det (vold, red.) rammer kvinder i uforholdsmæssig grad, og så bliver man tit – også i debatter – spurgt: ”Hvad så med mænd? De bliver også udsat for vold.” Det vil jeg overhovedet ikke underkende, at de gør, men når man taler om vold mod kvinder, er det et strukturelt samfundsproblem (…) Det er jo efter min mening det største ligestillingsproblem, vi overhovedet har, men vi taler overhovedet ikke om det på den måde”, siger hun blandt andet.

Det budskab bakkes op af Lene Johanneson, som også medvirker i podcasten. Hun har gennem de seneste 35 år arbejdet med voldsudsatte kvinder, blandt andet som tidligere sekretariatschef og forkvinde i LOKK, Landsorganisation af Kvindekrisecentre, og er medforfatter til bogen ”Så et frø – Hvad alle bør vide om vold i familien, og hvordan du kan hjælpe”.

Hun peger på, at pårørende har et særligt ansvar for at spørge ind til den voldsudsatte på en respektfuld måde – og at man er med til at forstærke problemet, hvis man lukker øjnene for det:

”Hvis du er i et netværk (hvor der er vold, red.), og du ikke taler om volden, så er du med til at bekræfte kvinden i, at hun selv er skyld i det. Så det ikke at gøre noget, det er det samme som at acceptere volden.”

Du kan lytte til podcasten, som er lavet i samarbejde med Danner, i Apple Podcasts lige her.

Anne er et opdigtet navn – redaktionen er bekendt med hendes rigtige identitet.

Har du brug for nogen at tale med?

Hvis du lever i et voldeligt forhold, kan du søge hjælp – også anonymt – flere steder.

Kontakt f.eks. Danner for at få gratis råd og hjælp eller Lev Uden Volds nationale hotline, hvor du kan ringe gratis og anonymt på 1888 døgnet rundt.

Se, hvad vi ellers skriver om: