Prøv noget nyt – nyd din pasta
SPONSORERET indhold

"Vi skal skamme os, når vi spiser pasta og hvidt brød"

Ugens debattør har forsøgt sig med palæo-livet, men har fundet ud af, at livskvalitet ikke ligger ikke i kål, broccolismoothies og kettlebells for hende.

Af: Kirsten Marie Juel Jensen Foto: Alamy
10. jun. 2015 | Livsstil | ALT for damerne

DEBAT: Hvis jeg skal være helt trimmet, spiser jeg udelukkende kød og grøntsager. Men det er ikke en måde, jeg kan leve på til hverdag. Det bliver for krakilsk. Der skal være plads til en håndfuld mandler og lidt mørk chokolade".

Dette citat af personlig træner og fitnessekspert Anne Bech i et interview i ALT for damerne fik mig for nylig op i det røde felt. Ikke fordi Anne Bech ikke skal have lov til at leve, som hun vil. For det skal hun i dén grad. Og ikke fordi det ikke er meget naturligt, at hun har stort fokus på kost og motion i kraft af sit job.

Men fordi dette citat for mig er det ultimative symbol på, hvor vores rollemodeller og mediebilledet guider os hen, og hvad vi opfatter som sundhed i 2015. Jeg synes, vi er havnet et meget uheldigt sted, hvor vi alle tror, at vi oven i fuldtidsjob, kvalitetstid med børnene og partneren, hygge med vennerne, frivilligt arbejde og tid til hjemmebag og lækker boligindretning, gudhjælpemig også skal følge med på en temmelig kost- og motionsfanatisk bølge, fordi vi har fået et – efter min mening – forkvaklet billede af, hvad sundhed er: Vi skal skamme os, når vi spiser pasta og hvidt brød – det er simpelthen noget djævlens værk, der gør os tykke, dovne og grimme.

LÆS OGSÅ: Her er årets 5 hotteste slanke-trends

Vi skal løbe flere gange om ugen (gerne for at træne til maraton), lave styrketræning lige så mange gange (gerne hoppende og squattende med 30 kilo kettlebells) og dyrke yoga hver morgen (for at opnå mental balance...).

Og når vi skal skeje helt ud, jamen så kommer der selvfølgelig en god gang skyr, en håndfuld mandler og lidt mørk chokolade på bordet.

Det gør mig så træt. Og jeg ser, hvor mange andre omkring mig, der bliver lige så trætte.

Jeg har et par gange forsøgt mig med palæo-livet, og det har varet præcis halvanden dag, inden mine kontorfæller har bedt mig gå hjem og spise kulhydrater, fordi jeg har været sur og er endt i hysterisk karambolage med min computer. Jeg indrømmer også gerne, at jeg svømmer, løber og styrketræner cirka hver tredje uge i stedet for hver tredje dag.

Men helt ærligt. Jeg tror på, at det gør mig gladere og dermed også sundere, at jeg spiser meget varieret og ikke fornægter mig selv kager, når jeg har lyst til dem.

Og at det samme gælder, når jeg cykler til og fra arbejde, fordi det er praktisk, og går mange ture i naturen, fordi jeg er vild med det. Og jeg dropper gerne en løbetur til gengæld for et glas rødvin med en god veninde eller et Netflix-møde på sofaen, når jeg er træt efter en lang arbejdsdag.

LÆS OGSÅ: Én kage kan få skovlen under stenaldermanden

Jeg øver mig virkelig meget i at droppe den dårlige samvittighed over ikke at træne nok og ikke spise sundt nok. Og jeg gentager gerne noget for mig selv, som læge Peter Qvortrup Gesling engang sagde til mig i et interview: "Det der med at martre dig selv over, at du ikke får dyrket nok motion: Drop det. Gør det, hvis du har overskud – det kan sætte gang i en god vane.

Men nogle gange skal man også spise en is og læse en god bog. Det er der ingen grund til at have dårlig samvittighed over." Det tror jeg, flere kunne have behov for at huske sig selv på. For jeg ser, hvordan den dårlige samvittighed fylder ekstremt meget hos ekstremt mange. Og DET er usundt. I øvrigt har jeg også haft flere mennesker i mit liv med anoreksi eller bulimi end mennesker med overvægtsproblemer. Langt flere.

Det, synes jeg, siger noget om, at vi er nødt til at få rystet vores værdier igennem. Vi skal selvfølgelig have fokus på kost, motion og sundhed, men vi bør se os om efter et mere varieret udbud af rollemodeller. Og få snakket om, hvad der giver livskvalitet for den enkelte, og hvad der føles naturligt. Hvis det er at æde kål fra morgen til aften og svinge kettlebells, så er det jo super.

Men hvis det går i en anden retning, så er det lige så super. I hvert fald må vi få gjort op med det der automatiske pasta-erdjævlen- og-kål-er-Gud-tyranni og udbredte man-er-bare-ikke- et-rigtigt-menneske-før-man-har-prøvet-kræfter-med-enhalvmaraton- som-minimum-budskab, som jeg synes fodrer vores dårlige samvittighed frem for vores livskvalitet.

Derfor min opfordring til både kvinder og mænd: Gør oprør. Start i det små. Spis spaghetti i aften, hvis du plejer at holde dig fra det (husk, at det ikke skal være fuldkorn). Og nyd det! PS. Hvis det er en håndfuld mandler eller en broccolismoothie, der gør dig glad, så vælg det, og nyd det lige så meget. Bare jeg selv kan blive fri, uden at du fordømmer mig.

Sig det • Skriv det • Del det
Vil du kommentere dette debatindlæg, så gå ind på ALTfordamerne.dk/debat, og skriv din kommentar nederst på siden. Vil du skrive et nyt debatindlæg til disse sider? Send det til Kathe Japp på japp@altfordamerne.dk, og skriv "Debat" i emnefeltet. Indlægget skal fylde cirka 900 ord.

LÆS OGSÅ: Sandheden om sukker

LÆS OGSÅ: Sig farvel til ballonmaven med 3 nemme tips

LÆS OGSÅ: 10 ting du skal vide om sund fordøjelse