Tinder: datingapp'en for dig, der ikke gider netdating
SPONSORERET indhold

Tinder: datingapp'en for dig, der ikke gider netdating

Vi sætter os til rette på de sammenstyrtningstruede caféstole i det tæt dekorerede, dunkle rum. Allerede inden vi skulle mødes sagde min veninde, at hun havde sladder. Jeg kunne næsten høre smilet i telefonen, så det er med opbygget spænding, jeg sætter mig til rette.

Af: Mi Skjold Brix Foto: Alamy
07. mar. 2014 | Livsstil | ALT for damerne

Hun læner sig ind over bordet og hvisker "jeg er kommet på Tinder".

Jeg har det et splitsekund, som om vi er hemmelige agenter, der udveksler fortrolige oplysninger og jeg spørger lavmælt:

"Tinder?"

- Ja, det er sådan en datingapp, siger hun med lidt mere volumen.

En kammerat præsenterede hende for app'en med det lille flammelogo en uge for inden. Den gør det muligt for brugeren at finde potentielle bejlere med sin smartphone i en udvalgt radius. Baseret på profilbilleder, der bliver trukket ind fra Facebook, fælles venner og interesser og måske en kort tekst om personen, skal du vælge, om du vil trykke på det grønne hjerte, der betyder, du er interesseret, eller på det røde kryds, der betyder "væk, dur ikke" – og sådan fortsætter det.

Udvælgelsesprocessen kan du også lave ved at swipe fingeren til venstre for at sige nej eller højre for at sige ja. Har I begge trykket like ved hinanden, betyder det, I har et match, og så er det muligt for jer at begynde at chatte sammen. (Du kan få en sjov idé om, hvordan det fungerer her).

- Jeg har allerede været på date med tre, siger min veninde over sit vinglas med ansigtet flækket i et bredt smil.

10 millioner par om dagen
Datingformen er forholdsvis ny i Danmark, men ikke på verdensplan. Den startede oprindeligt i Californien, hvor den blev testet af elever på University of Southern California og har siden bredt sig til hele verden. Der bliver dagligt lavet 10 millioner match mellem brugerne, der laver omtrent 750 millioner bedømmelse dagligt, skriver Rosette Pambakian, Tinders pressemanager i en mail til ALTfordamerne.dk.

Ifølge hende er to procent af Danmarks befolkning på app'en og tallet stiger dagligt med to procent.

Det er det hotteste hotte indenfor dating lige nu og ifølge MetroXpresss en trussel for de etablerede netdatingtjenester, fordi den er gratis. Især i aldersgruppen 25 til 35, men brugerne er også ældre. Du vælger selv, hvad dine søgekriterier skal være i forhold til alder og radius.

- Jeg synes, det er impulsivt, uforpligtende, sjovt og en god måde lige at mødes til en kop kaffe, siger min veninde.

Og så er den enormt gennemskuelig i forhold til mange netdatingsider ifølge Christiane Vejlø, Digital trendanalytiker, medierådgiver og direktør for Elektronista.dk:

- Der er mange af de traditionelle datingsider, hvor der er mange abonnementstyper at gennemskue, og du skal oprette alt muligt. Her skal du bare logge ind med Facebook og så trækker Tinder selv et par profilbilleder ind, måske et citat og hvilke interesser og venner du har, så andre kan se, hvis I har nogle til fælles. Desuden er elementet med den lange profiltekst elimineret. Den kan let skræmme folk væk, hvis der eksempelvis står, at han elsker Britney Spears, og det gør du virkelig ikke, så kan det ende med at blive den faktor, du vurdere ud fra, siger hun til ALTfordamerne.dk

Hun peger samtidig på, at swipe-effekten også har stor betydning for populariteten.

- Det, at du skal swipe til venstre eller højre, gør, at det bliver lidt ligesom et spil. Det føles nærmest som om, du får point, når du har et match. Det kan være helt afhængighedsskabende, siger hun.

En fornemmelse, som min ivrige veninde på caféen uden tvivl kan nikke genkendende til.

- Jeg tror også, det er derfor, at når man har været på date med én, man godt kan lide, så tjekker man alligevel lige Tinder, når man er kommet hjem. Det giver lidt et kick, siger hun.

Seriøs kærlighed eller knaldeapp
App'en har fra flere kanter fået kritik for at være for overfladisk – folk bliver bedømt på udseende og ikke meget andet. Men den kritik giver min veninde ikke meget for:

- Jeg kan da godt se, at det kan være overfladisk og let bruges som en knaldeapp, men det navigerer jeg uden om. En fyr spurgte, om ikke jeg havde lyst til at komme hjem til ham og se film. Det takkede jeg pænt nej tak til. Men jeg synes, at alle dem, jeg har mødtes med, har været søde fyre med noget på hjerte, siger hun og uddyber:

- For mig betyder det faktisk også meget, at jeg kan se, hvis de har liket noget af det samme som mig på Facebook. Det er på en måde mere troværdigt, at deres interesser også er det, de har liket på Facebook. Det binder lidt mere, siger hun.

