Giv et blad i julegave. Priser fra 149 kr. Klik her →

Sund mad
Rugbrød fyldt med fuldkorn er det sundeste. Foto: Colourbox

Sådan vælger du det sundeste rugbrød til børn

Rugbrød er sundt, ingen tvivl om det! Men der er stor forskel på, hvor sunde de forskellige typer rugbrød er. Se her, hvordan du finder det allersundeste.

Hvis du gerne vil servere det sundeste sunde rugbrød for dit barn, skal du gå efter det, der har et højt indhold af fuldkornsmel og ikke indeholder for meget fedt, sukker og salt. Og så skal rugbrød helst været bagt på rigtig meget rug.

“Jo højere indhold af fuldkornsrug – det kan være som mel, korn eller flager – desto sundere er brødet,” siger ernæringsekspert og cand. scient. i human ernæring Christian Bitz. Han støtter sig til helt ny forskning, som har vist, at rug er sundere end de andre kornsorter.

Faktaboks

SÅDAN AFKLARER DU, OM RUGBRØDET ER SUNDT

Hvis du vil vide, om familiens rugbrød er sundt og uden for meget fedt, salt og sukker i, skal du lære at afkode varedeklarationen, som står på bagsiden af pakken. Den består af to dele – en tabel og en ingrediensliste over næringsindholdet pr. 100 gram. Du finder de oplysninger, du skal bruge, de to steder.

Rugbrød hos bageren kommer jo som regel ikke med ingrediensliste og næringstabeller. Men tjek lige, om han bruger fuldkornsmærket, det er der nogle bagere, der gør. Og ellers beder du bare om at få det rugbrød, der er mest fuldkornsrugmel i og et minimum af fedt, sukker og salt.

LÆS OGSÅ: LÆS OGSÅ: Sådan får du dit barn til at spise mere fuldkorn

Herunder får du Christian Bitz’ guide til, hvilke fem ting, du kan tjekke, når du køber rugbrød.

1. Fuldkorn er det bedste

Det skal du gå efterFuldkorn er hele korn, der godt kan være valset, kværnet eller knækket, men som stadig har alle bestanddele af kornet med. Altså både skal og kim.Det er godt for os, fordi der sidder en masse vitaminer og kostfibre i de dele af kornet, der ellers bliver forarbejdet fra, når man maler korn til almindeligt mel – her er det nemlig kun den såkaldte frøhvide, der bruges, og den bidrager kun med kulhydrater og protein.Og så er der en ting mere, der er sundt ved fuldkorn: De mætter bedre end ikke-fuldkornsprodukter. Jo mindre kornet er forarbejdet, jo mere har maven at arbejde med, og så mætter det endnu bedre.Sådan tjekker du detSe i tabellen over næringsindholdet på pakken. Det totale fedtindhold skal være under syv, for at du er på den sikre side.

2. Tjek fiberindholdet

Det skal du gå efterKostfibre er særligt grove kulhydrater, der ikke fordøjes nær så let som almindelige kulhydrater. De giver dit barn en bedre mæthedsfornemmelse og en sundere fordøjelse.Sådan tjekker du detKig i tabellen over næringsindholdet. Antallet af kostfibre pr. 100 gram rugbrød skal være over fem gram.

3. Højest 7 gram fedt pr. 100 gram

Det skal du gå efterFedt har det med at få ting til at smage bedre, så det er jo meget naturligt, at producenterne putter lidt mere i, end hvad godt er for dit barn.LÆS OGSÅ: Sund suppe til hele familienSådan tjekker du detSe i næringstabellen. Det totale fedtindhold skal være under syv, hvis du vil undgå for meget fedt i dit barns rugbrød.

4. Hold øje med salt og sukker

Det skal du gå efterSalt og sukker er smagsforstærkere, men for meget af det er ikke godt. Vi får både salt og sukker i rigelige mængder via andre fødevarer, så der er al mulig grund til at holde mængden nede.Sådan tjekker du detPå mange brødpakker står der ‘saltindhold’ i forbindelse med ingredienslisten eller næringstabellen. Hvis det ikke står der, skal du finde ‘natrium’ i næringstabellen og gange det tal med to en halv, så får du saltindholdet pr. 100 gram rugbrød. Mængden af sukker kan du aflæse i næringstabellen. Som regel står der ‘kulhydrater’ og under det en linje, hvor der står ‘heraf sukkerarter’. Det er det tal, der gerne skal være under fem gram.

5. Rigeligt med rugmel

Det skal du gå efterRug er en af de sundeste former for korn, der findes. Rug er i sig selv sundere end for eksempel hvede – også selv om man ikke spiser det som fuldkorn.Forskere fra Lunds Tekniske Højskole i Sverige konstaterede for et par år siden, at rug giver en bedre blodsukkerbalance. En god blodsukkerbalance gør, at man holder sig mæt længere og ikke pludselig bliver så sulten, at man næsten ikke kan klare det.Så rug mætter altså bedre og i længere tid end hvede. Desuden er rug meget rig på næringsstoffer og indeholder for eksempel jern, kalcium, magnesium, kalium og zink. Og vitaminer som Evitamin og forskellige B-vitaminer.LÆS OGSÅ: Bag nemt et brødSådan tjekker du detKig på ingredienslisten. Rugmel skal stå blandt de tre første ingredienser.

Fuldkornsmærket er din garanti

Hvis du vil være sikker på, at rugbrødet er sundt nok, så gå efter det orange fuldkornsmærke. Mærket er Fødevarestyrelsens garanti for, at det er et sundt fuldkornsprodukt uden for meget fedt og sukker.

LÆS OGSÅ: Sundhed: Du slapper heeeeeeelt af …

LÆS OGSÅ: Læge: 10 ting du ALTID skal have i medicinskabet

LÆS OGSÅ: Mad som får maven til at strutte af sundhed

Se, hvad vi ellers skriver om: Tumling og Børnesygdomme