Søvn
SPONSORERET indhold

3 familier: Løs vores søvnproblem!

Hvad stiller man op, når barnet nægter at sove? Det kan sovecoach Jeanette Wegge-Larsen svare på. Her guider hun tre familier til at få ro.

Af:: Eline Holm & Rikke Dinnetz, Vores Børn Mini, november 2012
05. dec. 2012 | Børn | Vores Børn

Mareridt 1: “Linus kan kun falde i søvn i vores arme”

Hvad er problemet?

Linus har let ved at falde til ro om aftenen. Hvis han altså bliver vugget time og derefter omkring én gang i timen natten igennem. Hver gang skal han gynges i søvn i forældrenes favn. 

– Linus er sådan set glad. Men Jesper og jeg er så trætte, at der ikke skal gå meget galt, før der opstår konflikter, og vi bliver sure på hinanden. 

Jeg har været så langt ude, at jeg om natten har siddet og tænkt ‘jamen, der er også mange familier, der gerne vil overtage en baby!’ forklarer mor Helene.

Sovecoachens løsning

Helene og Jesper er kommet ind i det, sovecoach Jeanette Wegge-Larsen kalder en ‘hovsa-løsning’. Det vil sige, at de har fundet på noget, der kan få Linus til at sove her og nu – i deres tilfælde at vugge ham i søvn.Den vane er svær at komme ud af, fordi Linus nu forbinder det at sove med at blive rokket frem og tilbage.– Han forventer at få den samme hjælp til at slumre ind, hver gang han skal falde i søvn. Den måde, Linus bliver puttet på, betyder altså også, at han ikke kan falde til ro selv, når han har de lette opvågninger i løbet af natten, som vi alle sammen har, siger Jeanette Wegge-Larsen.

Sovecoachens råd

1. Put jeres barn i hans egen seng.
Og lad ham sove der hele natten. Natteroderiet med de mange opvågninger kan føres tilbage til én ting: Den måde Linus bliver puttet på. Derfor er det her, familien skal sætte ind.

LÆS OGSÅ: Må baby sove i dobbeltsengen?

Linus skal lære, at sengen er der, hvor man falder i søvn, for så vil han nemmere kunne falde til ro selv, når han vågner i løbet af natten.

2. Trøst med ‘shhh’ og en hånd.
Helene og Jesper skal selvfølgelig vise Linus, at de stadig er der, når han vågner.

Men hvor det kan være svært at komme væk fra den meget tætte tilstedeværelse, som det er at blive taget op i favnen, er det lettere på længere sigt at vænne sig af med en trøst, som består i at lægge en hånd på hans mave eller at sige en beroligende lyd som ‘så, sååå’ eller ‘rooolig’.

3. Vær tydelige og overbevisende.
Det er en frustrerende proces for et barn, når de voksne pludselig laver om på søvnrutinerne. For Linus fungerer det jo fint at blive vugget i søvn!

Derfor er det vigtigt, at Helene og Jesper tager lederskab og markerer, at de har styr på situationen – også selv om Linus protesterer.

Sådan gik det

Tre ugers sovetræning. Og Linus falder nu i søvn i sin egen seng! Putteseancen tager længere tid end før – omkring 45 minutter – men mor og far er ovenud tilfredse.For nu vækker han ikke længere forældrene for at blive vugget i søvn natten igennem. Det er dog ikke helt slut med natteroderiet, men når det sker, at Linus har brug for lidt hjælp til at finde vej tilbage til drømmeland, kan Jesper nøjes med at give ham sutten.Det er til gengæld lidt sværere for den lille mand at give slip på mor, når det er hendes tur til at trøste.– Jeg bliver nødt til at sidde med en hånd på ham, indtil han falder i søvn. Men det er ikke så stort et problem, for han vågner jo ikke så tit længere, siger Helene.Hun er overrasket over, hvor smertefrit det gik med at få Linus til at acceptere de nye soveregler. De første dage i forløbet sad Jesper ved Linus’ seng i omkring en time.LÆS OGSÅ: Lær din baby at soveDen lille dreng var forvirret og rejste sig hele tiden op for at komme op i fars arme og blive vugget – men hver gang lagde Jesper ham ned og sagde ‘du skal sove nu’.Allerede efter et par dage accepterede han, at sengen nu er der, hvor han skal falde i søvn.Det, der for alvor har gjort forskellen, er, at Helene og Jesper har fået en fælles plan at rette sig efter. Tidligere skiftede de taktik et utal af gange, og set i bagklogskabens klare lys har det nok forvirret Linus.Det hjalp, at der kom en udefra og sagde ‘nu gør I sådan her og ikke andet’. Især Jeanettes råd om at være tydelig og overbevisende har bidt sig fast.– Før blev jeg ekstremt anspændt, hver gang Linus vågnede. Men det gav mig en ro, at vi i fællesskab sagde ‘nu tager vi tyren ved hornene og gennemfører det her’, forklarer Helene, som er blevet urokkelig i troen på, at hendes søn kan og skal sove.