Christiane Vejlø mener også, at kritikken ikke skal tages for tungt.

- Det minder meget om at møde folk i baren, hvor det også er udseendet, du i høj grad vælger ud fra. Jeg synes, det er et slapt argument, at det skulle være meget overfladisk. Det er en del af dating gamet, at vi tiltrækkes af udseendet, siger hun.

For min begejstrede veninde har det betydet, at hun har mødt en helt ny type fyre, og da vi senere ringer sammen for at vende hendes oplevelser med Tinder, er hun lige kommet hjem fra en fyr, hun har set over flere gange - og som hun har mødt på Tinder.

- Det har betydet meget, at da vi mødtes første gang, var det ikke på en bar klokken 4 om morgenen. Jeg tror bare, ens dømmekraft er lidt bedre, når man ikke har drukket syv gin og tonics. Jeg har en helt anden præference, når jeg er fuld, end når jeg er ædru, og jeg tror faktisk slet ikke, jeg ville have bemærket ham her, for der havde sikkert været en, der havde råbt højere eller været smartere, siger hun.

Nej, nej, nej. Ikke til højre!
Jeg beslutter mig for at undersøge Tinder nærmere og få lidt førstehåndserfaring, inden jeg skal skrive artiklen om app'en. Det er rørende let at oprette sig. Der bliver automatisk trukket et par profilbilleder ind fra Facebook og et skørt citat, jeg i et kækt øjeblik skrev for fem år siden. Heldigvis er der mulighed for at redigere lidt.

Fra venstre:1 Præsentationen af en profil, du enten kan godkende ved at swipe til højre eller afvise ved at swipe til venstre (ved en kvinde, ville billedet være af en mand), 2 hvis I begge har liket opstår et match, 3 I din indbakke vil I stå som et match, og I kan nu begynde at chatte.

Da jeg først kommer i gang bliver jeg overrasket over, hvor mange af mændene jeg kender fra andre sammenhænge. Det er enormt betryggende, at både søde, kloge og dejlige fyre fra min omgangskreds og fortid har fundet sig vej ind i den virtuelle klodshansparodi. Det sætter det hele i et mere lovende lys, og jeg oplever også, at dem jeg kender, der bruger Tinder, på ingen måde skammer sig, som det ellers er tilfældet for flere af dem, der tidligere kastede sig over netdating i forskellige afskygninger.

Christiane Vejlø har et bud på, hvorfor Tinder på den måde skiller sig ud:

- Fordi den er light, virker den ikke så "desperat". Jeg tror mere, det er dem, der husker tilbage til før, der var noget, der hed netdating, og der var kontaktannoncer, som synes, det er mærkeligt. Med Tinder er der ikke så meget på spil. Det er noget, vi kan snakke om og grine af og vise til vennerne, og så er målgruppen, der har taget den til sig især også dem, der ellers tager nye apps hurtigt til sig. For dem er det ligesom at bruge en busbilletapp. Hvis den gør livet lettere, hvorfor så ikke. Det er ikke tabu. Det er mere blevet et udtryk for, at man er med på moden, siger hun.

Da jeg begynder mit "swiperi" tager det lige lidt tid, før jeg er inde i rutinen. Flere gange kommer jeg til at sende billedet af en smilende, attraktiv fyr ud til venstre i et forsøg på egentlig at se flere billeder af ham. For at gøre det, skal du nemlig trykke for profilbilledet først og så bliver fyrens øvrige billeder tilgængelige og du kan bladre i dem ved at swipe til venstre. Det er lidt forvirrende og resulterer flere gange i at jeg så swiper til højre og godkender en anden fyr i troen på, at jeg kan hente den smilende fyr ind igen. Det kan man ikke. Bordet fanger. Men der går heldigvis ikke længe før det sidder i fingrene. Og det er sjovt. Det er herligt tidsfordriv, som endda kan resultere i kærlighed.

Overvejer du selv at komme i gang, så overvej følgende:
Brug et profilbillede, der ikke viser flere personer. Det er irriterende, hvis det ikke tydeligt fremgår, hvad man skal forholde sig til.

Hvis du skriver en profiltekst, så gør den KORT! Og måske endda sjov, som denne: "Hvis nogen spørger, så mødtes vi på Louisiana". Det fænger og får dig til at skille dig ud, men det er også okay slet ikke at have nogen.

Når kontakten er etableret, så prøv at oppe dig, hvis du sender den første besked "Hej :-)" er måske lige gråt nok. "Guldkarameller eller skolekridt?" er efter min mening mere opsigtsvækkende. Du skal huske, din besked nok ikke er den eneste i indbakken.

God fornøjelse!

Kilder: NY Times, MetroXpress

LÆS OGSÅ: Her er de 10 bedste flirtetricks