Tre myter om kvinders sexlyst punkteret
SPONSORERET indhold

Tre myter om kvinders sexlyst punkteret

Den prisvindende, amerikanske journalist Daniel Bergner satte sig for at undersøge, om myten om at kvinder er til monogame forhold og mænd til tilfældig sex havde hold i virkeligheden eller blot er – ja, en myte.

Af: Mi Skjold Brix Foto: Alamy
03. jul. 2013 | Livsstil | ALT for damerne

Den prisvindende, amerikanske journalist Daniel Bergner satte sig for at undersøge, om myten om at kvinder er til monogame forhold og mænd til tilfældig sex havde hold i virkeligheden eller blot er – ja, en myte.

Resultatet har han publiceret i sin nye bog "What do Women Want: Adventures in the Science of Female Desire". I sin jagt på et svar har han blandt andet talt med sexologer, forskere med speciale i primater og almindelige kvinder.

- At have en opfattelse af at kvinders lyst er en mindre drivkraft en mænds, føler jeg, er en bjørnetjeneste, vi gør os selv, siger journalisten til det amerikanske sundhedsmagasin Women's Health.

Her får du tre af de hovedpointer, Daniel Bergner kom frem til via sin research:

1 Monogami er ikke lettere for kvinder
Evolutionære psykologer har peget på at mænd er genetisk drevet til at sprede deres gener, mens kvinder skulle være drevet til at leder efter en støttende mage. Men nye undersøgelser af Meredith Chivers, PhD og assisterende professor ved Queens University i Canada peger derimod på, at kvinders libido er meget mere kompleks end som så.

- Når det kommer til sex, er monogami måske mindst ligeså problematisk for kvinder som for mænd. Måske endda mere, siger hun.

Kvinders sexlyst daler meget hurtigere end mænds, når de har været i et forhold i et par år, viser en undersøgelse, som Bergner beskriver i sin bog ifølge Women's Health.

Derfor konkluderer han, at hvis kvinder skulle være skruet sammen til faste forhold, skulle deres lystniveau forblive uforandret eller endda stige med tiden.

- Hvis de evolutionære eksperter har ret, så skulle det jo være lige omvendt, siger Bergner til magasinet.

2 Kvinder har lige så meget lyst til tilfældig sex som mænd
Kvinder har brug for en følelsesmæssig, intim forbindelse for at vække deres lyst. Det viser tidligere undersøgelse. Det opridser Bergner ifølge Women's Health.

En undersøgelse, hvor en mand og en kvinde spurgte 200 mennesker af modsatte køn, om de ville med på date, og om de ville have sex, viste, at nogenlunde samme antal af begge køn var klar på daten, mens 75 procent af mændene også var frisk på en tur i kanen. Det var ingen kvinder til gengæld.

Men senere forskningsresultater sætter spørgsmålstegn ved denne opfattelse, og da man i et forsøg fjernede den sociale stigmatisering og faren ved one night stands ved at spørge kvinder hypotetisk, om de ville svare ja, hvis en lækker kendis inviterede dem med i seng, var resultatet et andet. Pludselig svarede det samme antal kvinder ja.

Andre studier viser også ved fysiske målinger, ifølge Bergner, at kvinder tænder mere på tanken om sex med en fremmed end med en ven. Tegn på, at det intime bånd ikke er et must for sexlysten hos kvinder.

3 social stigmatisering hæmmer kvinders mod til at tage initiativ til sex
Som regel er mænd bedre til at tage initiativ til sex end kvinder. Og det skyldes i høj grad de sociale spilleregler, mener Bergner ifølge magasinet.

- Det har sikkert en del at gøre med, at vi i højere grad har større social accept i forhold til at mænd tager det seksuelle initiativ, siger han og bakker det op med en undersøgelse, som en af forskerne med speciale indenfor primater henviste til, som viste, at kvindelige aber var langt mere seksuelt aggressive end deres mandlige modpart.

Teorien om, at det er socialt betinget bliver ifølge Bergner også bakket op af et speeddating-eksperiment, hvor kvinderne blev sat til at skulle være de opsøgende, mens mændene skulle blive på deres plads. Det gjorde at det sociale kønsrollemønster var blevet nedbrudt, og kvinderne rapporterede, at deres lyst til mændene steg blot ved denne simple ombytning af sociale adfærdsmønstre.

LÆS OGSÅ: Klumme: hvem ville du date?