Mareridt 2: “Det tager en time at putte Sigurd”

Søvnproblem:Sigurd vil gerne holde fast i mor og far.. Foto: Trine Bukh

Hvad er problemet

Det tager en time til halvanden at få Sigurd på halvandet år til at overgive sig til søvnen. Desuden nægter han at falde i søvn selv, og far Jan sidder derfor og kukkelurer ved sengekanten, indtil Sigurds øjne endelig falder i.

– Det er okay, at det tager tid for Sigurd at falde i søvn. Men en time er for meget, og vi er frustrerede over, at han ikke vil falde i søvn alene. Det ender ofte med, at vi bliver irriterede på ham og kommer til at snerre ‘læg dig nu ned!’, forklarer Sigurds mor Marianne, der har prøvet alt.

Sovecoachens løsning

Nogle børn har meget svært ved at give slip på dagen og deres forældre. Sådan et barn er Sigurd. Han har fundet ud af, at han kan forlænge dagen og få mere tid sammen med sine forældre ved at holde fest i sengen.

LÆS OGSÅ: 5 problemer med søvn – her er løsningen

– Sigurd tænker ‘hvor skønt, far er lige der ved siden af mig! Så må jeg hellere holde mig vågen’. Forældrene vil gerne give Sigurd tryghed ved at ligge inde hos ham, men faktisk forhindrer fars tilstedeværelse Sigurd i at falde i søvn, forklarer sovecoachen.

Sovecoachens råd

1. Gå ud af værelset, inden jeres barn sover.
Sigurd skal lære, at når han er blevet puttet, er der ikke mere underholdning den dag. Familien har før prøvet at gå længere væk lidt ad gangen – men det eneste, der dur her, er at trække en streg i sandet. Ved at gå helt ud af værelset viser Marianne og Jan deres søn, at ‘nu gør vi noget nyt’.

2. Kom tilbage i værelset – og gå ud igen.
Sigurd skal falde i søvn i tryg overbevisning om, at mor og far kommer tilbage, hvis han har brug for dem. Men han skal samtidig opleve, at de går ud af værelset igen, når han er faldet til ro – for selv om han protesterer, er det stadig meningen, at han selv skal falde i søvn i sin seng.

3. Vær rolige og overbevisende.
Vi kommer alle sammen derhen, hvor vi bliver så frustrerede, at vi kommer til at råbe eller blive sure. Men det signalerer desværre over for vores børn, at ‘ja, det her er problemfyldt!’. Vær derfor det gode eksempel – vis vejen ved at sige ‘du er helt oppe at ringe, lille skat, men jeg er rolig og har styr på situationen’. Det smitter af på barnet.

Sådan gik det

Efter tre ugers sovetræning har Marianne og Jan hænderne oppe over hovedet. Sigurd falder nu i søvn på et kvarters tid, og far har ikke længere fast plads ved sengekanten. I starten blev Sigurd meget frustreret og ked af det, når forældrene gik ud af hans værelse.

Men Marianne og Jan har fundet ro i, at de bestemmer, at Sigurd skal lægge sig til at sove selv.

– Vi er blevet bedre til at give ham lov til at være utilfreds og sige ‘det er fint, at du synes, det er dumt, at vi går ud.

LÆS OGSÅ: Test: Her er den bedste babyalarm

Men det holder vi fast i’, siger Marianne, som også synes, at de er blevet gode til at lytte til Sigurds signaler og skelne mellem, om han græder af utryghed, eller bare fordi han er utilfreds med situationen.

Som regel er det det sidste. Og det er helt okay, er forældrene kommet frem til. Den holdning har samtidig gjort, at de ikke bliver så irriterede under putteseancen.

– Vi har fået meget mere overskud til at hygge os med at putte Sigurd. Det er tryggere og rarere for ham, at der nu er bedre stemning herhjemme, siger Marianne.

Sigurd protesterer stadig, når mor og far går ud af hans værelse om aftenen. Han er ikke enig i, at han skal falde i søvn selv – men den beslutning har han slet ikke indflydelse på. Ikke længere.

Mareridt 3: Ronja powernapper

Søvnproblem: Ronja sover alt for lidt. Foto: Trine Bukh

Hvad er problemet?

