Kristine Boisen Olsen
SPONSORERET indhold

Retsmedicineren: “Der er ofre i alle aldre og med alle mulige historier”

Mens de fleste lægger hovedet på puden, er der nogle, der går på arbejde – også selvom det kan give dem dårligere helbred. Mød en kvinde, der arbejder, mens vi andre sover.

Af:: Lene Roe Rasmussen Foto: Kaare Smith
31. aug. 2016 | Livsstil | ALT for damerne

I hverdagene er jeg på afdelingen fra klokken otte til 15.30. Hvis jeg har vagt og ikke bliver kaldt på en opgave efter da, kan jeg tage hjem, hvor jeg er på standby. Sådanne rådighedsvagter dækker hverdage og weekender, varer 24 timer og er fra klokken otte om morgenen til klokken otte den næste morgen.

− I mit arbejde foretager jeg blandt andet obduktioner, hvor man åbner liget for at fastslå dødsårsag og muligt forløb for vedkommendes død, og så undersøger vi for eventuelle sygdomme og skader. Vi obducerer flest med naturlig dødsårsag. Obduktionen er den ultimative konklusion, og den er af stor betydning for de efterladte. Dels er det vigtigt at få svar, og så kan det i tilfælde med arvelighed betyde, at pårørende kan få tilbudt udredning og behandling.

− Retsmedicinere obducerer primært i dagtiden, men vi kan også have det, man kalder akutte obduktioner, hvis politiet er afhængige af et svar for at kunne komme videre i deres arbejde. Den slags obduktioner kan sagtens ligge uden for den almindelig arbejdstid, blandt andet om natten og i weekenden.

− Jeg undersøger dog ikke kun døde mennesker – en lige så stor del af arbejdet består i klinisk retsmedicinske undersøgelser af levende sigtede og ofre. Vi foretager undersøgelser af ofre for voldtægt på Center for Seksuelle Overgreb og undersøgelser af ofre for vold på Rigshospitalets TraumeCenter.

− Det kan selvfølgelig være hårdt at stå standby ved en rådighedsvagt. De nætter falder jeg sjældent i dyb søvn. Nogle gange kan jeg i løbet af en nat blive kaldt på arbejde, udføre en opgave, tage hjem og så endnu engang blive kaldt ind. At blive vækket er aldrig sjovt, men når først jeg er på arbejde, gør det ikke så meget, at det er om natten. Men jeg kan selvfølgelig blive træt.

− De aftener og nætter, hvor jeg skal stå til rådighed, er det svært at lave aftaler med venner, og jeg kan ikke gå i biografen eller teatret, for jeg skal være tilgængelig. Min mand og jeg er selvfølgelig også nødt til at koordinere i forhold til pasning af vores børn. Det bliver hurtigt sådan, at når jeg er på vagt er hele familien på vagt. Ikke desto mindre synes jeg, at arbejdet som retsmediciner er virkelig spændende på grund af dets alsidighed og det tværfaglige samarbejde med andre instanser.

− Opgaverne kan selvfølgelig rumme voldsomme oplevelser. Der er levende og afdøde i alle mulige aldre og med alle mulige historier. Det rammer hårdest, hvis jeg kan relatere det til min egen hverdag og mit eget privatliv.

Tre til fem gange om måneden har Kristine Boisen Olsen en rådighedsvagt. Det betyder, at hun er til rådighed 24 timer i træk, hvor hun kan blive kaldt på arbejde når som helst.

LÆS OGSÅ: Cecilia arbejder, når du sover: “Jeg har overblikket”

LÆS OGSÅ: Milena arbejder med prostituerede kvinder: “Nogle kvinder kravler ind under huden på mig”

LÆS OGSÅ: Hvad kan du… egentligt?