Dybere stemme
SPONSORERET indhold

Du kan træne dig til en højere løn

Det er faktisk ganske simpelt: Forskning viser, at mennesker med dybe stemmer tjener flere penge. Det gør smukke, høje og tynde mennesker også, men din stemme er nok lettere at ændre på. Med 5-10 minutters øvelser hver dag, vil din stemme efter tre uger lyde mærkbart anderledes.

Af: Simone Anet Bodholdt Foto: Allover.
22. okt. 2013 | Livsstil | ALT for damerne

Er du kortbenet, tyk og har en svag stemme, er du højst sandsynlig ikke særlig succesfuld. Av. Hårdt, men sandt. I hvert fald ifølge videnskaben. Bunker af undersøgelser har fastslået, at smukke mennesker tjener mere, finder partnere, der også tjener mere og får bedre aftaler om lån i banken. Derudover er arbejdsgivere mere tilbøjelige til at vælge den tyndeste ansøger i en ansættelsesproces – til trods for, at kandidaternes CV er ens. Det viste en britisk undersøgelse offentliggjort i Journal of Obesity.

Men også længden på din krop kan spille en stor rolle for, hvor højt du klatrer på karrierestigen. Topchefer er bare højere. I 2005 var direktørerne i de 500 største amerikanske virksomheder i gennemsnit 1,83 meter. Det er tre centimeter højere end en gennemsnitlig dansk mand.

Nu kan det være en lettere opslidende proces at slanke sig endsige få trukket sine ben længere (!). En lettere løsning er måske at træne sin stemme dybere. Det nyeste skud på stammen af forskning, der fortæller os, hvordan vores fysik hænger sammen med tallene på lønchecken, er forskning fra Dukes University. Her har forskere undersøgt 792 virksomhedslederes stemmeintervaller. Og der er ingen tvivl om, at lederne med de dybeste stemmer står i spidsen for de største virksomheder, tjener mere og sidder længere i jobbet.

Pust kinderne op
Men hvad gør vi så ved det? Annette Bjerre Ryhede, der er kommunikationsrådgiver og ekstern lektor på RUC, forklarer, at stemmen er elastisk, og hvis du træner den rigtigt med nogle simple øvelser, kan du få en fyldig, rund og dermed mere dyb stemme.

– Vi bliver taget mere alvorligt med en dybere stemme, fordi vi på den måde holder op med at undskylde med stemmen. Hvis du taler uden styrke og kraft i din stemme, opleves det som om, du undskylder for dig selv, forklarer Annette Bjerre Ryhede.

Og det gælder både i forhandlingssituationer, når du skal holde oplæg for andre mennesker eller til en eventuel jobsamtale. Med stemme, kropssprog og mimik kan du vise, at du virkelig mener det, du siger, og dermed opleves du som mere troværdig.

– Jeg møder ofte mennesker, hvor man tydeligt kan høre på deres stemmer, at de har råbt meget. Stemmerne er hæse og slidte. Hvis jeg møder mennesker, der spænder i kæben og stemmen, kan jeg også høre det. Her bliver stemmen anstrengt og spændt.

"Hvis du taler uden styrke og kraft i din stemme, opleves det som om, du undskylder for dig selv."

Er du først blevet hæs, er der kun én udvej. Du skal sørge for, at din stemme får hvile og pleje. Annette Bjerre Ryhede foreslår varmt vand med honning og ingefær, som varmer og løsner. Og så skal du selvfølgelig tale i et blidt toneleje. Og så begynder træningen. Det er musklerne i maven, du skal lære at bruge på en anden måde:

– Pust dine kinder op, så de ligner to runde balloner. Træk vejret helt ned i maven og pust luften ud gennem munden, mens du laver en blid tone og siger "puh....". Her kan du mærke, at din hals får en pause, du løsner spændinger og eventuelt slim i halsen samtidig med, at du træner at få lyden til at komme helt nede fra maven. Alle dine mavemuskler bidrager til, at der kan komme lyd ud gennem din mund. Det er ikke din hals, der er på arbejde – kun maven.

Giv slip på tungen
Herefter kommer en øvelse, hvor du skal gabe alt, hvad du overhovedet kan, mens du trækker vejret dybt. Hvis du lader som om, du gaber, kommer gabet højst sandsynligt af sig selv.

– Lad din kæbe strække sig. Massér dine kæber og giv slip på tungen. Lad den falde tilbage og ned i munden. Stå på to ben og lad overkroppen hænge ned mod gulvet, slap af i nakke og skuldre og ryst hovedet blidt fra side til side, mens du slapper fuldstændig af i kæber, mund og tunge.

Annette Bjerre Ryhede forklarer til sidst, at du skal gabe og sætte tungen bag fortænderne i undermunden for at få et godt stræk af tungen. Hvis du laver øvelserne i 5-10 minutter hver dag, vil du ifølge Annette Bjerre Ryhede kunne høre forskel på din stemme efter tre ugers træning.

– Når du så tager ordet over for din chef eller i en større forsamling, hvis det er det, du skal bruge stemmen til, skal du forestille dig, at du har to sukkerknalder mellem kindtænderne. På den måde bider du ikke hårdt sammen eller spænder. Det er vigtigt at sige, at vi ikke skal lave stemmen om. Den er vores signatur, og ændrer vi den, bliver vi uautentiske. Men vi kan bruge stemmen bevidst på forskellige måder, og det bidrager øvelserne til at lære.

Er du klar på endnu flere øvelser, demonstrerer Annette her, hvordan du gennem den rette vejrtrækning, kan få en endnu fyldigere stemme.


LÆS OGSÅ: Skal man være tynd for at få succes?