Ronja på seks måneder sover alt for lidt. Ofte tager hun kun et kvarters tid på øjet ad gangen i løbet af dagen og 30-40 minutter om natten. Da hun var tre-fire måneder var hun ellers på vej ind i en fin søvnrytme.

  Men så blev hun indlagt med mistanke om en urinvejsinfektion, hvilket forstyrrede hende.

LÆS OGSÅ: Bamse – dit barns bedste ven

– På hospitalet blev hun vækket en gang i timen, og det er, som om det søvnmønster hænger fast. Jeg får aldrig en pause – og Ronja får jo alt for lidt søvn, siger Ronjas mor, Sussie.

Sovecoachens løsning

Hospitalsindlæggelsen har ifølge Jeanette Wegge-Larsen brudt Ronjas naturlige søvnmønster.Hvor hun tidligere var i stand til at sove videre efter de lette opvågninger, som vi alle sammen har under søvnen, lærte hun på hospitalet, at hun skal vågne. Det har hun svært ved at bryde ud af. Der kan være mange årsager til, at børn ligesom Ronja sover meget kort tid ad gangen.– Da min datter var lille, ødelagde jeg hendes søvnrytme, fordi jeg tog hende op, hver gang hun rørte på sig. I virkeligheden skulle jeg have hjulpet hende til at sove videre. For andre børn handler det om deres temperament:De er så ivrige efter at opleve, at de har svært ved at overgive sig, siger eksperten.

Sovecoachens råd:

1. Put jeres barn vågen i sengen.

Forældrene oplever det ikke som det største problem at få Ronja til at falde i søvn. Men selv om de ikke har noget imod at sidde med hende, til hun sover, eller at amme hende i søvn, starter det hele med den måde, hun bliver puttet: For at kunne sove videre efter de lette opvågninger, er hun nødt til at lære at falde i søvn af sig selv.

LÆS OGSÅ: Søvn: Isabella sov kun korte lure

2. Gør så lidt som muligt, når hun vågner.

Forældrene skal vise Ronja, at de er der til at hjælpe hende tilbage i søvnen, når hun vågner, men at hun skal blive liggende i sin seng og falde i søvn selv. Det gør de bedst ved at gøre så lidt som muligt. Sig ‘shh’, læg en hånd på hendes mave eller om nødvendigt, tag hende op, til hun er faldet til ro. På den måde vil hun lære, at hun roligt kan lukke øjnene igen, efter at hun har været oppe ved overfladen et øjeblik.

3. Giv et fast ‘drømmemåltid’.
Ronja er stor nok til, at hun fysisk kan klare sig uden mad om natten. Men indtil syv-ni-månedersalderen kan det være en god ide at amme eller give flaske en enkelt gang ved 22-23-tiden, inden forældrene går i seng. På den måde elimineres usikkerhed om, hvorvidt det mon er sult, der vækker babyen.

Sådan gik det

De tre ugers sovetræning har ikke gjort kål på natteroderiet. Men mor Sussie er ved godt mod, for det går den rette vej: Ronja tager nu to gode lure i sin barnevogn i løbet af dagen, hun vågner færre gange om natten, og forældrene har fået deres børnefri aftener tilbage.

Ronja sover nu fra klokken 19 til ca. 23 hver aften – et tidsrum, der før blev brugt på at trøste deres grædende baby.

– Der er kommet mere struktur på, hvordan hun bliver puttet, og hvornår hun skal spise. Jeg kan mærke, at Ronja ved, hvad der skal ske hvornår, og det har givet hende ro til at sove bedre, siger Sussie, som er glad for at have sagt farvel til natamningen.

LÆS OGSÅ: 7 fordele ved at være mor til en søvnterrorist

– Det har givet mig en frihed, at jeg kun ammer den ene gang, inden jeg selv går i seng. Jeg kan dog ikke forstå, hvorfor hun stadig vågner. Men det er blevet bedre – måske fem gange i stedet for 10-15 gange på en nat, siger Sussie, som vil arbejde videre med at hjælpe Ronja over de lette opvågninger om natten.

Om dagen, hvor Sussie er på forkant og triller barnevognen, inden datteren når at vågne helt, går det nemlig rigtig fint. Ronja klarer nu en hel middagslur på egen hånd – og det mønster kopierer hun forhåbentlig snart til natten.

LÆS OGSÅ: 10 myter om dit barns søvn

LÆS OGSÅ: Søvn: Sådan lærte Noah at boble igennem

LÆS OGSÅ: Bedre søvn – nu!