40-årig om at være 'gammel' gravid: "Det er ikke unormalt i vores univers"
SPONSORERET indhold

40-årig om at være 'gammel' gravid: "Det er ikke unormalt i vores univers"

Charlotte Løvholt Burke er 40 år og er gravid med sit andet barn.

Af:: Sofie Winther Askgaard og Louise Mørup Sonne
19. aug. 2015 | Børn | Vores Børn

‘Risikoen for at miste er større, når du er så gammel!’ Sådan sagde lægen til 40-årige Charlotte, da hun mistede et lille foster i uge otte sidste år. 

– Av! Det var ærlig snak. Men jeg føler mig nu ikke gammel, fortæller Charlotte.

– Det var anden gang, jeg mistede et barn, og jeg ønskede det brændende, fortæller Charlotte, mens hun aer sin runde mave. 

LÆS OGSÅ: “Min alder bliver kommenteret, næsten hver gang nogen hører, at jeg er gravid

Tredje gang var nemlig lykkens gang, og hun tør nu, efter en veloverstået gennemskanning tro på, at der kommer en lillesøster eller -bror til hendes tiårige Klara.

Mistede fostret to gange

Det har aldrig været meningen, at Charlotte skulle vente med at få flere børn, men hendes eks mente noget andet. Tiden gik. Charlotte blev ældre. Men så mødte hun Leon.

– Vi har aldrig brugt prævention, for vi ville have et barn sammen, men havde alderen imod os. Havde vi været tyve år yngre, ville det måske ikke være så velovervejet, men man er bare mere afklaret i vores alder, siger Charlotte, der blev gravid efter et år. Men kort tid efter var det slut. 

– Jeg har mistet to gange før denne graviditet. Anden gang blødte jeg meget, og det var en voldsom oplevelse. Jeg var bange for, at det aldrig skulle lykkes for os.

Nu mærker hun liv hver dag, og smilet bliver større i takt med maven. Alle de gener, hun havde frygtet, når hun sammenligner med sin første graviditet, er udeblevet.

LÆS OGSÅ: De 5 mest hyppige tegn på abort

– Jeg lever et sundere liv. I min første graviditet spiste jeg usundt, fik bækkenløsning og fødte for tidligt. I dag spiser jeg økologisk, dyrker motion og har det meget bedre end første gang, hvor jeg var ti år yngre, siger hun.

Fyldt op af fester og rejser

Charlotte og Leon får kun positive kommentarer, men ved godt, at nogen sikkert tænker ‘hun er godt nok gammel!’. Charlotte er dog ikke den eneste i vennekredsen, der har fået mave på i en moden alder.

– Mange af vores bekendte har fået barn sent, så det er ikke unormalt i vores univers. Det gode er, at man er mere erfaren og afslappet over at skulle være mor, mener Charlotte, der også ser det som en fordel at være fyldt godt op med fester, karriereræs og rejser.

– Jeg er færdiguddannet, har et fast arbejde og skal ikke opnå en masse ting. Been there, done that. Det sværeste bliver nok at finde energien til at stå op om natten. 

LÆS OGSÅ: Kend din fertilitetsbehandling

Charlotte ved, at hun og Leon bliver nogle af de ældste blandt kammeraternes forældre, men hun er ked af de debatter, hvor mødre over 35 år bliver kaldt egoistiske. 

– Det er nemt nok at sige, hvis man selv har fået børn, inden man blev 30 år, siger Charlotte.

– Da jeg var 20, ville jeg også have tænkt, at 40 år er gammelt, men det er anderledes, når man selv står i det. Jeg er ikke ked af, at jeg skal være mor som 40-årig. Jeg glæder mig!

LÆS OGSÅ: 10 typiske bekymringer som gravid

LÆS OGSÅ: Ung mor: "Familien jublede ikke ligefrem af glæde"

LÆS OGSÅ: 9 ting jeg vil huske, når jeg selv skal være mor