19 måneder gammel og elsker gemmeleg
SPONSORERET indhold

19 måneder - Husk parforholdet og vennerne

Af: babykalender.dk Foto: Getty Images
18. feb. 2009 | Børn | Vores Børn

● Anden hedder ”vov”

Denne alder kan de fleste børn genkende billeder af de almindeligste dyr og koble lyde til billederne. Nogle børn vil sige ”vov-vov,” når de ser et billede af en hund,” og ”raprap,” når det er en and. Andre vil bare vælge en enkelt lyd, som så betyder ”dyr.” Alle dyr kan således få lyden ”vov vov” eller ”muh,” men genkendelsen er der!

● Barnet bider

Det er ikke ualmindeligt, at børn i etårsalderen bider både sine forældre og andre. Barnet mener intet ondt med det – i den alder har man slet ikke evnen til at sætte sig ind i andres oplevelser og følelser. Barnet bider både for at afprøve, hvad tænderne kan bruges til og for at få opmærksomhed. Og opmærksomhed får det jo.

Det er vigtigt, at I bestemt siger ”nej” og ”stop,” så barnet kan forstå, at det ikke er rart, og at I ikke vil have det. Der er dog ingen grund til at blive vred. Perioden, hvor barnet bider, er normalt ikke særlig lang. Der findes andre måder at få opmærksomhed på.

Nogle børn i denne alder kan finde på at bide af frustration, for eksempel over at de ikke kan få den skovl, de gerne vil have. Det er oftest andre børn, det så går ud over. Igen er det vigtigt at reagere på barnets opførsel, så det lærer, at det ikke er acceptabelt.

● Giv ikke bare efter

Jeres tumling med det voksende ego kan nu presse dig hårdt for at få sin vilje, for eksempel når I er på indkøb sammen, og barnet vil have en ting (is, legetøj og så videre), som du ikke synes, han/hun skal have nu.

Det kan blive noget af en scene, men giv ikke efter bare for at undgå vrøvl. Hvis det betyder noget for dig, så sig nej, og hold fast ved din egen holdning og beslutning. Det kan være rigtig hårdt at stå med et skrigende barn i supermarkedet sidst på dagen, men når du græmmes over, at alle folk glor på jer, så husk at mange af dem nok slet ikke tænker ”Sikke en umulig forælder,” men snarere ”Åh, godt det ikke er mig.” Nogle tænker måske endda: ”Hold nu fast!” De fleste har selv prøvet situationen eller vil komme til det.

● Gemmeleg

Personer og ting, der forsvinder og dukker op igen, er noget, børn elsker. Og det kan gøres om og om igen. Nu vil barnet også selv kunne finde ud af at gemme sig, men det vil dog ofte være det samme sted hver gang! Det er selvfølgelig meningen, at I skal sige: ”Hvor er … mon henne?” og blive tydeligt overraskede igen og igen. Barnet vil juble over gentagelserne.

● Husk parforholdet og vennerne

Det er helt naturligt, at man både kan elske sit barn og sin familie højt og samtidig trænge til nogle pauser og nogle andre oplevelser. Sørg for at give jer selv nogle gode oplevelser, der engang imellem fjerner fokus fra bleerne og ”selvstændighedskampen.”

Få andre til at passe jeres barn eller børn en dag eller aften, og gå en tur i skoven eller i byen sammen, eller besøg nogle venner. Eller nyd bare at være alene hjemme en sjælden gang. Det er almindeligt, at sexlivet bliver ret begrænset de første år som forældre. Tiden er typisk knap, og man er tit så træt om aftenen. Og det kan godt komme til at gå jeres forhold på.

● Babysitter

Det er vigtigt, at I ikke bruger ny babysitter hver gang, I skal have barnet passet. Oplagte babysittere er selvfølgelig bedsteforældre eller andre i familien, men udover disse kan det være en god idé at lave en aftale med en ung i nærheden, som I bruger løbende, og som barnet derigennem opnår et trygt forhold til. Den unge – der almindeligvis bør være mindst 14 år gammel – kan træde til i dagligdagen og måske hente i institutionen engang imellem, samtidig med, at han eller hun bliver den primære omsorgsperson, når mor og far skal ud.

19-20 MÅNEDER

● TV-kigning

Hvis jeres barn har haft lejlighed til at se fjernsynsskærmen flimre med programmer, som I eller eventuelt større søskende har kigget på, kan det godt være, at tumlingen nu også viser interessere for selv at se fjernsyn. Han/hun piller måske ved knapperne eller fjernkontrollen.

Dybest set er det meget begrænset, hvad børn i denne alder kan forstå af det, der foregår på en skærm. At skærmen har en dragende effekt betyder ikke, at den er nødvendig. Heller ikke for børn. Men nogle børn vil kunne slappe af med det, og det giver måske forældrene en halv times fred til at lave aftensmad eller andet, der skal nås.

Det bedste er at have nogle afsnit af for eksempel Teletubbies, Pingu, Bamse og Kylling på DVD/VHS. Sørg for selv at se programmerne sammen med dit barn første gang, og tal om alt, hvad der sker. Tumlingens uhygge-tærskel er lav! De afsnit, I har set sammen, talt om og som du er sikker på er ”ufarlige,” kan du så lade dit barn se mange gange derefter. Barnet har slet ikke behov for at se nye afsnit hele tiden – også her er gentagelse lig med tryghed og velvære.

Begræns under alle omstændigheder fjernsynskiggeriet til en halv time om dagen. Det er i samspil med sine forældre, at barnet udfordres og stimuleres i udviklingen af sprog, sanser og motorik.

Med Tumlingekalenderen får I meget af det samme som i Babykalenderen – nu til barnet fra 1-2 år. Men udfordringerne bliver nye: I skal til at forholde jer til opdragelse, grænser og værdier både i forhold til barnet, hinanden og andre. Tumlingekalenderen hjælper jer på turen.